Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Felülvizsgálhatják az önkormányzati vezetők juttatásait

Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint a fővárosban kifizetett végkielégítések összege vérlázító. Az MSZP kezdeményezi, hogy vizsgálják felül az önkormányzati vezetők juttatásait.

Nyakó István hozzátette: az MSZP az önkormányzati cégeknél kifizetendő jutalmaknál önmérsékletet kér, illetve azt indítványozza, hogy a cégvezetők szerződésének módosítását vizsgálja felül az illetékes önkormányzat, ha az abban foglalt végkielégítés irreálisan magas.

Azt kérik minden állami, önkormányzati cégtől, hogy a továbbiakban ne fizessenek ki "bicskanyitogatóan magas" összegű prémiumokat, bónuszokat, még akkor sem, ha az egyébként járna - mondta a szóvivő.

Világosan látszik, hogy gondok vannak az állami és az önkormányzati tulajdonú vállalatoknál kifizetett prémiumok terén, a helyzetet jól mutatja a BKV esete - hangsúlyozta a szocialista képviselő. Szerinte e téren nemcsak a fővárosnak, hanem minden önkormányzatnak van teendője; ki lehet indulni a budapesti példából és a BKV-ból mint "állatorvosi lóból", a fővárosi vizsgálat és az abból adódó következtetések levonása után a "főváros által kitaposott ösvényt" a helyi, megyei önkormányzatok is végigjárhatják.

Nyakó István kiemelte: támogatják Hagyó Miklós főpolgármester-helyettest ebben a munkában és az MSZP fővárosi frakcióját, csakúgy, mint minden más önkormányzati frakciót, amely ezekre a kérdésekre aktuális választ tud adni az adott település, megye tekintetében.

A BKV példáján pontosan be lehet rajta mutatni mindazt, ami ellen Magyarországon évek óta küzdünk: a vállalat masszívan veszteséges, ennek ellenére a vezetőség hatalmas bónuszokhoz, végkielégítéshez jut - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy tisztán kell látni ebben a kérdésben.

Az MSZP tudni akarja, hogy a BKV vezetése milyen mértékben tájékoztatta a fővárost, és azt is, miért nem látta el kellő információval a cég a Városházát - közölte a szóvivő, aki szerint a fővárosban kifizetett végkielégítések összege vérlázító. Stabil, kiegyensúlyozottan növekvő piaci szereplőknél sem megszokottak az ilyen összegek, egy állami, önkormányzati tulajdonú cégnél pedig végképp nem - szögezte le.

A közlekedési társaságnál a napokban pattant ki a végkielégítési botrány: nyilvánosságra került, hogy Szalainé Szilágyi Eleonórát, volt humánpolitikai igazgatót tovább foglalkoztatták, miután kifizették neki 100 millió forintos végkielégítését. Bosnyák Gyula volt stratégiai igazgatót egy év munkaviszony után küldték el, majd - a Magyar Nemzet értesülései szerint - 40 millió forintos végkielégítést fizettek neki.

Egy munkaügyi perben a BKV-t nem jogerősen 100 millió forint megfizetésére kötelezték, mert korábbi stratégiai igazgatóját, Szalai Lászlót végkielégítés nélkül elküldték, de Szalai úgy vélte: jár neki a végkielégítés és ezért beperelte a céget.

Mindegyik ügyben érintett volt Balogh Zsolt, a BKV korábbi megbízott vezérigazgatója, aki Kocsis István érkezése után általános vezérigazgató-helyettes lett. Ő foglalkoztatta tovább megbízott vezérigazgatóként Szalainé Szilágyi Eleonórát, ő írta alá Bosnyák Gyula végkielégítését és küldte el Szalai Lászlót. Balogh Zsolt július 31-ével saját döntése alapján, közös megegyezéssel, végkielégítés nélkül távozott a BKV-tól.

A végkielégítési ügyek miatt Kocsis István belső vizsgálatot indított, amelynek keretében időkorlát nélkül átnézik az összes felsővezető végkielégítését. A vizsgálatnak, amely augusztusban zárul, személyi és anyagi konzekvenciái is lehetnek.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
NAV: kalkulátor segít az evásoknak új adónemet választani

Január 1-jén megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó - közismertebb nevén eva -, a vállalkozók nagy része azonban még nem döntött arról,... Teljes cikk

A Színház- és Filmművészeti Egyetem elbocsátotta Gothár Pétert

Felmondott Gothár Péternek a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE), miután az intézmény etikai bizottsága a Kossuth-díjas rendező oktatói... Teljes cikk

Növekszik a közmunkások átlagéletkora, egyre több a női munkavállaló

A belügyi tárca közfoglalkoztatási portáljának december 4-én megjelent, augusztusról szóló jelentéséből kiderül, hogy a közmunkások 59... Teljes cikk