kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Erős párosok és C-szintű vezetők - sikeres páros együttműködések a munka világában

Betekintést nyerhettünk a HBLF Nőfórumának zártkörű üzleti reggelijébe, a Hammel & Hochreiter csapata szervezésében, ahol olyan erős párosok, vezetők mutatkoztak be, osztották meg sikeres működésük titkát, ahol a párosok mindkét tagja komoly eredményeket ért el karrierje folyamán.

Colleen Bell és Czakó Borbála-

Az esemény díszvendége volt Colleen Bell, az Egyesült Államok korábbi magyarországi nagykövete, amerikai diplomata, televíziós producer, a Kaliforniai Film Bizottság ügyvezető igazgatója, akivel Czakó Borbála, a HBLF tiszteletbeli elnöke, a HBLF Nőfórum elnöke, szintén korábbi nagykövet folytatott úgy nevezett 'HARD TALK' zárt ajtók mögötti beszélgetést, vezetésről, nemi szerepekről, társadalmi, politikai és családi kérdésekről. 

Czakó Borbála 2006-2010 között Londonban szolgált nagykövetként, majd diplomáciai pályafutása után a tekintélyes Ernst & Young világcég Partnere lett. Erős női vezető, aki mind munkájában, mind pedig a privát életében hasznosítani tudta vezetői képességeit. Colleen Bell – aki életútját tekintve több területen is kiemelkedő karriert futott be – rendkívül nyíltan és kedvesen osztotta meg gondolatait és tapasztalatait.

Colleen Bell

A Sweet Briar Főiskolán szerzett diplomát politikai gazdaságtanból. A skóciai St. Andrews Egyetem hallgatója is volt, ahol nemzetközi kapcsolatokat tanult.

A szórakoztatóiparban, az üzleti életben és a diplomáciában is kimagasló karriert futott be. Obama elnök nevezte ki, ezt az amerikai szenátus is jóváhagyta, így 2014-2017 között az Egyesült Államok magyarországi nagyköveteként szolgált. Nagykövetként és misszióvezetőként az Egyesült Államok és Magyarország közötti katonai együttműködés, bűnüldözés és gazdasági fejlődés terén vállalt vezető szerepet. Több mint 300 fős csapatot felügyelt, miközben olyan kezdeményezéseken dolgozott, mint a szerződéses tárgyalások, a kiberbiztonság, a migráció, a biotechnológia, a kulturális diplomácia, Ukrajna és fontos női témák támogatása. Nagykövetként végzett üzletfejlesztési munkájáért ő volt az első nő, akinek a Magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara Dr. Völgyes Iván-díjat adományozott. Továbbá a második legmagasabb állami kitüntetést, a Középkereszt érdemrendet is megkapta.  

Diplomáciai szolgálatát megelőzően a Bell-Phillip Television Productions producere volt – ez egy családi vállalkozás, díjnyertes produkciós cég, amely a világ legnézettebb televíziós műsorai közül tudhat magáénak néhányat. Munkája, amely öt kontinens több mint 100 országában több mint 40 millió emberhez jutott el, többször elnyerte az iparág legrangosabb elismerését a kreatív tartalom, a társadalmi tudatosság és a közegészségügyi oktatás terén. Továbbra is vezető hangja annak, hogy a szórakoztató tartalmak milyen mélyreható és pozitív hatást gyakorolhatnak a marginalizált emberek életére világszerte.

Filmügyi biztosként felügyeli a mozgókép-, televíziós, kereskedelmi és újmédia-gyártás elősegítésére irányuló kormányzati erőfeszítéseket egész Kaliforniában. Közvetlenül együttműködik az állami és helyi önkormányzati minden szintjével annak érdekében, hogy népszerűsítse az államot, mint produkciós helyszínt és hogy produkciókkal kapcsolatos munkahelyeket teremtsen. A Bizottság széles körű szolgáltatásainak irányítása mellett az is a feladata, hogy a jogalkotók, a produkciós iparág döntéshozói és a nagyközönség számára a kaliforniai filmezés értékét bemutassa. Ő felelős Kalifornia 1,3 milliárd dolláros Film&TV Adó Hitel programjának adminisztrációjáért, valamint a szórakoztatóipari produkciós iparágat érintő valamennyi jogszabály és szabályozás felügyeletéért.  

Régóta jótékonykodik és támogatja a legösszetettebb hazai és nemzetközi politikai kihívások kezelését. Közszolgálati munkája, valamint a stratégiai és szervezeti tervezés terén elért eredményei közvetlenül vezettek a természeti erőforrások védelme, a gyermekbántalmazás megelőzése, a bűncselekmények áldozatainak tanácsadása és gondozása, a közegészségügyi tudatosság és a művészet hozzáférhetősége terén tett kritikus fontosságú kezdeményezések megvalósításához.  

Gyakran tart előadásokat a gazdasági fejlődéssel, a biztonsággal, a demokráciával, a kulturális diplomáciával és a nők szerepvállalásával kapcsolatos témákban. Támogatja az Egyesült Államok vezető nemzetközi politikai szervezeteinek programjait és kezdeményezéseit is, és számos szervezet igazgatótanácsának tagja. Ezen felül a Los Angeles Megyei Művészeti Múzeum (LACMA) igazgatótanácsában is szerepet vállal.   Bradley Bell író és producer felesége, akivel 4 közös gyermekük van. Férjével együtt egy virágzó televíziós és filmgyártó céget vezetnek, melyet apósa alapított, férjével sikeres generációváltást vittek véghez, ami kiváló bizonyítéka annak, hogy egy "erős páros" milyen eredményes is lehet, bár nyilván nem zökkenőmentes.  Családi vállalkozásuk is arra épül, hogy támogatják egymást szerepeikben, feladataikban.

Erős párosok a magyar üzleti szféra és sport színterén

Én vagyok a front office, ő meg a back office.” Ütős mondattal indította Márton Katalin, a Praktiker HR&CSR vezetője az ERŐS Párosok beszélgetést. „Én csak díszletnek jöttem” – kontráz rá párja Bozó Péter, az MNB Ingatlan ügyvezetője. A moderátorok, Virágh Rajmund és Kristóf Györgyi több mint 30 éve alkotnak egy párt és váltogatják front és back szerepeiket, vagyis mikor, melyikük kerül előtérbe, azt a másik fél a háttérből támogatja. Előfordult már, hogy kiestek a szerepükből. Legutóbb húsz évvel ezelőtt, amikor gyermekük az óvodában maradt, mert mindketten úgy hitték a nagypapa megy érte.

erős párosok

Virágh Rajmund, Kristóf Györgyi; Szívós Márton, Tóvári Zsuzsanna; Bozó Péter, Márton Katalin; Krizsó Szilvia, Faragó Attila 

A két moderátor kérdéseire reagálva a másik két pár is beszállt a beszélgetésbe. Mi a titka az Erős párosok együttműködésének, mik a legnagyobb kihívások a családban és a munkában? Mi segít a kisebb-nagyobb hullámhegyeken és hullámvölgyeken átlendülni? Tóvári Zsuzsanna, sportpszichológus, vezetőfejlesztő azt mondja, hogy párjával Marcival (Szivós Márton, világbajnok vízilabdázó, edző) hirtelen belecsöppentek egy 8 fős mozaikcsalád életébe, nem volt egyszerű senkinek sem. A jóllétünkért mi magunk vagyunk a felelősek, nem egymásra kell támaszkodni, mindenki saját magáért felelős. „Amíg versenyszerűen sportoltam, fontos volt az egóm. Most már a család fontos.” – teszi hozzá Márton.

Mitől sikeres egy együttműködés? Ha mindkét félnek megvan az autunómiája abban, amit csinál, és azt jól csinálja, viszont van közös metszete a partnerségnek. „Két ember szövetsége ad egy jó alapot. Kölcsönösen felnézünk egymásra és kerüljük a felesleges konfliktusokat.” – állítja Faragó Attila, a Vision Team ügyvezető igazgatója. „Nincs közöttünk rivalizálás.” – vágja rá felesége, Krizsó Szilvia, tréner, tanácsadó. A nagy döntések közösen születnek Bozó Péterék párosánál is.

Az talán a legfontosabb szempont, hogy ismerjük önmagunkat és találjunk közös pontokat a sikeres együttműködés érdekében. Milyen konklúzióval végződik a délelőtti eszmecsere? Szivós Márton szerint: „A háttérben mindig a nők irányítanak.” (nevetés a közönség soraiban) „Vagy legalábbis a vezetők használjanak női eszközöket is.” – egészíti ki Tóvári Zsuzsanna.

A beszélgetésből kiderült, hogy az ERŐS párosok egyik legfontosabb mozgatórugója az egymás iránti tisztelet, front és back office-tól függetlenül.

Nyitóképen: Czakó Borbála és Colleen Bell 

  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Új kihívással kell szembenézniük a magyar családi vállalkozásoknak

Hogyan segíthetnek a gondosan előkészített stratégiai programok és a kommunikációs stratégiák a generációs szakadékok áthidalásában és a... Teljes cikk

Ez jelenthet kiutat a nehézségekkel küzdő vállalkozások számára

Az életképes, de fizetési nehézségekkel küzdő vállalkozások immár közel két éve, 2022 júliusa óta Magyarországon is indíthatnak... Teljes cikk

Rosszul jár, aki ilyen cégben dolgozik gazdasági válság idején

Sebezhetőbbek gazdasági válság alatt azok a vállalatok, ahol a vezetők kevés érzelmi támogatást adnak az alkalmazottaknak – állapították meg a... Teljes cikk