Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Ferenc pápa szerint nem szabad engedni a "globalizálódott közönynek"

A munkanélküliekkel és hajléktalanokkal érzett szolidaritásra, a börtönkörülmények javítására és amnesztiára, valamint a migránspolitika újragondolására szólította fel Ferenc pápa a világ országait a béke világnapjára írt üzenetében, amelyet kedden tettek közzé a Vatikánban.

Ferenc pápa a halálbüntetés világszintű eltörlését szorgalmazza és arra kéri a világ államait, hogy 2016-ban "mérlegeljék amnesztia lehetőségét" a Szentév jegyében, a migrációt szabályozó törvényeket pedig a befogadás akarata vezesse és az integráció megkönnyítése.

A katolikus egyház 1968-tól minden év január elsején ünnepli a béke világnapját, amelynek üzenetét előre közli.

A 49. békevilágnapra írt olasz nyelvű üzenet a Győzd le a közönyt és hódítsd meg a békét címmel jelent meg a Vatikán honlapján. Ferenc pápa úgy fogalmazott, hogy az utóbbi évet háborúk, terrorista támadások, emberrablások, etnikai és vallási üldözések jellemezték, a világ különböző térségeiben "darabokban zajló harmadik világháború részei".

A katolikus egyházfő szerint a drámai eseményekhez az emberek és nemzetek közötti "globalizálódott közöny" vezetett: az érdektelenség ma már általános Isten, közeli és távoli embertársaink és a környezet iránt is. A másokkal szembeni közömbösség a gazdaságban súlyos társadalmi egyenlőtlenségekhez, a politikában pedig a béke veszélyeztetéséhez vezet. Ferenc pápa ezért üzenetében arra szólítja fel az egyéneket, nemzeteket, politikai és vallási vezetőket, ne törődjenek bele, ne engedjenek a közönynek.

A irgalmasság rendkívüli szentévében közölt dokumentum a világot uraló közönnyel szembeni egyedüli hatékony eszköznek a szolidaritás kultúráját és az irgalmasságot tartja. Ferenc pápa úgy véli, az első lépést a családok, az oktatás, a kultúra és a tömegtájékoztatás teheti meg a szabadság, a kölcsönös tisztelet és szolidaritás értékeinek tanításával és terjesztésével.

A dokumentum az erkölcs és a jog tiszteletben tartását kéri a sajtó információszerzésében és -közlésében - egyértelműen a Vatileaks-botrányra utalva, amikor olasz újságírók bizalmas dokumentumokat tulajdonítottak el a Vatikánból és ezeket közölték.

Ferenc pápa konkrét lépésekre sürgeti az államokat a társadalom "legtörékenyebb" tagjai, a rabok, migránsok, munkanélküliek és betegek érdekében, segítséget kér mindazoknak, akik "munka, föld, fedél" hiánya miatt szenvednek, továbbá a munka világában még diszkriminált női munkavállalóknak. Mindemellett sürgeti az egészségügyi ellátáshoz és az életmentő gyógyszerekhez való szabad hozzájutást.

Az egyházfő a börtönkörülmények gyors javítását szorgalmazza. Kiemelt figyelmet kér azoknak, akik "ítéletükre várva vannak szabadságuktól megfosztva". Emlékeztet a büntetőjog nevelési céljaira és javasolja, hogy a nemzeti törvénykönyvek tartalmazzák a börtönbüntetés alternatíváját. Ferenc pápa a halálbüntetés eltörlésére szólítja fel azokat az államokat, amelyekben ez még érvényben van.

A migrációs törvényeket illetően azok "újragondolását" kéri a kölcsönös kötelességek és felelősségek tiszteletben tartásával. Kiemelt figyelmet sürget a "migránsok tartózkodási feltételeire" emlékeztetve, hogy az illegalitás a bűnözés felé sodorja őket. Ferenc pápa üzenetében köszönetet mond azoknak a családoknak, templomoknak és egyházi intézményeknek, amelyek az egyházfő szeptemberben tett felhívására ajtót nyitottak a menekültek és migránsok előtt.

Az üzenet többszörös felhívással zárul a háborúk ellen, a szegény államok adósságának eltörléséért, az élet és az együttműködési politikák védelmében. Utóbbira jó példaként Ferenc pápa a decemberi párizsi klímakonferenciát említi.
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Fókuszban a megélhetési juttatások! A koronavírus-járvány a vállalatoknál talán a HR-es szakembereknek adta a legtöbb megoldandó feladatot. Olyan nehézségekkel kellett szembenézniük, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. Nem maradt ki a kihívások sorából a dolgozói juttatások témája sem: a tapasztalat azt mutatta, hogy a pandémiás időszak alatt a cégek jelentős része nem tudta kiadni a juttatásokat a korábban megszokottak szerint. Egy gyorsan változó, bizonytalan piaci és jogi környezet komoly rugalmasságot igényelt és igényel a mai napig a munkáltatók részéről. A cégek számára elengedhetetlenné vált, hogy újragondolják korábban alkalmazott, bevált megoldásaikat, és olyan rendszert hozzanak létre, amelyet – az igények igen dinamikus, folyamatos változása okán – a későbbiekben is viszonylag könnyen tudnak alakítani, módosítani. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter