kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Ha már lélekben felmondtál

Nincs kedve már a munkahelyen dolgozni, de nem talált jobb állást? A korábbi lendület megkopott, most már csak a túlélésre játszik? Ha igennel felel a kérdésekre, akkor elképzelhető, hogy a lélekben felmondott kollégák táborát gyarapítja. Nem érdemes hosszú ideig ezzel a hozzáállással dolgozni, ugyanis az egészségét is kockáztathatja.

Péter fél éve fel akar mondani cégénél, ám egyelőre nem talált jobbat, így a lélekben felmondott munkavállalók számát gyarapítja. Pénzügyi elemzőként dolgozik, nem jön elő új javaslatokkal, csak a szükséges mértékben segíti a kollégák munkáját. Ha úgy látja, rossz irányba mennek a cég ügyei, nem szól bele, inkább kivárásra játszik.


Sok a lélekben felmondottPéter nincs egyedül ezzel a hozzáállással. "Uniós szinten minden harmadik munkavállalónál megtalálhatóak a belső felmondás jelei: a kezdeményezőkészség hiánya, a kedvetlenség, pszichoszomatikus zavarok, súlyosabb esetben akár a depresszió is" - vázolta a helyzetet Kiss István tanácsadó szakpszichológus.

Valamivel kedvezőbb képet fest a hazai helyzetről a Hewitt Associates 2007-es Legjobb Munkahely Felmérésének eredménye. A kutatás a munkavállalók hét százalékát sorolja a lendületüket vesztett, míg szintén hét százalékukat a munkaadójukkal elégedetlen, lélekben már felmondott kategóriába.


Okok: unalmas feladatok, rossz főnök, merev struktúraA belső, lélekben már eldöntött felmondás hátterében több tényező is állhat. A probléma oka egyeseknél személyes indok, így a például a helytelen pályaválasztásból fakadó személyes csalódottság, frusztráció. A cég szervezeti kultúrája, a társadalmi közeg is kiválthatja a kritikus állapotot. A munkavállaló individuális törekvései, a merev, túl erős kontrollt kiépítő cégkultúra, a döntési szabadság hiánya is erre sarkallhatja a munkavállalót. A barátságtalan vezetés, a munkahelyi team és a kedvezőtlen munkakörülmények ugyancsak komoly kockázati tényezőt jelentenek.


Gyakran a legjobb munkaerőnél telik be a pohárA tanácsadó szakpszichológus elmondta: a lélekben felmondott munkatársak legfontosabb jellemzője, hogy úgy érzik: már semmi nem köti őket a céghez. Feladataik elvégzésekor takaréklángon égnek. Kezdeményezőkészségüket jócskán visszafogják, energiájukat már más célok érdekében tartalékolják. Mindezt úgy teszik, hogy a környezetük mit sem sejt abból, akár bármelyik percben készen állnának a távozásra.


A kiégéssel rokoníthatóA belső felmondás folyamata többnyire apró lépésekben ér el a végkifejletig, amikor is a közvetlen munkakörnyezet felismeri: többé nem képesek a közös cél érdekében dolgozni. A lélekben felmondás állapota többnyire egy kiégési folyamat eredményeként jelentkezik.

Az érintettek rendszerint épp a kezdetben hatalmas lendülettel és odaadással dolgozók közül kerülnek ki. A szemmel látható változás mindössze annyi, hogy a korábban a fontos kezdeményezések élén állók szép csendben visszavonulnak, majd alámerülnek a dolgozók szürke tömegében. A céges előírásokat szinte aprólékos gonddal követik, viszont titkon csak a munkaidő végét várják. Ritkábban jönnek elő ötletekkel, kevesebbet beszélnek, kerülik a konfliktusokat és hajlanak mindenre igent mondani.


Konzultáljunk a főnökkelA probléma megoldására nehéz általános receptet adni. Érdemes elemezni, miért aludt ki a tűz, majd az okokat a közvetlen vezetővel megbeszélni. Amennyiben nincs remény a változásra, akkor külsős tanácsadó segítségét is igénybe lehet venni vagy új kihívás keresésén kell dolgozni. Sok lélekben felmondott azt a hibát is elköveti, hogy fél pályázni, megmutatni magát az álláspiacon, mert tart az elutasítástól. Pedig lélekben felmondottként dolgozni veszélyes. Elhatalmasodhat ugyanis az értéktelenség érzése, az önbecsülés hiánya, ami depresszió kialakulásához is vezethet.

Takács Gabriella
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
További 27 év börtönre ítélték a sztárügyvédet - éveken keresztül vezette félre ügyfeleit

Dél-Karolina államban további 27 év börtönre ítélték, a fia és felesége elleni gyilkosság miatt már kétszeres életfogytig tartó büntetését... Teljes cikk

UV-C fénnyel fertőtleníteni otthon is

A tiszta, friss és kellemes illatú lakás mindannyiunk vágya, amelynek megteremtése érdekében hajlamosak vagyunk mindenféle baktérium- és vírusölő,... Teljes cikk

Egy férfi elárulta, mit mondott az állásinterjún, amivel megszerezte álmai munkáját

A jelölt egy egyszerű mondattal győzte meg a munkaadót, hogy ő lesz a megfelelő választás. Teljes cikk