kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Hogyan lehet szappanopera-producerből magyar nagykövet?

Az amerikai diplomaták szakmai egyesülete nagyköveti alkalmassági kritériumokat dolgoz ki, mert Barack Obama kifejezetten rázós terepekre, többek között Magyarországra is diplomáciában járatlan kampánytámogatóit küldené.

Az Egyesült Államok leendő nagyköveteinek alkalmasságára vonatkozó minimumkritériumok előterjesztésére készül az Amerikai Külszolgálati Egyesület (AFSA) – adta hírül pénteken weboldalán a Fox News hírtelevízió.

Az AFSA korábban is hangsúlyozta, hogy a nagykövetek többségének a karrierdiplomaták, nem pedig a politikai adományozók köréből kellene kikerülnie, ám az egyesület most először vállalkozott arra, hogy irányelveket dolgozzon ki a diplomáciai jelöltek esetében "szükséges képességekre és tulajdonságokra" vonatkozóan.

"Minden amerikai érdekelt annak biztosításában, hogy a leghatékonyabb vezetők és menedzserek álljanak az Egyesült Államok nagykövetségeinek és misszióinak élén és mozdítsák elő az Egyesült Államok érdekeit szerte a világon" – mutatott rá az AFSA pénteken kiadott közleményében.

Az egyesület leszögezte, hogy megkülönböztetett figyelemmel kísérte a nagykövetjelöltek szenátusi meghallgatását. Noha a közleményben nem tett említést a kifogásolt jelöltek személyéről, többek felkészületlenségét napok óta név szerint pellengérezi ki az amerikai sajtó.

A pénteki The Washington Post szerkesztőségi cikkben bírálta a Buenos Aires-i amerikai diplomáciai misszió élére kiszemelt Noah Bryan Mametet, a Budapestre készülő Colleen Bradley Bellt és az Oslóba szánt George Tsunist. A napokban a médiában kritizált leendő nagykövetek között szerepelt Max Baucus leendő pekingi nagykövet is, ő azonban a többi három jelölttől eltérően egy volt szenátor, nem pedig kampányadományozó.


A leendő magyar nagykövet egy szappanopera-producerA The Washington Post cikkének megállapítása szerint az elnök legutóbbi, "gavalléros" jelölései a külügyi érdekek semmibe vételét mutatják. A lap emlékeztetett rá, hogy miközben Obama 2009-ben növekedést ígért a karrierdiplomaták kinevezése terén és az amerikai külügyminisztérium múlt pénteken azt közölte, hogy a hivatásos és a politikai nagykövetek 70:30 arányú megoszlására törekszik, az elnök második ciklusában 53 százalékban politikai jelölteket állított a misszióvezetői posztokra. Ez utóbbiak közül minden harmadik anyagi támogatást gyűjtött az elnök kampányai számára.

A The Washington Post szerint kampánytámogatók nemcsak Londonba, Brüsszelbe és Bécsbe mennek, ahol szerepük túlnyomórészt "dekoratív" jellegű, hanem az olyan országokba is, ahol az Egyesült Államokkal fennálló kapcsolatok "ziláltak".

A szerkesztőségi cikk kitért rá, hogy Obama Colleen Bradley Bell kampánytámogatót és szappanopera-producert küldi Magyarországra, "egy olyan NATO-országba, amely kormányának aggasztó a teljesítménye azzal kapcsolatban, hogy lépéseket tett a demokratikus intézmények aláaknázására".

A lap emlékeztetett rá, hogy Bell képtelen volt megnevezni az Egyesült Államok magyarországi stratégiai érdekeit azon felül, hogy elő kell mozdítani a gazdasági lehetőségeket és növelni kell a kereskedelmet. A szerkesztőségi bírálatból kijutott az Oslóba készülő George Tsunisnak is, aki a meghallgatásakor nem tudta, hogy Norvégiának királya, nem pedig elnöke van.

"A Norvégiához hasonló kisebb szövetségesekhez vagy a Magyarországot és Argentínát is magukba foglaló nehéz partnerekhez történő nagykövet-jelölések azért számítanak, mert ezeknek kormányai ugyan ritkán kapják meg a magas szintű hivatalos személyek figyelmét Washingtonban, de azért szakképzett diplomáciát igényelnek" – írta a The Washington Post.

John McCain republikánus szenátor, a külügyi bizottság tagja Mametről, Bellről és Tsunisról szólva többek között "tudatlannak" nevezte a jelölteket, akik "kínos helyzetbe hozhatják" Amerikát.

A Fox News-nak az AFSA kezdeményezéséről szóló tudósítása szerint a leendő nagykövetek számára felállított szakmai minimumot 10 olyan misszióvezető dolgozza ki, akik összesen nyolc amerikai kormányzat alatt teljesítettek diplomáciai szolgálatot. Egyelőre nem világos, hogy a kormány számításba veszi-e azokat.

Az AFSA szerint Barack Obama elnök második ciklusa során 53 százalékban politikai jelölteket nevezett meg a misszióvezetői posztokra. A politikai kinevezettek aránya Bill Clinton elnöksége idején 28, George W. Bush alatt pedig 30 százalék volt a nagykövetek között. Az egyesület szerint ez Obama két ciklusa alatt összességében már eddig is elérte a 37 százalékot, ám a második terminus végéig az az arány még tovább növekedhet. A Fox News szerint Obama eddig összesen 44 kampányadomány-gyűjtőt nevezett ki.

Az AFSA elismerte, hogy kívülről is érkeztek már nagyszerű nagykövetek az amerikai külszolgálatba, de felhívta a figyelmet arra, hogy a minisztériumban vannak olyanok, akik több évtizedes tapasztalatuknak köszönhetően egyedülállóan alkalmasak lennének a nagyköveti státusok betöltésére.
  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Ennyi pénzt spórolhat, aki otthonról dolgozik

Egy friss felmérés szerint az Egyesült Királyságban az irodába való ingázás átlagosan napi 19,10 fontba kerül (8500 forint). Teljes cikk

Párizs 2024 - Közlekedési sztrájk az olimpiai pluszmunkáért

Az olimpiai időszak alatti munkáért járó bónuszok kiharcolásának céljával keddre (mára) sztrájkot hirdettek a legnagyobb francia vasutas szakszervezetek. Teljes cikk

OECD-országok: a nők körében emelkedett, a férfiakéban csökkent a munkanélküliség

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaiban átlagosan 4,9 százalék volt a munkanélküliség márciusban nem végleges... Teljes cikk