Megjelent: 16 éve

Gripen-pilóták előképzése Nyíregyházán

Katonai pilóták előképzése kezdődik szeptembertől a Nyíregyházi Főiskolán. A repülőmérnöki karon végzettek Kanadában tanulnak tovább, hogy Gripen-, harci helikopter- vagy szállítógép-pilóták lehessenek.
Katonai pilóták előképzése kezdődik a szeptemberben induló új tanévben a Nyíregyházi Főiskolán - jelentette be Balogh Árpád rektor az intézmény sajtótájékoztatóján szerdán. Az oktatás a főiskola és a Honvédelmi Minisztérium által kötött együttműködési megállapodás keretében indul.
Pető István dandártábornok, a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső repülőtérbázisának parancsnoka közölte: a repülőmérnöki szakon végzett fiatalok a diploma megszerzése után a honvédség speciális képzésén vesznek részt, a sikeres vizsgát követően Kanadában tanulnak tovább. Ők vezethetik a Gripen típusú új vadászgépeket, továbbá harci helikoptereket és szállító repülőgépeket.
Évente 8-10 kiválasztott, Nyíregyházán végzett repülőmérnök vehet részt a katonai pilótaképzésen, amelynek kanadai időtartama 20-22 hónapos - tette hozzá a tábornok.
Elmondta: a többlépcsős katonairepülőgép-vezetői képzés Magyarországon újnak számít, bár a világ sok országában alkalmazzák.
A Nyíregyházi Főiskola repülőgép mérnöki szakán az üzembentartó szakirányt választó fiatalok nappali tagozatos képzése az első évben önköltséges, a második és a harmadik évfolyamra viszont a Honvédelmi Minisztérium tanulmányi szerződést köt az érintett hallgatókkal és anyagilag is támogatja oktatásukat.
A sajtótájékoztatón Sikolya László, a főiskola műszaki és mezőgazdasági karának főigazgatója arról szólt, hogy 2006-tól a közlekedési szakon belül indítják a repülőmérnöki szakirányt, valamint két további új szakirány is lesz mellette, a logisztikai és a járműgépész mérnöki.
  • 2021.06.23Visszatérés az irodába, de hogyan? Visszacsöppenni az irodai forgatagba kihívásokkal teli feladat, tudatosan megtervezett lépések mentén azonban viszonylag zökkenőmentessé tehetjük a folyamatot. Részletek Jegyek
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Innovatív technikum és gimnázium létesül Biatorbágyon

Az intézmény oktatási módszerta a legkorszerűbb nemzetközi és magyar modellekre épít majd. Teljes cikk

Az MSZP és az LMP béremelést ígér a tanároknak kormányváltás esetén

Az MSZP azt ígéri, hogy 2022 után a pedagógusbérek vetítési alapját hozzárendelik a mindenkori minimálbérhez. Teljes cikk

Szerdán tartják az iskolákban az országos kompetenciamérést

A mérésben több mint 278 ezer diák vesz részt. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek