kapubanner for mobile
Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 12 hónapja

Nézzük meg a munka világát Barack Obamával!

Vajon mitől jó egy munka? A fizetés, a stabilitás, esetleg a munkaidő beosztásán múlik? Meg lehet-e élni belőle? Miért keres egy CEO 350-szer annyit, mint egy munkás? Barack Obama korábbi amerikai elnök a narrátora, házigazdája és producere a Netflix új minisorozatának, ami a munkáról szól, a hipergyorsan változó világban. Az egyik szereplő 22 éve szobaasszony, a másik benne volt a technológiai startup első húsz dolgozójában, de már nem érzi, hogy direkt ráhatása lenne a folyamatokra. Hogyan érzik magukat ezek az emberek különböző pozíciókban?

Barack Obama, netflix-

A Work: What we do all day? Vagyis Munka: amit egész nap csinálunk? című sorozat egyéni sorsokon és három munkahelyen keresztül próbálja felgöngyölíteni, hogy hogy is érzik magukat a munkavállalók manapság, miközben a távmunka, a mesterséges intelligencia, az egyenlőtlenségek növekedése radikálisan formálják szinte napról-napra a munka világát. Fókuszban a vendéglátás, az otthonápolás és az IT, egy New Yorki-i hotelen, egy Mississippiben működő otthonápolási szolgáltatócégen és a startup-ból a tőzsdei bevezetésig növekedő Aurora technológiai vállalaton keresztül nyerünk bepillantást.

A szerkezet pozitívuma, hogy nem akar túl nagyot markolni, nem kíván mindenről beszélni, hanem az adott vállalkozásoknál dolgozók sorsán, mindennapjain, feladatain keresztül világítja meg az általánosabb képet, amit Barack Obama narrációja a nagy tendenciák kontextusával is kiegészít.

Ráadásul házigazdaként be is járja ezeket a munkahelyeket, találkozik a szereplőkkel: a szobaasszonytól a hotelt  tulajdonló Tata Group Mumbai elnökéig, a házhoz járó ápolótól a lobbistáig, aki a törvényhozásban küzd az ápolás presztízsének és anyagi kompenzációjának javításáért, valamint a tesztelőtől az önvezető autók rendszereit fejlesztő cég, korábbi Googlerből lett stratupper tulajdonosáig. Vagyis a piramis aljától azokig, akik a tetején irányítanak.

Ahogy az is szóba kerül, hogy mi az oka, hogy míg az 1970-es években egy CEO 30-szor annyit keresett, mint egy munkás, addig ma ez a szorzó 350-szeres.

Bár nagyon más pozícióban dolgoznak, nagyon más szemüvegen keresztül szemlélik a világot, mást jelent számukra a felelősség és a stressz, az mindenkinek egyformán fontos, hogy elismerjék és legyen esélye fejlődni. A sorozat felteszi azt az alapvető kérdést is, hogy vajon mikor érezzük magunkat elégedettnek? És melyek azok a készségek, amelyekre az elkövetkező időszakban komoly kereslet lesz?

 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek