Hiller: Biztosan nem lesz tandíj"/>
Megjelent: 12 éve

Hiller: Biztosan nem lesz tandíj

Tandíj nem lesz Magyarországon semmilyen formában - jelentette ki Hiller István, miután találkozott a Fidesz alelnökével.

A találkozó eredeti témája az "Új Tudás-Műveltséget Mindenkinek" program volt. Az oktatási tárca vezetője kérdésre válaszolva azt mondta, ahogy elnézi a belátható közeljövőt, tervek sem fognak valóra válni a tandíjjal kapcsolatban.

Március 9-én a tandíjról is döntött az ország. A kormány és ő maga is végrehajtja a népszavazáson született döntést - mondta a miniszter a rektori konferencia nyilvánosságra került elképzelései kapcsán. A miniszter szerint semmilyen olyan koncepció és terv nincs a minisztériumban, amely a tandíjat visszahozná.

Közölte: a rektori konferencia jövő héten tart ülést, s ezt követően ül össze a Felsőoktatási Kerekasztal. Ha részletesen megismerkedik a rektorok koncepciójával, akkor lesz véleménye - mondta Hiller István, hozzátéve: olvassa a nyilvánosságra került híradásokat, amelyek a még el nem fogadott anyagról szólnak.

Ebből azt a részt, ami az államilag támogatott és költségtérítéses hallgatók közötti átjárást bővíti, támogatja - mondta. A pontos arányt érdemes közösen meghatározni, most a törvényben 15 százalék, de elmehet akár a 100 százalékig is - jelezte.

Pokorni Zoltán - aki külön válaszolt az újságírók kérdésére - úgy fogalmazott: ami felmerült, nem más, mint a jelenleg költségtérítéses formában beszedett pénz szétterítése. Azon gondolkoznak "a tárca körül", hogy azok is fizessenek, akik most nem fizetnek - mondta a Fidesz alelnök.

Ma nem igazságos és nem jó a rendszer, mert ez a kormány szétverte a kétszintű érettségi azon elemét, amely összehasonlítható minőség, országos sztenderdek, egy versenyvizsga alapján az emelt szintű érettségihez kötötte az államilag finanszírozott képzésre történő belépést.

Pokorni Zoltán nem látta megvalósíthatónak, hogy egyetemként, karonként, szakonként állapítsák meg az átjárhatóságot. Az ELTE csillagász képzésében hárman vesznek részt, annak mennyi a 15 százaléka? - tette fel a kérdést, utalva a jelenlegi szabályozásra. Ennek a felelősségét nem lehet az intézményekre hárítani, ezt jogszabályi szinten a kormánynak kell rendeznie - hangsúlyozta.

Kitért arra is, hogy az önköltséges képzésre esetlegesen átkerülő diákoknak valószínűleg igen kis aránya lesz olyan helyzetben, hogy ki tudja fizetni a képzés költségeit a második évtől. Példaként említette az orvosi képzésben résztvevőket, ahol a képzés díja 1 millió 330 ezer forint félévente. Ez egyirányú utca a diákoknak, s számukra az az egy-másfél év tanulmány elveszett - mondta.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A Diákhitel Központ törlesztési moratóriumot hirdetett

A törlesztési kötelezettség felfüggesztése március 19-én automatikusan hatályba lépett. Teljes cikk

Az ITM szerint rendben zajlik az átállás a digitális munkarendre a szakképzésben is

Az ITM közleménye szerint az első adatok alapján a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer jól vizsgázott. Teljes cikk

Online Otthonoktatás: így taníthatnak az iskolák online

A kormány 2020. március 16-tól bezáratta az iskolákat a koronavírus megfékezése érdekében. A pedagógusközösségnek hirtelen megoldást kell... Teljes cikk