Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Fidesz-KDNP: kormányzati "blöff" a nyugdíjemelés

A Fidesz és a KDNP újabb kormányzati "blöffnek" és "szakmaiatlan" döntésnek tartja, hogy a miniszterelnök javaslata alapján az év első felére hozzák előre az idei nyugdíjkorrekciót. Erről Soltész Miklós, a Fidesz-KDNP népjóléti kabinetjének vezetője beszélt csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Előzőleg Korózs Lajos, az Országos Idősügyi Tanács titkára csütörtökön bejelentette, hogy mivel a jegybank korrigálta az infláció mértékét, a miniszterelnök javaslata alapján az év első felére, májusra vagy júniusra hozzák előre az idei nyugdíjkorrekciót, amelyet egyébként az év második felében, novemberben kellene végrehajtani, ha eltérő inflációs folyamatok vannak.

Soltész Miklós szerint a "kormány újabb blöffjéről, Gyurcsány Ferenc újabb hazugságáról van szó, hiszen olyan dolgot jelentettek be nyugdíjemelésként, amely törvény szerint jár a nyugdíjasoknak". A kereszténydemokrata politikus emellett "szakmaiatlannak" is tartotta a döntést, mert szerinte elfogadhatatlan, hogy akkor döntsenek az év végi nyugdíjemelésről, amikor nem tudják pontosan év végi inflációt.

A nyugdíjasok sokkal rosszabbul járnak, ha most akar dönteni nyugdíjukról a kormány, és nem számolja ki pontosan az év végén kötelező emelést - tette hozzá az ellenzéki képviselő, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a kormánynak szerdán 4,8 százalékról 5,8 százalékra kellett módosítania az inflációs várakozást, így kérdés, mi várható kilenc hónap múlva a nyugdíjasok számára.

Soltész Miklós szerint a kormánynak azt kellene megvizsgálnia, hogy a nyugdíjas infláció hatásait miként lehet kompenzálni, hiszen például tavaly a nyugdíjasoknak az átlagos inflációnál 3,3 százalékkal magasabb áremelkedést kellett elszenvedniük. Emellett - tette hozzá - a kormánynak az idén nyugdíjba vonulók veszteségét is pótolnia kellene, hiszen ők 8 százalékkal kevesebb nyugdíjat kapnak.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter