Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Hogyan lehet szappanopera-producerből magyar nagykövet?

Az Egyesült Államok leendő nagyköveteinek alkalmasságára vonatkozó minimumkritériumok előterjesztésére készül az Amerikai Külszolgálati Egyesület (AFSA) – adta hírül pénteken weboldalán a Fox News hírtelevízió.

Az AFSA korábban is hangsúlyozta, hogy a nagykövetek többségének a karrierdiplomaták, nem pedig a politikai adományozók köréből kellene kikerülnie, ám az egyesület most először vállalkozott arra, hogy irányelveket dolgozzon ki a diplomáciai jelöltek esetében "szükséges képességekre és tulajdonságokra" vonatkozóan.

"Minden amerikai érdekelt annak biztosításában, hogy a leghatékonyabb vezetők és menedzserek álljanak az Egyesült Államok nagykövetségeinek és misszióinak élén és mozdítsák elő az Egyesült Államok érdekeit szerte a világon" – mutatott rá az AFSA pénteken kiadott közleményében.

Az egyesület leszögezte, hogy megkülönböztetett figyelemmel kísérte a nagykövetjelöltek szenátusi meghallgatását. Noha a közleményben nem tett említést a kifogásolt jelöltek személyéről, többek felkészületlenségét napok óta név szerint pellengérezi ki az amerikai sajtó.

A pénteki The Washington Post szerkesztőségi cikkben bírálta a Buenos Aires-i amerikai diplomáciai misszió élére kiszemelt Noah Bryan Mametet, a Budapestre készülő Colleen Bradley Bellt és az Oslóba szánt George Tsunist. A napokban a médiában kritizált leendő nagykövetek között szerepelt Max Baucus leendő pekingi nagykövet is, ő azonban a többi három jelölttől eltérően egy volt szenátor, nem pedig kampányadományozó.


A leendő magyar nagykövet egy szappanopera-producerA The Washington Post cikkének megállapítása szerint az elnök legutóbbi, "gavalléros" jelölései a külügyi érdekek semmibe vételét mutatják. A lap emlékeztetett rá, hogy miközben Obama 2009-ben növekedést ígért a karrierdiplomaták kinevezése terén és az amerikai külügyminisztérium múlt pénteken azt közölte, hogy a hivatásos és a politikai nagykövetek 70:30 arányú megoszlására törekszik, az elnök második ciklusában 53 százalékban politikai jelölteket állított a misszióvezetői posztokra. Ez utóbbiak közül minden harmadik anyagi támogatást gyűjtött az elnök kampányai számára.

A The Washington Post szerint kampánytámogatók nemcsak Londonba, Brüsszelbe és Bécsbe mennek, ahol szerepük túlnyomórészt "dekoratív" jellegű, hanem az olyan országokba is, ahol az Egyesült Államokkal fennálló kapcsolatok "ziláltak".

A szerkesztőségi cikk kitért rá, hogy Obama Colleen Bradley Bell kampánytámogatót és szappanopera-producert küldi Magyarországra, "egy olyan NATO-országba, amely kormányának aggasztó a teljesítménye azzal kapcsolatban, hogy lépéseket tett a demokratikus intézmények aláaknázására".

A lap emlékeztetett rá, hogy Bell képtelen volt megnevezni az Egyesült Államok magyarországi stratégiai érdekeit azon felül, hogy elő kell mozdítani a gazdasági lehetőségeket és növelni kell a kereskedelmet. A szerkesztőségi bírálatból kijutott az Oslóba készülő George Tsunisnak is, aki a meghallgatásakor nem tudta, hogy Norvégiának királya, nem pedig elnöke van.

"A Norvégiához hasonló kisebb szövetségesekhez vagy a Magyarországot és Argentínát is magukba foglaló nehéz partnerekhez történő nagykövet-jelölések azért számítanak, mert ezeknek kormányai ugyan ritkán kapják meg a magas szintű hivatalos személyek figyelmét Washingtonban, de azért szakképzett diplomáciát igényelnek" – írta a The Washington Post.

John McCain republikánus szenátor, a külügyi bizottság tagja Mametről, Bellről és Tsunisról szólva többek között "tudatlannak" nevezte a jelölteket, akik "kínos helyzetbe hozhatják" Amerikát.

A Fox News-nak az AFSA kezdeményezéséről szóló tudósítása szerint a leendő nagykövetek számára felállított szakmai minimumot 10 olyan misszióvezető dolgozza ki, akik összesen nyolc amerikai kormányzat alatt teljesítettek diplomáciai szolgálatot. Egyelőre nem világos, hogy a kormány számításba veszi-e azokat.

Az AFSA szerint Barack Obama elnök második ciklusa során 53 százalékban politikai jelölteket nevezett meg a misszióvezetői posztokra. A politikai kinevezettek aránya Bill Clinton elnöksége idején 28, George W. Bush alatt pedig 30 százalék volt a nagykövetek között. Az egyesület szerint ez Obama két ciklusa alatt összességében már eddig is elérte a 37 százalékot, ám a második terminus végéig az az arány még tovább növekedhet. A Fox News szerint Obama eddig összesen 44 kampányadomány-gyűjtőt nevezett ki.

Az AFSA elismerte, hogy kívülről is érkeztek már nagyszerű nagykövetek az amerikai külszolgálatba, de felhívta a figyelmet arra, hogy a minisztériumban vannak olyanok, akik több évtizedes tapasztalatuknak köszönhetően egyedülállóan alkalmasak lennének a nagyköveti státusok betöltésére.
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter