Megjelent: 6 éve

Három százalék felett lehet a GDP-növekedés Magyarországon

Tovább javultak a gazdasági kilátások Magyarországon, a három százalékot is meghaladhatja a GDP-növekedés idén hazánkban. Az eurózónában lassúbb felfutás várható, az éves bővülés egy százalék alatt marad 2014-ben – derül ki az EY legfrissebb negyedéves Eurózóna Előrejelzéséből.

„Már az EY előző két negyedéves előrejelzése is rámutatott arra, hogy nagyon dinamikusan növekszik idén a magyar gazdaság. A nyári 2,9 százalékos növekedési kilátásunkat a legfrissebb prognózisunkban újra felfele módosítottuk a második negyedéves adatokat figyelembe véve. Eszerint az éves gazdasági növekedés 3,3 százalék lehet idén Magyarországon, amely 2006 óta az eddigi legjobb teljesítménynek számít. Az átlagon felüli bővülés várhatóan a következő években is fenntartható lesz, habár mértéke alatta marad az idei rekordévnek” – mondta Havas István az EY vezérigazgatója.

A felfutás alapját egyebek mellett a kedvező monetáris politika, a pozitív világgazdasági kilátások és a bővülő lakossági fogyasztás adja. A kockázatok között szerepel a gyenge forint, a kilátásba helyezett kormányzati fiskális szigorítások, valamint a világpolitikai tényezők gazdaságra gyakorolt hatásai – derül ki az EY előrejelzéséből.

A jelentés rámutat arra, hogy a magyar gazdaság teljesítménye a következő két évben is az átlagosnál jobb lesz, a gazdasági növekedés azonban az idei rekordévhez képest alacsonyabb mértékű, 2,2 százalékos lehet.


Egy százalék alatt marad a GDP-bővülés az eurózónábanAz EY előrejelzése szerint a korábbinál lassabb GDP-bővülésre lehet számítani idén az eurózónában. A gazdasági növekedés 0,9 százalék lehet 2014-ben, jövőre azonban már 1,5 százalékos, 2016-ban pedig 1,7 százalékos bővüléssel számol a jelentés.

A növekedés alapját a beruházások felfutása, a külső kereslet bővülése és a gyenge euró kínálta versenyelőny adhatja.

Pozitív fordulat, hogy megállt a munkanélküliek arányának növekedése az eurózónában. Az álláskeresők száma azonban csak lassan fog csökkeni a következő években, 2016 végére is csak 10,6 százalékra mérséklődhet arányuk. Szintén bizalomra ad okot, hogy visszafogottan, de folyamatosan bővül a lakossági fogyasztás: idén 0,8 százalék, 2015-ben 1 százalék, 2016-ban 1,4 százalék lehet a növekedés mértéke – mutat rá a jelentés.

A legnagyobb mértékű, 1,4 százalékos bővülésre a kommunikációs szektorban lehet számítani idén. Ezt követi az építőipar 1,1 százalékos, majd a feldolgozóipar és a pénzügyi szektor 1-1 százalékos felfutással – derül ki az EY legfrissebb negyedéves Eurózóna Előrejelzéséből.
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szeptemberben stagnált a foglalkoztatás a GKI szerint

A részmunkaidőben foglalkoztatottak aránya 6-7 százalék volt. Teljes cikk

Agrárminiszter: újra vonzóvá kell tenni az agrárszakmákat!

Nagy István agrárminiszter az agrárszakképzés fontosságáról és a szakma jövőjéről beszélt Csongrádon. Teljes cikk

Ezek a cégek a munkahelyen biztosítják az influenzaoltást a dolgozóknak

A koronavírus-járvány második hullámában vagyunk, de közeleg az influenzaszezon is. Több vállalat is a helyszínen biztosítja az influenzaoltást... Teljes cikk