kapubanner for mobile
Megjelent: 13 éve

Gazdasági képzések az élen: magas mobilitás és fizetés

A gazdasági, üzleti területen tanulmányokat folytató hallgatók a legmobilisabbak Magyarországon. Az ő esetükben tízből négyen vettek részt külföldi képzésen vagy gyakorlaton tanulmányaik idején, ugyanez a második helyezett bölcsészettudományi terület esetében csak minden ötödik egyetemistáról mondható el.

images

images

A Frissdiplomások 2010 című kötet, mely a 2007-ben végzett hallgatók helyzetét mutatja be, többek között megállapítja azt is, hogy nem csak a mobilitás területén járnak élen a gazdasági végzettséggel rendelkező diplomások, hiszen a többi képzési területtel összehasonlítva ők érik el a legmagasabb átlagos jövedelmet. 164 ezres nettó bérük másfélszerese a pedagógusképzésben tanultak keresetének.

Míg a műszaki végzettségűek 145, az informatikai tanulmányokat folytatók 150 ezres átlagjövedelemről számoltak be az elhelyezkedést követően, a gazdasági szakokon tanult fiatalok járnak élen nettó 164 ezres fizetésükkel.

A mobilitást illetően a műszaki végzettségűek 8,3 százaléka folytatott külföldi tanulmányokat és külföldi szakmai gyakorlatot, a gazdaságisok esetében viszont 40 százalékos ez az arány. Emellett a gazdasági szakon végzők nemcsak gyorsabban találnak munkát diplomájuk megszerzése után, mint műszakis társaik, hanem legtöbb esetben sikerül tanult szakmájukban elhelyezkedniük.

Pénzügyi mesterszakon jelenleg hét felsőoktatási intézményben szerezhetnek a hallgatók diplomát, tavaly pedig ezernél is többen jelentkeztek országosan erre a szakra. A tanulmányait kezdő mintegy 400 fiatalnak a külföldi képzésekben való részvétel során szerezhető plusz tudást és ismeretet is figyelembe kell vennie a sikeres munkavállalás érdekében, az ehhez kapcsolódó mobilitási hajlandóságra mutatnak rá a kiadványban közzétett számok is. Mindezt megerősítette Juhos Andrea karrier-tanácsadó is, aki szerint különösen hasznos lehet az idegen nyelvű oktatás a pénzügyi fókuszú szakokon. Ha a képzés megfelelő színvonalú, a hallgatók elsajátíthatják a nemzetközi szaknyelvet, ez a tudás pedig az elhelyezkedés során nagy előnyt jelenthet.

A február 8-án bemutatott országos diplomás pályakövetési felmérés eredményeit publikáló "Frissdiplomások 2010" kötet leírja, hogy az újabb felmérések alapján a magyar hallgatók mobilitási hajlandósága nagyobb, mint valós mobilitásuk, ezért akiknek nincs módjuk külföldi tanulmányutakon részt venni, nagy jelentősége lehet egy Magyarországon is megszerezhető külföldi oklevélnek.

Nemzetközi diploma megszerzésére kínál lehetőséget a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája (MÜTF) és a csehországi Banking Institute/College of Banking (BICB) napokban kötött megállapodása. Mivel a két intézmény bizonyos szakjain részben egyezik a tananyag felépítése, a tatabányai központú főiskolán az angol nyelvű képzést elvégző hallgatók nemcsak a hazai, hanem a csehországi intézmény oklevelét is megkapják. A cseh főiskola bankmenedzsment alapszakon, illetve pénzügy mesterszakon biztosítja a lehetőséget a külföldi diploma megszerzésére 2011 őszétől a MÜTF budapesti kampuszán.

Mindemellett kifejezetten külföldieknek szóló két féléves előkészítő képzést is indít a magyar főiskola, melynek keretében a gazdasági alapismeretek mellett erős angol nyelvi felkészítőt kapnak a hallgatók, és mélyreható ismereteket szerezhetnek a magyar nyelv, kultúra és életmód területéről is.

A Modern Üzleti Tudományok Főiskolája és a cseh partner közötti megállapodáshoz hasonlóra számos magyarországi felsőoktatási intézmény esetén találunk példát, hiszen 32 Magyarországon engedéllyel működő felsőoktatási intézménynek összesen 11 hazai egyetemmel, főiskolával van kapcsolata többféle képzési területen, ezek között szerepel nemzetközi kapcsolatok, marketingkommunikáció és pénzügyi szak is. Juhos Andrea karrier-tanácsadó úgy véli, az idegen nyelvű oktatás nagy lehetőséget kínál, ez főként azokra a diákokra érvényes, akik külföldön szeretnének munkát vállalni. Ehhez azonban elengedhetetlen a jó minőségű tananyag, a tanári kar, illetve a hallgatók megfelelő felkészültsége. Az Andrássy-egyetem nemzetközi jellegét például nemcsak a német nyelvű képzések, hanem a különböző európai országokból érkező egyetemi oktatók is biztosítják. A magyarországi tanárok mellett ugyanis bécsi és heidelbergi kollégák is tanítanak, az itt megszerzett diplomát pedig nemcsak hazánkban, de Németországban is elfogadják. Az egyetem falai között összehasonlító állam- és jogtudományi, közép-európai tanulmányok, illetve nemzetközi kapcsolatok képzés működik.
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Siófokon nyitja meg új campusát a Debreceni Egyetem

Siófokon nyitja meg új campusát a Debreceni Egyetem (DE), az erről szóló megállapodást pénteken írták alá a felsőoktatási intézmény és a város vezetői. Teljes cikk

Legnépszerűbb a villanyszerelés - megkezdődtek a szakmai vizsgák a szakképzésben

Rendben zajlanak az érettségi vizsgák a technikumokban, és elindultak a szakmai vizsgák is a szakképző intézményekben. Idén várhatóan több mint 40... Teljes cikk

Pölöskei Gáborné: harminc százalékkal nőtt a szakképzésbe jelentkezők száma

Mintegy harminc százalékkal emelkedett a szakképzésbe jelentkezők száma 2020 óta - mondta újságíróknak a Kulturális és Innovációs Minisztérium... Teljes cikk