Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Fórumsorozat az önkéntes munkáról

Az egészségügyi és szociális intézményekben végzett önkéntes munkáról, a fogadószervezetek és az önkéntesek feladatairól tartanak fórumsorozatot péntektől Zalaegerszegen.

Deák Ildikó, a Kórházi Önkéntes Segítő Szolgálat Alapítvány koordinátora elmondta: a Keszthelyen és Nagykanizsán tartandó rendezvénysorozattal azt szeretnék elérni, hogy minél több intézmény fogadja az önkéntes segítőket, és minél felkészültebben. Mint hozzátette, a jó cél érdekében mindig vannak aktív emberek, a civil szervezetek feladata, hogy az intézmények felkészülten fogadják az önkénteseket.

Kiemelte, hogy a segítőknek nem egy hiányzó munkakört kell betölteniük, hanem egy hiányzó tevékenységet kell ellátniuk. Képességeiknek és érdeklődésüknek megfelelő feladatokat kell rájuk bízni, például lelki segítségnyújtást, a betegek apróbb kívánságainak teljesítését, felolvasást, de segíthetnek az étkezésben, a tisztálkodásban is.

Szeder-Kummer Mária, a Zalai Falvakért Egyesület titkára szerint szinte valamennyi korosztály megtalálja a motivációt. A fiatalok azért vállalkoznak a feladatra, hogy tapasztalatot szerezzenek, ami később belekerülhet az önéletrajzukba is. Az idősebbek számára az önkéntes munka kapcsolati tőkét, az aktív életük folyamatosságát jelenti. A középkorosztály érzékeli a környezetében a hiányosságokat, ezért tudása, anyagi és fizikai ereje, szociális érzékenysége arra készteti, hogy lehetősége szerint aktívan részt vegyen a közösségi munkában.

A KSH legfrissebb adatai szerint 2009-ben 427 ezer önkéntes segítő tevékenykedett az országban. A munkaórák száma meghaladta a 60 milliót, ez 28 ezer főállású foglalkoztatott munkaidejének felel meg. A szakértői becslések szerint mindez éves szinten 56 milliárd forint bérmegtakarítást jelent.

Szeder-Kummer Mária hozzátette: a zalai falvak népességmegtartó képességének fontos mutatója lehet az önkéntesség. A forrás- és kapacitáshiány miatt nincsenek meg a pénzügyi lehetőségek a különböző rendezvények, fejlesztések megvalósítására, ezért szükség van az önkéntesek bevonására is.

Az egyesület 2006-ban hozta létre az önkéntesközpontot Zala megyében. A tevékenységet támogató programra - a Tettek mezeje címmel benyújtott pályázatra - 22 millió forint uniós támogatást nyert el a szervezet.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter