Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Gyurcsány: Nem engedünk hozzányúlni a 13. havi nyugdíjhoz

Nem engedünk hozzányúlni a 13. havi nyugdíjhoz - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az idősek világnapja alkalmából a Budapesti Kongresszusi Központban rendezett gálaműsoron pénteken. A Fidesz szerint a kormány a 13. havi nyugdíjat már rég elvette a megszorító intézkedésekkel.

Megtartjuk a szavunkat, amit önöknek adtunk, végigvisszük a nyugdíjkorrekciós programot - mondta a miniszterelnök. "Nem engedjük meg soha, hogy bármire, akár a költségvetés helyzetére hivatkozva ezt a programot bárki átalakítsa, vagy kettétörje" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: az idén mintegy 900 ezren, és jövőre is több százezren fognak részesülni a program előnyeiből, ami annyit jelent, hogy ők a kötelező nyugdíjemelésen kívül 4-14 százalékos további nyugdíjemelésben fognak részesülni attól függően, hogy hány évet dolgoztak.

Utalt arra, hogy a kormány döntése szerint novemberben vastagabb lesz a nyugdíjasok "borítékja", mivel januárig visszamenőleg 2,4 százalékkal emelik a nyugdíjakat, és akkor érkezik a 13. havi nyugdíj is. Elmondta, hogy a 2,4 százalékos emelés nagyjából azt fogja jelenteni, hogy a rendes nyugdíja mellé mindenki további 3-3,5 heti nyugdíjat kap novemberben. A miniszterelnök tudatta: januárban 4,5-5 százalék közötti nyugdíjemelés várható. A kormány célja az, hogy a nyugdíjak minden évben az inflációt meghaladó mértékben növekedjenek - hangsúlyozta a miniszterelnök. Hozzátette: ha a nyugdíjak csak az infláció mértékében növekednének, akkor rögzülne az a különbség, ami a nyugdíjasok és a keresők között van, ezt pedig el akarják kerülni.

Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter arról beszélt, hogy az idősek között egyre nagyobb azoknak az aránya, akik egészségben élik meg nyugdíjas éveiket, s tudnak a társadalom javára is cselekedni. Kiemelte, hogy a kormány rendszeresen egyeztet a nyugdíjasok különböző szervezeteivel az intézkedések előkészítése során. Előkészítenek továbbá egy konzultációs sorozatot, a "Nyugdíjas Akadémiát", aminek keretében egyebek között az egészségügyi reformról, a nyugdíj-átalakítás céljáról, a szociális alapellátásokról tájékoztatják a nyugdíjasok szervezeteit és a nyugdíjasok széles táborát - jelentette be.

A Fidesz szerint a kormány már elvette a 13. havi nyugdíjat

"Amit ma Gyurcsány Ferenc mondott az időseknek, az idősekről az idősek világnapján az rendkívül szemtelen dolog" - e szavakkal kommentálta a Fidesz szóvivője, hogy a miniszterelnök azt mondta: nem nyúlnak hozzá a 13. havi nyugdíjhoz. Szijjártó Péter szerint a kormány a 13. havi nyugdíjat már régen elvette a megszorító intézkedésekkel. Közölte: ezeknek az intézkedéseknek az egyik legnagyobb vesztese a nyugdíjas korosztály, hiszen őket sokkal nagyobb mértékben sújtják azok az áremelések és szigorítások, amelyek életbe léptek az utóbbi időszakban. Hozzátette: a nyugdíjas infláció magasabb volt, mint az általános infláció. Közölte: aki jövő év január 1. után vonul nyugdíjba, azoktól Gyurcsány Ferenc és kormánya még egy havi nyugdíjat elvett.

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter