Főállású képviselőket szeretne Gyurcsány "/>
Megjelent: 13 éve

Főállású képviselőket szeretne Gyurcsány

Szigorú párt- és kampányfinanszírozást, vagyonosodási vizsgálatokat, főállású országgyűlési képviselőség intézményének bevezetését javasolja a kormány a közélet megtisztítása érdekében.

Az elmúlt hetekben nyilvánosságra került botrányokhoz hasonló ügyek megelőzése érdekében hét pontból álló javaslatcsomagot terjeszt az Országgyűlés elé két héten belül a kormány - jelentette be Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő első javaslatként új, szigorú párt- és kampányfinanszírozási törvény megalkotását említette. Szerinte meg kell tiltani, hogy a pártok a költségvetésen és a magánszemélyek adományain kívül más támogatást is kapjanak, kötelezni kell őket a rendkívül részletes pénzügyi beszámoló elkészítésére, és meg kell teremteni a folyamatos ellenőrzés lehetőségét.

A civileket védené a politikától

Elképzelése szerint rövidebb lenne a kampány időszaka, és ebben az időszakban korlátozni kell a pártok, a civil szervezetek reklámtevékenységét is. Ezzel párhuzamosan a miniszterelnök azt javasolta: emeljék reális szintre a pártok költségvetési támogatását.

Gyurcsány Ferenc javasolta, hogy szüntessék meg a pártok hivatalos, elismert ifjúsági szervezeteinek felemás helyzetét, vagyis támogatásukat tegyék a pártfinanszírozás önálló részévé és rájuk is ugyanazok a szabályok vonatkozzanak, mint a pártokra. A civil szervezeteket meg kell védeni a pártpolitika befolyásától, mert „a civilség szellemét megöli a pártokkal való pénzügyi-, személyi összefonódás” - mondta.

A pártpolitizálásban részt vevő civilszervezetek a jövőben ne kapjanak semmilyen közpénzt, a valóban függetlenek támogatását pedig elsősorban az önkéntes adófelajánlásokra kell bízni - mondta.

Főállású képviselők

Európa legszigorúbb összeférhetetlenségi törvényének megalkotásáról beszélt a kormányfő. A közpénzek odaítélésének folyamatából ki kell zárni azokat, akik részt vettek a pályázatok előkészítésében, továbbá a kormány tagjait, az államtitkárokat, a kormány mellett, valamint a regionálisan működő fejlesztéspolitikai hivatal illetve társaság vezetőit, az előbbiek közeli hozzátartozóit és a tulajdonukban lévő társaságokat.

Indítványozta, hogy a közhivatalokban dolgozó egyes magasabb beosztású köztisztviselők számára tegyék általánossá, rendszeressé és kötelezővé a vagyonosodási vizsgálatot. Gyurcsány Ferenc a főállású parlamenti képviselőség intézményének visszaállítását kezdeményezte, mert szerinte a képviselők feladatai nem végezhetők el félállásban. Javasolta, hogy a következő parlamenti ciklustól önkormányzati vezetők, polgármesterek, gazdasági társaságok vezetői ne lehessenek a parlament tagjai.

Elszámoltatná a politikusokat

Utolsó pontként az javasolta, tegyék átláthatóbbá és ellenőrizhetőbbé a képviselői jövedelmeket. Hangsúlyozta, a képviselők jövedelme nem magas, ezért annak csökkentése indokolatlan. „Ilyen igénnyel legfeljebb olcsó népszerűséget lehet szerezni, az előítéleteket lehet kielégíteni” - szögezte le.

Álláspontja szerint nem érdeke Magyarországnak, hogy törvényhozói kevésbé legyenek megbecsülve, mint egy átlagos nagyvállalati középvezető, vagy államigazgatási tisztviselő. Az viszont igenis megkövetelhető, hogy a mostani jövedelmi szint alapvető megőrzésével változtassanak a fizetés és a költségtérítés arányain úgy, hogy utóbbival elszámoljanak a politikusok.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Pluszjuttatást kapnak az egészségügyi dolgozók

A pluszjuttatást tartalmazó járványügyi alapot szombaton ismerteti majd Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Teljes cikk

Megszorítások a BKK-nál?

A Magyar Nemzet névtelen informátora leépítésekről beszélt, a BKK. cáfolja az értesülést. Teljes cikk

Az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára: Magyarország védelem nélkül hagyja a dolgozókat

Luca Visentini főtitkár szerint egyensúlyt kéne teremteni a dolgozók és a foglalkoztatók jogai közt. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek