Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Fodor: A válságból csak együttműködéssel lehet kijutni

A pénzügyi, gazdasági válságból az ország csak politikai párbeszéddel, együttműködéssel képes kijutni - jelentette ki Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke kedden a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) rendezvényén.

A liberális párt számára a válság kezelése után az állam túlzott szerepvállalásának visszaszorítása a legsürgetőbb feladat - mondta Fodor Gábor, aki szerint a hétfőn elfogadott plafontörvény az első lépés. Az SZDSZ elnöke szerint az ország versenyképességének helyreállítása azt kívánja, hogy az állami újraelosztás, akárcsak a szomszédos országokban, a GDP 40 százalékára csökkenjen a jelenlegi 50 százalékról.

Első lépésként az adóterhek átrendezését ajánlotta Fodor Gábor, amelyet - együtt a kiadáscsökkentéssel - követhet az adócsökkentés, amelyet az SZDSZ által kidolgozott stabilitási és adóreformalapba helyezve lehet újragondolni.

"Lényegében egykulcsos személyi jövedelemadót javasol az SZDSZ, ami azt jelenti, hogy csak kiemelkedő jövedelemhez tartozzon magas adókulcs, az átlagbér az alsó kulccsal adózzon" - közölte az elnök, aki emellett a munkát terhelő adók és járulékok csökkentése mellett érvelt.

Fodor Gábor a szükséges reformok között kiemelte az önkormányzati rendszer átalakítását, hiszen 3.200 önkormányzatban 27 ezer önkormányzati képviselő tevékenykedik. New York 38 önkormányzati képviselőt tart el, Budapest ennek közel kétszeresét - hasonlította össze a 10 milliós amerikai nagyvárost a magyar fővárossal. Ki kell tűzni az euró bevezetésének 2012. évi céldátumát, ehhez már 2009-ben szükséges belépni az ERM-2 rendszerbe - jelezte az SZDSZ elnöke.

Futó Péter, az MGYOSZ elnöke a vállalkozások finanszírozásának nehézségéről beszélt, amelynek egyik legfeszítőbb pontja a forgóeszközök hitelezése. Sok vállalkozás, amelyet az elmúlt 10-15 évben a jelenlegi bankja finanszírozott, most hiába kéri forgóeszköz hitelének megújítást - tette hozzá.

A kormányzatnak a vállalkozások folyamatos likviditását kell elősegítenie, mert ez ma létkérdés - rögzítette a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke, aki szerint a jegybanknak a lehető leggyorsabban meg kell kezdenie a kamatcsökkentést.

Az SZDSZ a jövő héten dönt arról, hogy támogatja-e a 2009. évi költségvetési javaslatot - felelte az MTI kérdésére Fodor Gábor.
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek
További cikkek
A lakosság szinte teljes egészében felhasználta a SZÉP-kártyákon lévő alvópénzeket

A lakosságnak május 31-ig volt lehetősége felhasználni a SZÉP-kártyákon lévő "alvópénzeket". Teljes cikk

Minden tizedik magyar tervez a következő három évben vállalkozást indítani

A legtöbb vállalkozást az építőiparban, a szállítási ágazatban és a szolgáltató szektorban alapították. Teljes cikk

Komoly leépítések jönnek egy állami cégnél

A Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft. tavaly tavasszal még több mint 180 főt foglalkoztatott, most kétkörös leépítés jön. Teljes cikk