Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 14 éve

Fiatal és sebezhető munkavállalók

Az alacsony bérek, a bizonytalan, sőt néha veszélyes munka következtében egyre nagyobb egyenlőtlenséggel, bizonytalansággal és kirekesztéssel szembesülnek a fiatal férfiak és nők.

Nyolcvannyolc millió állástalan huszonéves

Vajon hogyan orvosolhatják helyzetüket a szakszervezetek? Erre a kérdésre keresi a választ az ICFTU (Szabad Szakszervezetek Nemzetközi Szövetsége) "Fiatalok és sebezhetők: válasz a fiatalok foglalkoztatásának kihívásaira" címmel kiadott tájékoztató dokumentumában, amelyet a témában Genfben rendezett Nemzetközi Munkaügyi Konferenciára alkalmából készített.

A fiatalok munkanélkülisége világszerte növekszik, és az ILO (Nemzetközi Munkaügyi Szervezet) adatai szerint napjainkban 88 millió fiatalt érint, azaz világszinten a fiatalok majd 15 százalékát. A munkanélküliségi ráta a fiatalok körében Közel-Keleten és Észak-Afrikában különösen aggasztó méreteket öltött: e térségekben a fiatalok 26 százaléka állástalan, derül ki az Európia Szociális és Foglalkoztatási Hírlevél augusztusi számából.

Európa: a fiatalok több mint fele részmunkaidős

A munkahelyek hiánya mellett a fiatalok számára elérhető munkahelyek jellege is számos problémát vet fel. A fiatal munkavállalók többségét alulfoglalkoztatják és alulfizetik, vagy időszakos, bizonytalan, sőt akár veszélyes munkavégzésre kényszerülnek. Sokuknak igen hosszú munkaidőben kell dolgozniuk, rossz munkafeltételek mellett és igen alacsony bérért. Rövid távú munkaszerződésekkel vagy szerződés nélkül alkalmazva a fiatalok korlátozott jogokkal és kevés szociális juttatással bírnak, védelmükről pedig kevéssé vagy egyáltalán nem gondoskodnak.

Európában az olasz, svéd vagy francia fiatalok több mint 50 százaléka kénytelen részmunkaidős állást vállalni. Emellett a fiatalok adják a világ dolgozó szegényeinek zömét. Az ILO becslései szerint világszerte 130 millió olyan fiatal munkavállaló van, kinek napi keresete nem éri el az 1 dollárt.

A munkaerőpiacon érvényesülő bizonytalanság terhét legnagyobb mértékben a fiatal nőknek kell viselniük, akik szembeötlő hátrányt szenvednek el a munkahelyekhez és az oktatáshoz való hozzáférés tekintetében. A HIV/AIDS jelentős mértékben lerontja a beiskolázási arányokat és az iskolai előmenetel sikerét, mivel egyre több gyermek kénytelen munkát vállalni és elfogadni a legrosszabb és a legveszélyesebb munkákat azért, hogy segítse családja megélhetését.

Follow hrportal_hu on Twitter