Megjelent: 11 éve

Hűtlen kezelés és elmaradt bérek a BKV-nál

Eladta a BKV a Stadionok irodaházat, ám a szakszervezetek szerint a bevételből semmit sem fog látni a cég. A trolibuszvezetők elmaradt béreiket hiányolják.

Hűtlen kezelés miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen hat BKV-s szakszervezet hétfőn a VII. kerületi rendőrkapitányságon - közölte Gulyás Attila, a Metró Közlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Az MTI birtokába került feljelentés szerint a fővárosi közlekedési vállalat szakszervezetei a Stadionok irodaház eladása miatt fordultak a rendőrséghez, mert azt sejtik, hogy a valós értékénél jóval kevesebbért adtak túl az irodaházon. A BKV még április végén adta el a XIV. kerületben, a Hungária körút 46. szám alatt lévő telephelyének hozzávetőleg egyhatodát a Welt-Stadt Immobilien Ingatlanberuházó Kft.-nek. A cég 40 millió forint plusz áfát, összesen 48 millió forintot fizetett a tulajdonhányadért - olvasható a dokumentumban.

"A BKV - figyelmen kívül hagyva a szakszervezetekkel május 27-én kötött megállapodást, amelyben kötelezte magát, hogy nem ad el az érdekképviseletek beleegyezése nélkül telephelyet - augusztus 7-én együttműködési megállapodást kötött az ingatlan fennmaradó területének hatvan napon belüli eladására vonatkozóan" 490 millió forint plusz áfa áron - áll a feljelentésben.

A rendelkezésre álló dokumentumok szerint a Stadionok irodaházat a vevő el akarja bontani, helyére bevásárlóközpontot, irodaházat és parkolóházat építene. A metrót pedig csak az üzletsoron keresztül lehetne megközelíteni.

Az eladásba öli a nyereséget a BKV?

A feljelentésben foglaltak szerint az augusztusi együttműködési megállapodás egyik pontja kitér arra, hogy a beruházás metrót érintő költségét, hat mozgólépcső és négy lift kiépítését a BKV állná. A becslések szerint mintegy 360 millió forint értékű munka levonódna a 490 millió forint plusz áfás teljes vételárból. A BKV-t ráadásul egyéb költségek is terhelnék, úgy mint az építkezés alatt a metrópótló buszok közlekedtetése, az utastájékoztatás, a kiköltöztetés és a most az ingatlanban működő üzletek kártalanítása.

A szakszervezetek sejtése szerint a bevételből a végén gyakorlatilag semmi sem maradna a BKV-nak. Az épületben jelenleg a metró-, a HÉV- és a villamoságazat forgalmi és műszaki irányító szervezetei dolgoznak, és ott van három szakszervezet székhelye is - olvasható a dokumentumban.

Hujber Éva, a BRFK sajtóügyeletese az MTI-nek szerdán elmondta, hogy a VII. kerületi rendőrkapitányság hűtlen kezelés bűntettének megalapozott gyanúja miatt, a feljelentés alapján már elrendelték a nyomozást az ügyben.

A trolisok is perelnek

Mintegy egymilliárd forintnyi elmaradt bér miatt nyújtott be keresetet a munkaügyi bíróságon a BKV trolibuszos szakszervezete - közölte Szabó István, a Budapesti Trolibuszközlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke. A szakember, aki egyben a BKV felügyelő-bizottságának is tagja, elmondta, hogy a szakszervezet azt szeretné, ha a bíróság kimondaná, hogy az eddigi bérezési forma, a startdíj nem egyenlő a teljesítménybérezéssel, illetve állapítsák meg azt is, hogy három évre visszamenőlegesen mennyi elmaradt bér jár a munkavállalóknak a ki nem fizetett túlórák és a vontatási költség miatt.

Szabó István az ügy hátteréről elmondta: a közlekedési vállalat még 1989-ben állapodott meg a trolibusz-ágazatban dolgozókkal arról, hogy teljesítménybérezést vezetnek be az ágazatban. A cég startdíj elnevezéssel vezette be az új bérezési formát, amely azonban a 2002-es törvényi változások óta jogellenes, hiszen egy előre meghatározott összegről van szó, s a munkáltató nem a tényleges túlórákat fizeti. A vontatási költség azoknak a trolibuszvezetőknek jár, akik csuklós járművet vezetnek. A szakszervezetek kérték a 19 évvel ezelőtti megállapodás kiadását a munkáltatótól, de a BKV ezt azzal hárította el, hogy nincsenek már meg a dokumentumok. A per múlt pénteken kezdődött, a munkáltató külső szakértő bevonásával vizsgálja a szakszervezet követelését.

Szilágyi Károly, a BKV szóvivője hétfőn azt közölte, hogy a cég és a szakszervezet között valóban van egy "vita" az elszámolással kapcsolatban, ezért már folynak a tárgyalások az ügy házon belüli rendezése érdekében. Hozzátette, hogy a BKV-hoz eddig nem érkezett keresetlevél a perrel kapcsolatban.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Munkahelyeket hoz létre a Royal Traktor Pápán

Húsz munkahelyet hoz létre a Royal Traktor Zrt. pápai telephelyén, ahol értékesítési képzéseket is tartanak majd. Teljes cikk

Munkavállalói összefogással veszik fel a harcot a krízissel a Continental dolgozói

A Continental egyéni védőeszközök gyártásával és a a termelés átcsoportosításával reagált a járványhelyzetre. Teljes cikk

Munkahelymegtartásért jutalékemelés a kkv-knak

A Szerencsejáték Zrt. a munkahelyek megtartását kéri a támogatásért a értékesítő partnereitől. Teljes cikk