Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Fidesz: brutális megszorítás várható az egészségügyben

A Fidesz szerint már érezhető a kormány "gigantikus és brutális" megszorításának előszele az egészségügyben. Pesti Imre, az ellenzéki párt parlamenti képviselője elmondta, hogy a kormány nem hajlandó idén biztosítani az egészségügyben dolgozók 13. havi bérének fedezetét, ezt az intézményeknek kell kigazdálkodni.

Egyes megnyilatkozások szerint az egészségügyből jelentős forráskivonás várható, ami reálértékben mintegy százmilliárd forintot jelent - közölte a Fidesz szakpolitikusa.
Pesti Imre a megszorítás részeként említette, hogy a kormány nem hajlandó idén biztosítani az egészségügyben dolgozók 13. havi bérének fedezetét, ezt - mint mondta - az intézményeknek maguknak kell kigazdálkodni. Hozzátette: ez a lépés az egészségügy jelenlegi helyzetében elfogadhatatlan.

Mint elhangzott, a költségvetés tervezete alapján a kormány jövőre újabb 40-50 milliárdot von ki az ágazatból, 6-7 százalékkal fog csökkenni a kórházak finanszírozása, az alapellátásból kétmilliárdot vesznek el, a fogorvosi ellátás 100 millió forinttal fog csökkeni. Pesti Imre arra is kitért, hogy a jövőben az egészségügyi alapon átfolyó gyed finanszírozásának felét is ennek az alapnak kell kigazdálkodnia.

A Fidesz számára elfogadhatatlan, hogy az egészségügyi ellátásban dolgozók 13. havi bérét az kormányzat nem hajlandó biztosítani. Pesti Imre szerint a nagyon rossz anyagi helyzetben lévő intézmények ezt már nem tudják kigazdálkodni.

Furcsának nevezte, hogy miközben a kormány reálértékben csökkenti a finanszírozást, nominálértékben 10,8 százalékkal többet ad az egészségügyi intézményeknek, úgy, hogy megkülönböztetést tesz közöttük. Pesti Imre arról számolt be, hogy a közösségi tulajdonban lévő intézmények közül ezt a növekményt nem kapják meg azok az intézmények, amelyek ugyan száz százalékban önkormányzati tulajdonban vannak, ám társasági formában működnek. Tájékoztatása szerint azok az intézmények sem részesülnek belőle, amelyek egyházi kezelésben vannak.

"A kormányzat ezeknek az intézményeknek sem a 13. havi bért, sem ezt a fajta 10,8 százalékos emelést nem biztosítja, ami egyértelműen jelzi, hogy újabb forrásokat von ki az egészségügyből" - fogalmazott.
A napokban a Fidesz már jelezte, hogy a kormány nem biztosítja a 13. havi bér fedezetét. Szijjártó Péter szóvivő arról is beszélt, hogy a kormány jövőre reálértékben 40-50 milliárddal kevesebb pénzt szán az egészségügyre, mint az idén.

A szaktárca akkor reagálásában közölte: a költségvetés egészségügyi kiadásainak főösszege jövőre - a vizitdíj és a rokkantsági nyugdíj nélkül - 1312 milliárd forintról 1399 milliárd forintra nő, ami 6,6 százalékos növekedést jelent.
A 13. havi bér kifizetésének fedezetével kapcsolatban a Pénzügyminisztérium arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az egészségügyi intézmények finanszírozása rendezett, megvan a fedezet a 13. havi bérre is.

A cáfolatokra reagálva Pesti Imre szerdán azt mondta, a szakmai szövetségek képviselői, a kórházvezetők jelezték, hogy nem találják a plusz finanszírozást, így nem felel meg a valóságnak a minisztérium állítása, miszerint megkapják a plusz forrásokat. Hozzátette: a számokból látható, hogy jövőre csökken a finanszírozás. "Ez csak a kormány számára fogható fel másként" - fogalmazott Pesti Imre.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Czomba Sándor: a cél az aktivitás növelése

A kormány szeretné elérni, hogy a 15-64 éves korosztály aktivitási rátája a jelenlegi 78 százalékról 85 százalékra emelkedjen. Teljes cikk

Ennyi közútkezelő halt meg munka közben az elmúlt években

2000 óta huszonegy közútkezelő hunyt el munkavégzés közben, többnyire az autósok miatt. A Magyar Közút Zrt. fokozott figyelmet kér a közlekedőktől. Teljes cikk

"Magyarország nem összeszerelő üzem" - növekedett az innovatív munkakörökben dolgozók száma

Magyarország nem összeszerelő üzem, az újraiparosítás révén a magyar iparban magas a hight-tech aránya - hangsúlyozta György László... Teljes cikk