Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Hajléktalanokat foglalkoztat a Máltai Szeretetszolgálat

Hajléktalanokat foglalkoztató mosodát nyitott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pénteken Budapesten, a XIII. kerületi Mosoly utcában.

images

A mosoda egy modellkísérlet része, amelyben tíz hajléktalant, férfiakat és nőket foglalkoztatnak, akiket 50 jelentkezőből választottak ki. Egyikük a távirati irodának elárulta: érettségivel rendelkezik, korábban eladóként, takarítóként dolgozott. A mosodai munkának azért örül, mert olyan emberekkel fog együtt dolgozni, akik hasonló cipőben járnak, mint ő. Nem kell tartania attól, hogy "elszólja" magát, vagyis elárulja, hogy hajléktalanszállón lakik. Más munkahelyen ez feszültségeket okoz a munkavállalók között.

A mosodában elsőként a Foltmentes adomány országos ruhagyűjtő kampány során összegyűlt ruhákat mossák ki, így az adományok tisztán kerülnek a rászorulókhoz. A kampányt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a háztartási termékeket gyártó Reckitt Benckiser multinacionális vállalat indította el márciusban. A jótékonysági akció során eddig több mint 20 tonna adományruha gyűlt össze - mondta Merkler Róbert, a Reckitt Benckiser kereskedelmi igazgatója a pénteki sajtótájékoztatón.

A szeretetszolgálat azt tervezi, hogy elsősorban saját intézményeinek - szociális otthonok, idősotthonok - ruhaneműit, valamint a beérkező ruhaadományokat tisztítja ki. A fennmaradó kapacitást szolgáltatásként ajánlja fel az azt megrendelő cégeknek. A mosodában két kisebb és egy nagyobb kapacitású mosógép, valamint szárítógépek kaptak helyet. A pénteki sajtótájékoztatón Kozma Imre atya, a Máltai Szeretetszolgálat elnöke indította el az egyik gépen az első mosást.

A hajléktalan embereket foglalkoztató mosodaprojekt elindításához a Máltai Szeretetszolgálatnak 26 millió forintra volt szüksége, ezt az összeget az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány(OFA) pályázatán nyerték. A közalapítványnak a Kincstári Vagyoni Igazgatóság bocsátotta rendelkezésre a használaton kívüli épületet. A Máltaiak hosszabb távú célja a modellkísérlet során gyűjtött tapasztalatok alkalmazása más területeken is, amivel még több fedél nélkül élőnek kívánnak majd megélhetést biztosítani.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a rendszerváltás óta az egyik legismertebb és leghatékonyabban működő segélyszervezet Magyarországon, amely legfőbb feladatának a szegénységben élők segítését, hosszútávon pedig életkörülményeik javítását tekinti. A szervezet jelenleg 200 szociális és egészségügyi intézményt és szolgálatot felügyel, emellett pedig ötezer aktív és 15 ezer mozgósítható önkéntes tagja van.
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek
További cikkek
Júniustól megszűnhet a pedagógusok közalkalmazotti státusza

A Belügyminisztérium államtitkára szerint a törvénnyel a köznevelés eredményességét és színvonalát akarják javítani. A szakszervezetek... Teljes cikk

Tüntetést szerveznek a pécsi egészségügyi szakdolgozók

Bérfejlesztést és jobb munkakörülményeket követelnek az egészségügyi szakdolgozók. Teljes cikk

Egyre kevesebb a járművezető, ezért kiemelten kezeli a toborzást a BKV

A vállalatnál kétezer alatt van a főállású teljes munkaidős autóbuszvezetők száma. Teljes cikk