Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Gyurcsányék a Parlamentben éjszakáztak

Az iskolarendszer átalakítása elleni tiltakozásul a napirend lezárása után a parlamenti ülésteremben éjszakáztak a Demokratikus Koalíció (DK) független képviselői - jelentette be tervüket Gyurcsány Ferenc pártelnök. Kedd délután öt órától szerda reggel nyolcig webkamerán és közösségi oldalakon keresztül tartották a kapcsolatot az őket megkereső emberekkel.

Gyurcsány Ferenc akciójuk végeztével, szerdán az MTI-nek azt nyilatkozta: a parlament vezetése kifejezetten korrekt együttműködést mutatott eleinte, "aztán valami megváltozott", mert nyolc órakor a teremőrök szokás szerint lekapcsolták a világítást, így sötétben kellett dolgozniuk.

A pártelnök ezres nagyságrendűre tette a velük folytatott beszélgetésekbe bekapcsolódók számát, azt mondta, Kanadától Stockholmon át Bécsig mindenhonnan kaptak megkereséseket, amelyekre egymást váltva válaszoltak. Elmondta, hogy az interneten feltett kérdéseket minden, a vitába bekapcsolódó ember láthatta, így azt is ellenőrizhették, hogy a politikusok valóban azokra válaszolnak-e. Az eredeti téma - a közoktatás átalakítása - mellett számos egyéb kérdés, így például a földügyek, a dohányboltok, a fiatalok külföldre vándorlása, illetve az egészségügy is szóba került.

Gyurcsány Ferenc pártelnök szerdán jelentette be, hogy az iskolarendszer átalakítása elleni tiltakozásul öt, a DK-hoz tartozó független képviselő - rajta kívül Kolber István, Szűcs Erika, Vadai Ágnes és Varju László - szerda reggel 8 óráig a parlamenti ülésteremben marad, és telefonjukon, Facebook-oldalukon keresztül szülőkkel, pedagógusokkal beszélgetnek majd, illetve önmaguk szórakoztatására "szemelvényeket olvasnak fel a hit- és erkölcstankönyvekből". Így fejezik ki tiltakozásukat a közoktatás átalakítása ellen és szolidaritásukat a túlórára kötelezett pedagógusokkal, az egész nap az iskolában maradásra kötelezett diákokkal - közölte. Akciójukat ironikusan a nemzeti benntartózkodás napjának hívják.

Meggyőződésük, hogy akciójuk nem sérti a házszabályt, a parlament méltóságát, ezért a házvezetésnek nincs joga eltávolítani őket, és "jobb, ha meg sem próbálják" - közölte, megjegyezve, hogy erre is fel vannak készülve.

Gyurcsány Ferenc még kedden nemzeti tragédiának nevezte azt, ami a közoktatásban történik: az iskolaállamosítást, az igazgatói kinevezések központosítását, a kötelező hit- és erkölcstanoktatás bevezetését.

Közölte: a DK visszaadná az iskolákat a helyi közösségeknek, rájuk bíznák az igazgató kinevezését, megszüntetné a pedagóguskart, a kötelező hit- és erkölcstanoktatást, és visszaállítaná a 18 éves korig tartó tankötelezettséget. Oktatási programjuk emellett kéttannyelvűvé tenné a közoktatást: 2020-tól az általános iskola első osztályától kezdve bizonyos tantárgyakat angolul tanítanának.

A Fidesz véleménye szerint nem éjszakázni és facebookozni kell, hanem kormányozni és dolgozni kellett volna a pedagógusokért - írta a párt szóvivője az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében. Hoppál Péter emlékeztetett: a Fidesz két hét múlva megkezdi a jövő évi költségvetés tárgyalását, amelyben már a pedagógus-béremelés következő, jövő évi üteméhez szükséges pénzügyi fedezet is rendelkezésre áll.


  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk