Hiller: Biztosan nem lesz tandíj"/>
Megjelent: 12 éve

Hiller: Biztosan nem lesz tandíj

Tandíj nem lesz Magyarországon semmilyen formában - jelentette ki Hiller István, miután találkozott a Fidesz alelnökével.

A találkozó eredeti témája az "Új Tudás-Műveltséget Mindenkinek" program volt. Az oktatási tárca vezetője kérdésre válaszolva azt mondta, ahogy elnézi a belátható közeljövőt, tervek sem fognak valóra válni a tandíjjal kapcsolatban.

Március 9-én a tandíjról is döntött az ország. A kormány és ő maga is végrehajtja a népszavazáson született döntést - mondta a miniszter a rektori konferencia nyilvánosságra került elképzelései kapcsán. A miniszter szerint semmilyen olyan koncepció és terv nincs a minisztériumban, amely a tandíjat visszahozná.

Közölte: a rektori konferencia jövő héten tart ülést, s ezt követően ül össze a Felsőoktatási Kerekasztal. Ha részletesen megismerkedik a rektorok koncepciójával, akkor lesz véleménye - mondta Hiller István, hozzátéve: olvassa a nyilvánosságra került híradásokat, amelyek a még el nem fogadott anyagról szólnak.

Ebből azt a részt, ami az államilag támogatott és költségtérítéses hallgatók közötti átjárást bővíti, támogatja - mondta. A pontos arányt érdemes közösen meghatározni, most a törvényben 15 százalék, de elmehet akár a 100 százalékig is - jelezte.

Pokorni Zoltán - aki külön válaszolt az újságírók kérdésére - úgy fogalmazott: ami felmerült, nem más, mint a jelenleg költségtérítéses formában beszedett pénz szétterítése. Azon gondolkoznak "a tárca körül", hogy azok is fizessenek, akik most nem fizetnek - mondta a Fidesz alelnök.

Ma nem igazságos és nem jó a rendszer, mert ez a kormány szétverte a kétszintű érettségi azon elemét, amely összehasonlítható minőség, országos sztenderdek, egy versenyvizsga alapján az emelt szintű érettségihez kötötte az államilag finanszírozott képzésre történő belépést.

Pokorni Zoltán nem látta megvalósíthatónak, hogy egyetemként, karonként, szakonként állapítsák meg az átjárhatóságot. Az ELTE csillagász képzésében hárman vesznek részt, annak mennyi a 15 százaléka? - tette fel a kérdést, utalva a jelenlegi szabályozásra. Ennek a felelősségét nem lehet az intézményekre hárítani, ezt jogszabályi szinten a kormánynak kell rendeznie - hangsúlyozta.

Kitért arra is, hogy az önköltséges képzésre esetlegesen átkerülő diákoknak valószínűleg igen kis aránya lesz olyan helyzetben, hogy ki tudja fizetni a képzés költségeit a második évtől. Példaként említette az orvosi képzésben résztvevőket, ahol a képzés díja 1 millió 330 ezer forint félévente. Ez egyirányú utca a diákoknak, s számukra az az egy-másfél év tanulmány elveszett - mondta.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Maruzsa: június másodikától oktatási céllal is használhatók lesznek az iskolaépületek

Június 15-éig érvényben marad a tantermen kívüli digitális munkarend, mondta a köznevelésért felelős államtitkár. Teljes cikk

Rossz anyagi helyzetbe került hallgatóknak indított ösztöndíjat a Budapesti Gazdasági Egyetem

Az ösztöndíjra június 30-ig jelentkezhetnek az alapképzésben, mesterképzésben, illetve felsőoktatási szakképzésben részt vevő hallgatók. Teljes cikk

Kásler: példamutatóan bonyolították le a tanárok a vizsgákat

Az emberi erőforrások minisztere szerint a távoktatás jól vizsgázott Magyarországon, és méltatta a tanárokat. Teljes cikk