Megjelent: 12 éve

Ha már lélekben felmondtál

Nincs kedve már a munkahelyen dolgozni, de nem talált jobb állást? A korábbi lendület megkopott, most már csak a túlélésre játszik? Ha igennel felel a kérdésekre, akkor elképzelhető, hogy a lélekben felmondott kollégák táborát gyarapítja. Nem érdemes hosszú ideig ezzel a hozzáállással dolgozni, ugyanis az egészségét is kockáztathatja.

Péter fél éve fel akar mondani cégénél, ám egyelőre nem talált jobbat, így a lélekben felmondott munkavállalók számát gyarapítja. Pénzügyi elemzőként dolgozik, nem jön elő új javaslatokkal, csak a szükséges mértékben segíti a kollégák munkáját. Ha úgy látja, rossz irányba mennek a cég ügyei, nem szól bele, inkább kivárásra játszik.

Sok a lélekben felmondott

Péter nincs egyedül ezzel a hozzáállással. "Uniós szinten minden harmadik munkavállalónál megtalálhatóak a belső felmondás jelei: a kezdeményezőkészség hiánya, a kedvetlenség, pszichoszomatikus zavarok, súlyosabb esetben akár a depresszió is" - vázolta a helyzetet Kiss István tanácsadó szakpszichológus.

Valamivel kedvezőbb képet fest a hazai helyzetről a Hewitt Associates 2007-es Legjobb Munkahely Felmérésének eredménye. A kutatás a munkavállalók hét százalékát sorolja a lendületüket vesztett, míg szintén hét százalékukat a munkaadójukkal elégedetlen, lélekben már felmondott kategóriába.

Okok: unalmas feladatok, rossz főnök, merev struktúra

A belső, lélekben már eldöntött felmondás hátterében több tényező is állhat. A probléma oka egyeseknél személyes indok, így a például a helytelen pályaválasztásból fakadó személyes csalódottság, frusztráció. A cég szervezeti kultúrája, a társadalmi közeg is kiválthatja a kritikus állapotot. A munkavállaló individuális törekvései, a merev, túl erős kontrollt kiépítő cégkultúra, a döntési szabadság hiánya is erre sarkallhatja a munkavállalót. A barátságtalan vezetés, a munkahelyi team és a kedvezőtlen munkakörülmények ugyancsak komoly kockázati tényezőt jelentenek.

Gyakran a legjobb munkaerőnél telik be a pohár

A tanácsadó szakpszichológus elmondta: a lélekben felmondott munkatársak legfontosabb jellemzője, hogy úgy érzik: már semmi nem köti őket a céghez. Feladataik elvégzésekor takaréklángon égnek. Kezdeményezőkészségüket jócskán visszafogják, energiájukat már más célok érdekében tartalékolják. Mindezt úgy teszik, hogy a környezetük mit sem sejt abból, akár bármelyik percben készen állnának a távozásra.

A kiégéssel rokonítható

A belső felmondás folyamata többnyire apró lépésekben ér el a végkifejletig, amikor is a közvetlen munkakörnyezet felismeri: többé nem képesek a közös cél érdekében dolgozni. A lélekben felmondás állapota többnyire egy kiégési folyamat eredményeként jelentkezik.

Az érintettek rendszerint épp a kezdetben hatalmas lendülettel és odaadással dolgozók közül kerülnek ki. A szemmel látható változás mindössze annyi, hogy a korábban a fontos kezdeményezések élén állók szép csendben visszavonulnak, majd alámerülnek a dolgozók szürke tömegében. A céges előírásokat szinte aprólékos gonddal követik, viszont titkon csak a munkaidő végét várják. Ritkábban jönnek elő ötletekkel, kevesebbet beszélnek, kerülik a konfliktusokat és hajlanak mindenre igent mondani.

Konzultáljunk a főnökkel

A probléma megoldására nehéz általános receptet adni. Érdemes elemezni, miért aludt ki a tűz, majd az okokat a közvetlen vezetővel megbeszélni. Amennyiben nincs remény a változásra, akkor külsős tanácsadó segítségét is igénybe lehet venni vagy új kihívás keresésén kell dolgozni. Sok lélekben felmondott azt a hibát is elköveti, hogy fél pályázni, megmutatni magát az álláspiacon, mert tart az elutasítástól. Pedig lélekben felmondottként dolgozni veszélyes. Elhatalmasodhat ugyanis az értéktelenség érzése, az önbecsülés hiánya, ami depresszió kialakulásához is vezethet.

Takács Gabriella
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Levonhatják a cigi- és kávészünetet a fizetésből

Egy spanyol bíróság döntése alaposan felbolygatta a kedélyeket, ugyanis a bíróság egy portugál olajcég (GALP) javára ítélt a szakszervezettel... Teljes cikk

Börtönbe kerül a férfi, aki bosszúból bombariadót csinált volt munkahelyén

Közveszéllyel fenyegetés és kiskorú veszélyeztetése miatt kerül börtönbe a férfi, aki volt munkaadóját akarta megbüntetni. Teljes cikk

Megnyílt a budapesti repülőtér első vállalati várója

A Tungsram üzleti partnerei számára nyílt meg a Budapest Airport területén az első magyar vállalati reptéri váró. Teljes cikk