Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 14 éve

Fidesz: brutális megszorítás várható az egészségügyben

A Fidesz szerint már érezhető a kormány "gigantikus és brutális" megszorításának előszele az egészségügyben. Pesti Imre, az ellenzéki párt parlamenti képviselője elmondta, hogy a kormány nem hajlandó idén biztosítani az egészségügyben dolgozók 13. havi bérének fedezetét, ezt az intézményeknek kell kigazdálkodni.

Egyes megnyilatkozások szerint az egészségügyből jelentős forráskivonás várható, ami reálértékben mintegy százmilliárd forintot jelent - közölte a Fidesz szakpolitikusa.
Pesti Imre a megszorítás részeként említette, hogy a kormány nem hajlandó idén biztosítani az egészségügyben dolgozók 13. havi bérének fedezetét, ezt - mint mondta - az intézményeknek maguknak kell kigazdálkodni. Hozzátette: ez a lépés az egészségügy jelenlegi helyzetében elfogadhatatlan.

Mint elhangzott, a költségvetés tervezete alapján a kormány jövőre újabb 40-50 milliárdot von ki az ágazatból, 6-7 százalékkal fog csökkenni a kórházak finanszírozása, az alapellátásból kétmilliárdot vesznek el, a fogorvosi ellátás 100 millió forinttal fog csökkeni. Pesti Imre arra is kitért, hogy a jövőben az egészségügyi alapon átfolyó gyed finanszírozásának felét is ennek az alapnak kell kigazdálkodnia.

A Fidesz számára elfogadhatatlan, hogy az egészségügyi ellátásban dolgozók 13. havi bérét az kormányzat nem hajlandó biztosítani. Pesti Imre szerint a nagyon rossz anyagi helyzetben lévő intézmények ezt már nem tudják kigazdálkodni.

Furcsának nevezte, hogy miközben a kormány reálértékben csökkenti a finanszírozást, nominálértékben 10,8 százalékkal többet ad az egészségügyi intézményeknek, úgy, hogy megkülönböztetést tesz közöttük. Pesti Imre arról számolt be, hogy a közösségi tulajdonban lévő intézmények közül ezt a növekményt nem kapják meg azok az intézmények, amelyek ugyan száz százalékban önkormányzati tulajdonban vannak, ám társasági formában működnek. Tájékoztatása szerint azok az intézmények sem részesülnek belőle, amelyek egyházi kezelésben vannak.

"A kormányzat ezeknek az intézményeknek sem a 13. havi bért, sem ezt a fajta 10,8 százalékos emelést nem biztosítja, ami egyértelműen jelzi, hogy újabb forrásokat von ki az egészségügyből" - fogalmazott.
A napokban a Fidesz már jelezte, hogy a kormány nem biztosítja a 13. havi bér fedezetét. Szijjártó Péter szóvivő arról is beszélt, hogy a kormány jövőre reálértékben 40-50 milliárddal kevesebb pénzt szán az egészségügyre, mint az idén.

A szaktárca akkor reagálásában közölte: a költségvetés egészségügyi kiadásainak főösszege jövőre - a vizitdíj és a rokkantsági nyugdíj nélkül - 1312 milliárd forintról 1399 milliárd forintra nő, ami 6,6 százalékos növekedést jelent.
A 13. havi bér kifizetésének fedezetével kapcsolatban a Pénzügyminisztérium arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az egészségügyi intézmények finanszírozása rendezett, megvan a fedezet a 13. havi bérre is.

A cáfolatokra reagálva Pesti Imre szerdán azt mondta, a szakmai szövetségek képviselői, a kórházvezetők jelezték, hogy nem találják a plusz finanszírozást, így nem felel meg a valóságnak a minisztérium állítása, miszerint megkapják a plusz forrásokat. Hozzátette: a számokból látható, hogy jövőre csökken a finanszírozás. "Ez csak a kormány számára fogható fel másként" - fogalmazott Pesti Imre.
  • 2022.12.01CX-Ray hálózatelemzés online workshop Szeretnéd tudni, hogy kik a véleményvezérek, mentorok, talentek, szakértők, információforrások, kiégés szélén állók, elkötelezettek, elszigeteltek vagy potenciális vezetők a szervezetben? Részletek Jegyek
  • 2022.12.01CX-Ray elégedettség felmérés online workshop A munkahelyi hatékonyság az elégedett kollégákkal kezdődik! Skálázható, szűrhető eredmények - tudd meg, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák! Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
KSH: 16 ezerrel nőtt a külföldön dolgozók létszáma

Októberben a munkanélküliek száma 176 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalékos volt. Teljes cikk

Izer Norbert: 97 ezer cég spórolhatna jövőre kisvállalati adóval

A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára szerint a kiva népszerűsége nő a leggyorsabban. Teljes cikk

Magyar fiatal a Volkswagen Konszern legjobbjai között

A Volkswagen Konszern nemzetközi szakmunkástanuló versenyének idei díjazottja az Audi Hungaria munkatársa, Rácz Alexandra. Teljes cikk