Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Foglalkoztatás: mi változik július 1-jétől?

images

Szerdától a személyi jövedelemadó (szja) alsó sávhatára január 1-jéig visszamenőleg 1,7 millió forintról 1,9 millió forintra emelkedik.

Az szja adókulcsok és az adójóváírás szabályai nem módosulnak, így a legalább havi bruttó 159 ezer forintot keresőknek havonta 3 ezer, éves szinten pedig 36 ezer forinttal több marad a zsebében. Az átlagbért kereső munkavállaló fizetése a korábbi nettó 122.215 forint helyett júliustól nettó 125.215 forint lesz.

Csökkennek a munkára rakódó terhek is: július 1-jétől a minimálbér kétszereséig valamennyi vállalkozás számára 5 százalékponttal, 32-ről 27 százalékra csökken a munkáltatói járulék. A munkáltatói járulékcsökkentéssel összhangban a vállalkozói járulék is csökken 1,5 százalékponttal: júliustól a korábbi 4 helyett 2,5 százalékot kell befizetni, szintén a minimálbér kétszereséig.

Szerdától a jelenlegi 20-ról 25 százalékra emelkedik az áfa általános kulcsa. Kivétel ez alól a tej és tejtermékek, az ízesített tej, a gabona, a liszt, a keményítő, vagy a tej felhasználásával készült termékek, illetve a távhő is. Itt az adókulcs 18 százalékra csökken augusztus 1-jétől.

Az áfa-mérték emelésével összefüggésben az eva alkalmazásának bevételi értékhatára a 2009-es évre 1 millió forinttal, 26 millió forintra emelkedik.

Szintén július 1-jén szűnik meg a 13. havi nyugdíj, amely helyett nyugdíjprémiumot vezetnek be. Ekkortól hatályba lép az a nyugdíjakról szóló döntés is, amely az eredetileg idén január 1-jére tervezett nyugdíjkorrekciót, a második dátumhoz - szeptember 1-jéhez - képest is kitolja 2010. január elsejére. A kormány júliustól 500 millió forinttal megemeli azt a keretet, amelyet a méltányossági nyugdíjakra lehet fordítani.

Szerdától ötszáz forinttal emelkedik a legalább középfokú iskolai végzettséget, szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatottak garantált bérminimuma a korábbi 87 ezer forintról.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter