Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Figyelmeztető sztrájk Pakson az erőmű szolgáltató cégénél

A Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete (PADOSZ) kétórás figyelmeztető sztrájkot tartott az erőmű egyik szolgáltató cégénél, a Dekoten KFt.-nél kedden délelőtt; a mintegy 200 dolgozó közül 126-an írták alá a sztrájknyilatkozatot, közel százan el is hagyták az erőmű területét a munkabeszüntetés ideje alatt.

Nem vállalták a munkabeszüntetést a próbaidősek és azon húsz dolgozó, akik munkára kötelezettek - mondta Lőrincz László, a szakszervezet elnöke az MTI helyszínen lévő munkatársának.
A reggeli munkakezdéskor a cég ügyvezetője tájékoztatót tartott a dolgozók számára, ahol "sajnálatos módon nagyon durva fenyegetőzések hangzottak el" - mondta a szakszervezeti vezető.
A munkáltató túlórára kötelezte a sztrájkoló dolgozókat, illetve rendkívüli felmondással fenyegette meg őket, sőt a sztrájkolókat arra kötelezte, hogy a jelenléti íven aláírásukkal nyilatkozzanak, hogy mikor teszik le, és veszik fel újra a munkát, ezzel jogszerűtlenül befolyást gyakorolt a munkavállalókra - tette hozzá.

A Dekoten Kft. az erőmű területén, ezen belül a primer és szekunder körben is takarító szolgáltatást végez, dolgozói többségét minimál béren, vagy ahhoz közeli összegért foglalkoztatja - ismertette a PADOSZ elnöke, aki elmondta azt is, hogy a sztrájkra a kollektív szerződés felbontása, a bérfejlesztések elmaradása miatt került sor.

Tíz órától az erőmű szoborparkjában gyülekeztek a sztrájkban résztvevők, Lőrincz László szerint a munkáltató határozott kérésére kellett elhagyniuk a munkaterületet, amit biztonsági okokból is helytelenített, mert így egy esetleges üzemzavar esetén a dolgozók az ellenőrző kapukon keresztül jóval körülményesebben tudnak visszatérni. A PADOSZ elnöke a sztrájkolók előtt felolvasta Gaskó István levelét, aki a Liga Szakszervezetek nevében támogatásukról és szolidaritásukról biztosította őket.

Lőrincz László ismertette a tárgyalások jelenlegi állását, elmondta, hogy szerdán kora délután a munkaügyi közvetítő és döntőbírói szolgálat vezetőjének bevonásával folytatják a tárgyalásokat.

Tóth Mihály, a Dekoten Kft. ügyvezetője az MTI munkatársának leszögezte: folytatja a tárgyalásokat, de nem ígér olyat, amire nincs fedezetük. Véleménye szerint a PADOSZ hazugságokkal téveszti meg a munkavállalókat, amikor beavatkozik a cég ügyeibe.
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16CX-Ray elégedettségfelmérés online workshop A munkahelyi hatékonyság az elégedett kollégákkal kezdődik! Skálázható, szűrhető eredmények - tudd meg, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák! Részletek Jegyek
  • 2023.02.23CX-Ray teljesítményértékelés online workshop Miért fontos a TÉR? Az egyértelmű egyéni és csapat célok és a folyamatos visszajelzés az elkötelezettséget és motivációt kiemelten meghatározó tényezők. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek