kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 14 éve

Hiányzik a rutin: túl korán mennek nyugdíjba a tűzoltók?

Túl fiatal a fővárosi tűzoltóság 1692 fős állományának az átlagéletkora, ezért a hiányzó szakmai tapasztalat a tűzoltók kiképzésekben jelent gondot - mondta a fővárosi tűzoltóparancsnok az MTI-nek adott interjújában csütörtökön.

A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság (FTP) vonulós állományának az átlagéletkora 33 év, a teljes személyi állományé pedig 35 év, s ezzel az állomány összességében fiatalnak számít.

Az elmúlt években történt jogszabály-változtatások miatt sokan kihasználták a kedvező lehetőséget, és kérvényezték nyugdíjaztatásukat, ezzel azonban a testületből nemcsak kollégák távoztak, hanem velük együtt a szakmai tapasztalat, a rutin is megfogyatkozott, amit bevetés közben már nem tudnak átadni az újoncoknak - mondta Bende Péter vezérőrnagy, aki - mint mondta - emberi szempontból megérti azokat, akik így döntöttek, ugyanis egy vonulós tűzoltó akár havi több 10 ezer forinttal többet kap nyugdíjasként.

A parancsnok ezt azzal magyarázta, hogy a nyugdíjtörvény változtatása értelmében aki 25 évnyi szolgálati viszonyának elérésekor kérte a nyugdíjazását, annál a jogosultsági illetmény megállapításakor beszámították a jubileumi évben kapott juttatást is, ami háromhavi illetményt tett ki, és ezzel az az éves keresete is magasabb lett, amelynek alapján kiszámították neki a nyugdíj összegét. Aki ezt később kérte, viszont már "nem járt jól". (Ez a törvény alapján egyébként valamennyi hivatásos szerv tagjára, rendőrre, vámosra, börtönőrre stb., érvényes volt, és ez más szerveken belül is hasonló, komoly problémákat vetett fel.)

Bende Péter szerint olyan jogszabályalkotásra lenne szükség, amely az ilyen anomáliákat megszünteti, de - mint fogalmazott - ahhoz, hogy a jövőben ne menjen el az állományból a szakértelem, olyan gárdát kell kinevelni, amely nem akar korán nyugdíjba vonulni. Krónikus létszámhiányuk ennek ellenére nincs, még ma is nyolc-tízszeres a túljelentkezés hozzájuk, igaz, a jelentkezők kis része felel meg a fizikai és pszichológiai követelményeknek - jegyezte meg.

A fővárosi tűzoltóságnál a fiatal állomány abban is gondot jelent, hogy többüket gépkocsivezetőként vagy szerkezelőként nem tudják alkalmazni, így a járművezetőket nem tudják szabadságra engedni, és betegség esetén át kell szervezni a szolgálatokat. (A túl fiatal állományt érzékeltetve megjegyezte, van olyan raj, ahol az autóban ülő négy tűzoltó együttes szolgálati viszonya nem éri el az öt évet.) Gépkocsivezetőnek a sok jogszabályi és végzettségi feltételek mellett "érett személyiségű" tűzoltókat alkalmaznak, ugyanis az elmúlt években több súlyos, olykor halálos sérüléssel járó közúti balesetnek voltak részesei káresethez vonuló tűzoltók.

A teljes gépjárműpark 189 járműből, egy tűzoltóhajóból és három rohamcsónakból áll. Az 52 gépjárműfecskendő átlagéletkora 12 év, ebből 10 sürgős cserére szorul. A 14 magasból mentő járműből ötöt szintén le kellene cserélniük, mert már 20 évnél idősebbek.

Az FTP parancsnoka elmondta azt is, hogy már sok éve folyamatos finanszírozási problémákkal küzdenek, és csak a Fővárosi Önkormányzat évi több száz millió forintos támogatása biztosítja folyamatos működésüket.

Az év első felében hatezer alkalommal kellett vonulniuk a fővárosi tűzoltóknak, ez csaknem 20 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. Tűzhöz kétezerszer, míg műszaki mentéshez három és fél ezer esetben vonultak. A legtöbb riasztást (2080) a májusi viharkárok miatt kapták, és ez háromszorosa volt az átlagos hónapoknak. Május 19-én volt a legmozgalmasabb napjuk, 5 percenként indítottak autókat káresetekhez. Tűzmegelőzési tevékenységük során június végéig 2763 szakatósági ügyben jártak el.

A vezérőrnagy közlése szerint még szeptemberben átadják a modernizált hírközpontot, és tovább folytatják az önkéntes egyesületekkel való együttműködésüket. Mint mondta, komolyabb szervezeti változtatásokat nem tervez, és az új állománytábla bevezetésével is mindössze az elnevezésekben lesznek változtatások.

Bende Péter az MTI-nek adott interjújában úgy fogalmazott: az elmúlt időszakban, az FTP ért negatív hatások, a névtelen feljelentések miatt indult rendőrségi vizsgálatok, a szexuális zaklatások ügyei komoly erkölcsi károkat okoztak nemcsak neki, hanem az egész tűzoltóságnak, de - mint mondta - "már kilábalóban vannak", és bebizonyosodik, hogy a támadásoknak nincs valós alapja, és nincs erkölcsi válság a fővárosi tűzoltóságban.
  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Súlyos üzemi baleset történt Sárszentmihályon

Egyelőre nem lehet tudni, hogy emberi mulasztás vagy műszaki hiba miatt történt a baleset. Teljes cikk

Felmérés: nem olyan elkötelezettek a dolgozók, mint a vezetők gondolják

A kutatásban megkérdezett dolgozók kevesebb mint fele számolt be arról, hogy teljes mértékben elkötelezett jelenlegi munkahelye mellett. Teljes cikk

Új képzési központot létesített a Siemens Energy Budapesten

Különös jelentősége van a Siemens Energy beruházási programjának, amelynek keretében a vállalat új üzemcsarnokot épített, képzési központot... Teljes cikk