Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Három új közmunkaprogram indul

Az országos közfoglalkoztatási program keretében áprilisban vasúti-idegenforgalmi, közúti és erdészeti közmunka program indul, amelyek összesen mintegy 5.000 álláskereső számára biztosítanak majd munkalehetőséget - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Czomba Sándor kiemelte: a nemzetgazdasági tárca összesen mintegy 20 milliárd forintot fordít az országos közfoglalkoztatási program támogatására. Ez az összeg a tavalyi 9.700 fős átlaglétszámmal szemben több mint 17.000 álláskereső számára nyújt nyolc órás, legalább a minimálbért biztosító foglalkoztatást.

Hozzáfűzte: a létszám folyamatosan emelkedik, ahogyan a szabadban végezhető munkák bővülnek, így az országos programban résztvevők száma a nyári hónapokban elérheti a 20-22.000 főt is.

A részleteket ismertetve kifejtette: a vasúti- idegenforgalmi programban - amelynek keretösszege 2,3 milliárd forint - a tervek szerint 2.000 embert foglalkoztatnak majd. A legfontosabb cél, hogy rendezett környezet fogadja a turistákat, eltűnjenek a szeméthalmok a vasúti pályák mellől - jelezte az államtitkár, hozzáfűzve, hogy többek között a balatoni vasútvonalakra, illetve a tó melletti-környéki településekre koncentrálnak. Ennek megfelelően az álláskeresőket is a munkaerő-piaci szempontból hátrányosabb településekről, a tó 15-20 kilométeres körzetéből közvetítik ki a munkaügyi kirendeltségek.

A program év végéig tart, és elsősorban önkormányzatok, valamint a foglalkoztatásra létrehozott szervezeteik pályázhatnak a 2,3 milliárd forint támogatásra - mondta el Czomba Sándor. A MÁV ezenkívül összesen 500 millió forinttal támogatja a programban résztvevőknél a közfoglalkoztatást.

Az államtitkár elmondta: az állami autópályák és a közutak mentén körülbelül további 1.500 álláskereső juthat majd munkalehetőséghez, az ő feladatuk a közutak környékének rendbe tétele mellett a parlagfű és a többi egészségre káros növény irtása lesz. A programot a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ 300 millió forinttal támogatja, a közfoglalkoztatási támogatás összege 1,1 milliárd forint.

A vasúti, az idegenforgalmi és a közúti programok mellett - idén először - magán erdőgazdálkodóknak is meghirdettek egy közfoglalkoztatási pályázatot, amelyre március 11-ig lehet pályázni a megyei munkaügyi központoknál - emelte ki Czomba Sándor. Kifejtette: a támogatott tevékenységek közé tartozik például az erdészeti sétautak, turistautak és tanösvények karbantartása a parlagfű visszaszorítása, vagy a levágott erdőrészek takarítása, ha annak célja a helyi tűzifa igények szociális, kedvezményes kielégítése. A program keretében körülbelül 1.500 álláskeresőt terveznek elhelyezni.

Az államtitkár hozzáfűzte: mindhárom programhoz európai uniós forrásból finanszírozott képzés is társul, így legalább 500 közfoglalkoztatott számára bizonyítványt, vagy tanúsítványt adó, a munkához kapcsolódó szakmai képzést szerveznek a pályázatokat befogadó munkaügyi központok.

Beszélt arról is, hogy - szintén áprilistól - csaknem 2,5 milliárd forint keretösszegből támogatják a "jó gyakorlatokon" alapuló értékteremtő közfoglalkoztatást. Ezek a programok közel 300 településen, meghívásos pályázat keretében mintegy 3.200 munkavállaló, napi 6-8 órás munkaidejű, 4 - 9 hónap időtartamú foglalkoztatását biztosítják - mondta el Czomba Sándor. A "jó gyakorlatok" támogatása ösztönző lehet azon önkormányzatok számára is, akik eddig még nem ismerték fel a közfoglalkoztatás költségtakarékos, árbevételt jelentő lehetőségeit.

Az országos közfoglalkoztatási programok már január végén elindultak: mostanra már közel 10 ezer ember dolgozik, többségében a vízügyi igazgatóságoknál és a vízgazdálkodási társulásoknál. Az önkormányzatok jelenleg mintegy 30 ezer közmunkást foglalkoztatnak, a vállalkozások pedig közel ezer munkanélküli alkalmazására nyújtottak be kérelmet - tette hozzá az államtitkár.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
50 milliárd forintos pályázat hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

A kiírásra az 5 és 249 fő közötti munkavállalót foglalkoztató vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. Teljes cikk

Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk