Hogyan lehet finom meggypálinkánk?
A hazai törvény egyáltalán nem tiltja, hogy ízletes pálinkát főzzünk magunknak, persze csakis saját felhasználásra: ezt értékesíteni nem szabad. A nyári gyümölcsök közül igen kedvelt a meggy és a cseresznye is – akár ezekből is készülhet zamatos itóka. Nézzük, mi kell hozzá!
A titok nyitja: a megfelelő cefre előállítása
Ahhoz, hogy tökéletes ízű, alkoholfokú legyen a pálinka, jól kell elkészíteni a cefrét. A cefrézés műveletéhez minden kellék beszerezhető az I make webáruházban: mérőeszközök, pektinbontók, speciális élesztők is – ezekre mind szükség lesz a folyamat során.
Az első lépés az legyen, hogy alaposan megmossuk a gyümölcsöt, majd elkezdjük kimagozni. Nem jó, ha a mag benne marad a meggyben vagy a cseresznyében, mert lepárláskor ciánvegyületté alakul át, ez pedig egyrészt mérgező, másrészt mandulást ízt ad a pálinkának.
Miközben magozunk, figyeljünk oda arra, hogy friss, lédús gyümölcsöket válasszunk a cefréhez: ami rothadt, penészes, azt dobjuk ki.
Ezt követően zúzzuk össze a meggyet vagy cseresznyét, de ne pépesítsük: az lesz a jó, ha egyenletes állagú masszát kapunk, amit könnyű keverni. Így az erjedés gyorsan elindul majd.
A savasság szabályozása és a megfelelő élesztő kiválasztása
Nagyon lényeges dolog egy meggypálinka készítésénél, hogy a pH-érték jól legyen beállítva. A tökéletes 3,0-3,2 érték eléréséhez használjunk foszfor- vagy borkősavat, és ellenőrizzük a kapott számot pH-mérővel. Azért kell a kissé savas környezet, hogy jól meginduljon az erjedés, ráadásul a káros baktériumokat is vissza tudjuk így szorítani, és az ízeket is megőrizhetjük.
A művelethez szükséges kellékek szintén kaphatók az I make webáruházban, ahogyan a pektinbontó enzim is: ezt is be kell szereznünk. Ez a titka annak, hogy több cukor és lé szabaduljon fel, mivel ez a termék lebontja a gyümölcs sejtfalait. A cefre könnyebben kezelhető lesz ezáltal, továbbá az íz, alkoholfok is kiváló lesz.
A legfontosabb azonban, hogy jól válasszuk meg az élesztőt: olyat tegyünk a kosárba, amelyet kimondottan a csonthéjasokra fejlesztettek ki. A fajélesztőkkel jó eredményt lehet elérni: remekül kihozzák majd a friss gyümölcsös karaktert, megkönnyítik az erjedést. Érdemes élesztőtápsót is adni az elegyhez, hogy biztosan ne álljon le a folyamat.
További teendők
A cefrét műanyag hordóba tegyük, amely kotyogóval is el van látva – 16-22 °C közötti hőmérsékleten kezdjük meg az erjesztést. Az első két napon keverjük meg a zúzott gyümölcsöt, de utána hagyjuk, tegye a dolgát.
Lényeges viszont, hogy rögtön az elején mérjük meg a cukorfokot, és 2-3 naponta ellenőrizzük, van-e változás. Azt kell tapasztalnunk, hogy a nulla felé közelít az érték: ez jelzi azt, hogy az élesztő teszi a dolgát. Ha a cukorfok megreked egy adott fokon, akkor valami probléma merült fel, lehet, hogy nem megfelelő a hőmérséklet.
Az erjedés jó esetben 10-14 nap alatt megtörténik, ezt követően pedig 1-2 héten belül le kell főznünk a cefrét, ne várjunk vele, különben elveszítjük az aromát, ecetesedés léphet fel. Pár nap elteltével pedig megkezdődhet a palackozás is!
- 2025.11.25Pannon HR Konferencia Budapest A Pannon HR Konferencia Budapest 2025 a humánerőforrás-szakma egyik kiemelt találkozója, ahol elismert szakértők – Tari Annamária, Molnár Attila, Gácsi Anna, Dr. Sipka Péter és Sipka Bence – osztják meg tapasztalataikat a legaktuálisabb HR-trendekről és kihívásokról. Egy nap, amely inspirációt, tudást és értékes szakmai kapcsolatokat kínál minden HR-szakember számára.
Részletek
Jegyek
- 2025.12.03Humán controlling A képzés során megtanulhatja, miként támogathatja a controlling szemlélet a HR-stratégiát. Megmutatjuk, hogyan tervezze és kontrollálja a személyi jellegű ráfordításokat, elemezze a munkaerő költségeit és megtérülését, valamint, hogyan alkalmazza a teljesítménymenedzsment és a humán tőke elemzés legfontosabb módszereit a vállalati hatékonyság növelése érdekében.
Részletek
Jegyek
- 2026.01.29Bértranszparencia irányelv és diszkrimináció-tilalom Szakmai képzés a bértranszparenciáról és a diszkriminációról HR szakembereknek és vezetőknek. Készüljön fel munkajogászainkkal az EU új bérátláthatósági szabályaira!
Részletek
Jegyek
- 2026.01.31Vállalati szimuláció Valós piaci helyzetben egy-egy döntés meghozatalakor helyt kell állnia mind vezetői, mind kontrolleri képességeinknek. Mennyivel egyszerűbb lenne, hogyha mi is úgy gyakorolhatnánk, mint egy pilóta, aki éles felszállás előtt, a szimulátorban tanulja meg a vezetést, míg kellő rutinra tesz szert. Ez megvalósítható ma már az üzleti életben is.
Részletek
Jegyek
Egy új kutatás szerint az alfa generáció gyökeres változásokat vár a munka világában a szülei generációjához képest – a napi ingázás és az... Teljes cikk
November 27-ig jelentkezhetnek a fiatalok a 2025/2026-os tanév Szakma Kiváló Tanulója Versenyére (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyre... Teljes cikk
Mire a megsérült dolgozó kollégái mentőt hívtak, a férfinak leállt a légzése. Teljes cikk

Mi történne, ha egy napra minden nő szabadságra menne?