Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Idén is sláger a kék könyv

Az idén is kelendő portéka a kék könyv az alkalmi munkavállalók körében. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat számítása szerint június végéig több mint 290 ezer alkalmi munkavállalói könyvet váltottak ki - derül ki a Napi Gazdaságból.

Az eladott közteherjegyekből május végéig több mint 450 millió forint folyt be, ám a bevételek a nyári szezonban az idényjellegű munkáknak köszönhetően megugranak. Elsősorban a mezőgazdaságban, illetve egyéb speciális területeken, például az autópálya-építéseknél vagy a diákok körében várható az alkalmi munkavállaló-robbanás, ezért a munkaügyi főfelügyelőség akció-ellenőrzéseket tart más hatóságok, többek között az APEH bevonásával.

Sokszor előfordul ugyanis, hogy a munkáltatók hiányosan töltik ki a kék könyvet: legtöbbször a munkavégzés dátumára vonatkozó rubrika kitöltését mulasztják el, ami feketefoglalkoztatásnak minősül - nyilatkozta Szárazné Zara Andrea, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség főosztályvezetője. Gyakori hiba továbbá, hogy az előírások ellenére az alkalmi munkavállaló nem tartja magánál a könyvét, arra hivatkozva, hogy azt a helyszínen éppen jelen nem lévő munkáltató magával vitte.

A Napi Gazdaság értesülései szerint az ilyen jellegű visszaélési lehetőségek kizárását célozza majd az a jogszabály-módosítás, amely előkészítés alatt áll. Az OMMF tanácsára az ideiglenes munkaerő egészségügyi alkalmasságára vonatkozó rendelkezéseket május 13-ától módosították, ettől az időponttól az alkalmi munkavállalók foglalkoztathatóságának vizsgálatát az illetékes munkaügyi központ köteles évente elrendelni.

Tavaly a kiváltott könyvek tulajdonosainak csaknem kétharmada nyilvántartott álláskereső, 15 százaléka tanuló, illetve nyugdíjas és csaknem ötöde munkaviszonyban álló személy volt. Utóbbiak aránya egyre erőteljesebben növekszik (tavaly majdnem négyszer annyi könyvet váltottak ki, mint 2005-ben), mivel adó- és járulékkímélés végett egyre több foglalkoztató egészíti ki, illetve váltja le a normál munkaviszonyban dolgozókat alkalmi munkavállalókra. A munkaügyi központok kirendeltségein bemutatott könyvekben több mint 4 millió munkavállalási nap teljesítését igazolták a foglalkoztatók, ez kétszerese az egy évvel korábbi adatoknak. Egy alkalmi munkavállaló átlagosan tíz alkalommal, összesen 18 napig dolgozott.
Follow hrportal_hu on Twitter