kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 16 éve

Harmadik napja tart a vasúti dolgozók sztrájkja

Harmadik napja tart a vasúti dolgozók sztrájkja, miután kedden sem született megállapodás a MÁV-társaságok és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete között.

images

Szerda reggel kilenc órakor folytatják a tárgyalást a MÁV Zrt.-nél és MÁV Startnál - mondta el Kavalecz Imre, a MÁV Zrt. sajtófőnöke az MTI-nek. Tájékoztatása szerint az éjszakai szolgálatban a MÁV Zrt. forgalom-irányítói - összesen 1979 vasutas - közül 188-an sztrájkoltak. Ez az arány az elmúlt két naphoz képest javult, hiszen így a MÁV számításai szerint az éjszakai órákban is mintegy 90 százalék dolgozott.

A Keleti pályaudvaron nem érdemes próbálkozni

Szerda reggel Budapesten a Déli és a Nyugati pályaudvar fogad vonatokat. A Keleti pályaudvarra nem érkeznek Hatvan felől vonatok, mert Rákosnál és Kőbánya-Felsőn sztrájkolnak a dolgozók, ott a vonatok Hatvan felől Pécelig közlekednek - mondta el Kavalecz Imre.

Valamennyi elővárosi vonalon két-két szerelvény közlekedik, kivéve a Rákospalota-Vácrátót vonalon, amelyen továbbra sincs vasúti forgalom. Miskolc környékén úgynevezett BZ motorszerelvények járnak, egy-két vonat közlekedik. Debrecen, Nyíregyháza, Pécs és Szeged állomás nem fogad vonatokat a VDSZSZ-es dolgozók sztrájkja miatt.

Szombathely-Celldömölk térségében már közlekedhetnek a vonatok a reggeli órákban. Szeged és Kiskundorozsma között pótló buszok közlekednek, Kiskundrorozsma és Budapest között járnak a vonatok.

Kedd este 6 óráig a vonatok mintegy 30 százaléka közlekedett, ez 760 vonatot jelent. Annak ellenére közlekedett ennyi vonat, hogy a még elégséges szolgáltatás hiányában a VDSZSZ egyetlen vonat közlekedéséhez sem járult hozzá - mondta a MÁV sajtófőnöke.

A Volán elfogadja a MÁV-bérleteket

A MÁV szerdán is megtesz mindent annak érdekében, hogy úgy szervezze a vonatközlekedést, hogy az utasok eljussanak úti céljukra - tette hozzá Kavalecz Imre. Elmondta, hogy az utas-tájékoztatás javítása érdekében közel 100 fővel növelik a pályaudvarokon a tájékoztató szolgálatot. Ezek a munkatársak Budapesten és nagyobb vidéki pályaudvarok utasterében a peronokon tájékoztatják az utasokat a közlekedési lehetőségekről.

A MÁV Zrt. megállapodott több Volán társasággal, hogy az autóbuszjáratokon elfogadják a vasúti bérleteket, így szerda reggel a Bakony, a Somló, a Tisza, a Balaton, a Borsod, a Kunság, a Zala és a Kapos Volán teljes hálózatán, az Agria, a Mátra, a Vértes, a Hajdú, a Hatvan, a Jász-Kun, a Vasi és a Kisalföld Volánnál pedig bizonyos viszonylatokon fogadják el a vasúti bérleteket.

Ötezer forintos sztrájktörés

Rákóczki Lajos, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének szakági vezető ügyvivője a szerdai sztrájkhelyzettel kapcsolatban megerősítette, hogy sztrájkolnak a budapesti nagy pályaudvarokon, Szegeden, Debrecenben, Nyíregyházán, Miskolc térségében: a sztrájkban elsősorban a kocsivizsgálók és az utazó személyzet vesz részt.

Ráckóczi Lajos elmondta, hogy a szakszervezet értesülési szerint az este folyamán a MÁV menedzsmentje 5000 forintos kifizetéseket ajánlott fel a dolgozóknak és a sztrájkban részt venni szándékozóknak, így próbálva rábírni őket, hogy kilépjenek a sztrájkból. Mint mondta, ez nagy felháborodást okozott a sztrájkolók körében.

A VDSZSZ vezető ügyvivője elmondta, hogy a reggeli műszakban Budapest térségében elkezdték a váltásokat: azoktól a nappali dolgozóktól, akik sztrájkolni készüknek, az "ötezer forintos dolgozók" próbálják átvenni a szolgálatot. A VDSZSZ továbbra is azt követeli, hogy minden vasutas kapjon nettó 250 ezer forintot a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, illetve 10 százalék többlet-bérfejlesztést kér a megajánlott 6,9 százalék mellett a kiszervezett MÁV-társaságok, a MÁV-START Zrt., a MÁV-Trakció Zrt., illetve a MÁV Gépészet Zrt. munkavállalóinak.

Időközben eredménytelenül zárult az egyeztető tárgyalás

A MÁV Zrt.-vel való egyeztetést követően Bárány Balázs, a VDSZSZ vezető ügyvivője újságíróknak elmondta: a munkáltató nem ajánlott semmit a tárgyaláson, továbbra is kitart korábbi álláspontja mellett. Bárány Balázs hangsúlyozta: követelésük 11-12 milliárd forintból rendezhető lenne. Hozzátette: a MÁV üzleti tervében 300 milliárd forint szerepel a kiadási oldalon, ehhez képest a VDSZSZ követelése kis hányadot képez.

Zsoldos Marianna, a MÁV Zrt. humánerőforrás igazgatója hangsúlyozta: továbbra sem tartják indokoltnak, jogosnak, gazdaságilag teljesíthetőnek a szakszervezet követelését. A MÁV Zrt. és a VDSZSZ pénteken 10 órakor folytatja az egyeztetést. Elmondta továbbá, hogy a még elégséges szolgáltatást illetően sem közeledtek az álláspontok. A MÁV álláspontja szerint az elégséges szolgáltatás keretében kiszámítható közlekedést kell biztosítani.

A szakszervezet szerint kedd este a MÁV menedzsmentje 5000 forintos kifizetéseket ajánlott fel a dolgozóknak, így próbálva rábírni őket, hogy kilépjenek a sztrájkból. A kérdésre válaszolva Zsoldos Marianna ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: az 5 ezer forint jutalmat azoknak adják, akik biztosítják a közlekedést, és a jutalom kifizetéséről visszamenőleg is intézkedni fognak. Nemcsak a bevételkiesés miatti kárra kell tekintettel lenni, hanem arra is, hogy az utasok átpártolhatnak a közúti közlekedésre - mondta.

A MÁV-START Zrt.-vel sem sikerült megállapodni

Eredménytelenül zárult az egyeztetés a sztrájk követelésről a MÁV-START Zrt. és a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) között szerdán, a sztrájk folytatódik. A VDSZSZ sztrájkbizottsága délután ülésezik, értékeli a helyzetet, és azt követően dönt a további lépésről.

A VDSZSZ a MÁV-START-nál a megajánlott 6,9 százalék béremelés mellé 10 százalék bérfejlesztést kér 2007. július 1-jéig visszamenőleg a kiszervezés miatt, továbbá 250 ezer forint egyszeri kifizetést követel a MÁV Cargo privatizációs bevételből.

Sághy Zoltán, a MÁV-START kommunikációs igazgatója kérdésre válaszolva kifejtette: a MÁV Cargo privatizációjában a 2,5 havi bérre vonatkozó követelést nem tudják teljesíteni, mert nincs rá hatáskörük, a 10 százalékos többlet-béremelésre pedig nincs pénzügyi fedezete a cégnek. Szerinte a MÁV-START esetében azért sem jogos a szakszervezet 10 százalékos többletbér-követelése, mert a vállalatnál foglalkoztatási megállapodás van, amelyben garancia szerepel a foglalkoztatásra.

Pénteken tárgyalnak újra a felek

A MÁV-START és a VDSZSZ között az egyeztetés pénteken 12 órakor folytatódik. Balogh-Fazekas Anita bejelentette, hogy megerősítik a pályaudvarokon az utas-tájékoztatást, a peronokon mintegy 100 munkatársuk dolgozik majd, és ad információt az érdeklődőknek.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Cseh agrárvállalattal kötött stratégiai megállapodást a Széchenyi István Egyetem

A Széchenyi István Egyetem stratégiai megállapodást kötött a prágai központú Agroferttel, Közép-Európa egyik vezető agrárvállalkozásával -... Teljes cikk

Lezárult a Kelly, a Gi Group és a Grafton HR szolgáltatók összeolvadása Magyarországon

Lezárult a Kelly Services hazai felvásárlása és integrálása, ezzel a brand megszűnik hazánkban – derült ki a cégcsoport közleményéből. Teljes cikk

450 dolgozó kap helyet a Richter új központjában Kőbányán

Átadták a Richter Nyrt. új központját a főváros 10. kerületében csütörtökön, a 17 400 négyzetméteres, 450 dolgozónak helyet biztosító... Teljes cikk