Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Így alakítaná át a kormány a rendvédelmi érdekképviseletet

Átalakítaná a kormány a rendvédelmi dolgozók érdekképviseletét, és létrehozná 2012-től a Magyar Rendvédelmi Kart (MRK), a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak és közalkalmazottainak érdek-képviseleti köztestületét, amelyben kötelező lenne a tagság.

Pintér Sándor belügyminiszter szombaton terjesztette a Ház elé a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény módosítására tett javaslatát, amely szerint automatikusan az MRK tagjai lennének a rendőrségi, a büntetés-végrehajtási és az adóhivatalról szóló törvény hatálya alá tartozó szervek, a hivatásos katasztrófavédelmi szervek, valamint a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok állományához tartozók.

Az MRK feladatai közé tartozna például a foglalkozással kapcsolatos ügyekben az érdekképviselet, a hivatásetikai részletszabályok megalkotása, etikai eljárások lefolytatása, véleményalkotás a szolgálati viszonnyal, valamint közalkalmazotti jogviszonnyal összefüggő kérdésekben, tagnyilvántartás vezetése.

A törvény kimondaná, hogy a fegyveres szerv vezetője köteles kikérni az MRK véleményét a személyi állomány szolgálatteljesítésére, illetve munkavégzésére, szolgálatteljesítési idejére, munka- és pihenőidejére, jutalmazására, valamint a juttatásaira vonatkozó, a hatáskörébe utalt szabályozásról.

Az MRK legfőbb képviseleti és döntéshozó szerve az ötventagú közgyűlés lenne, amelyet évente legalább egyszer össze kellene hívni, és amelynek tagjait titkos szavazással a tagok választanák meg. A közgyűlés a tagjai közül választaná meg elnökét és alelnökeit. Az MRK felett a törvényességi felügyeletet az ügyészség gyakorolná.

A javaslat indoklása szerint a szakszervezetekkel kapcsolatos jelenlegi kedvezményrendszer indokolatlan és fenntarthatatlan, ezért jelentős átalakítása szükséges. Az indítvány értelmében a szolgálatiidő-kedvezmény általános, minden tisztségviselőre kiterjedő jellege megszűnik, mértéke csökken, pénzben történő megváltására pedig a jövőben nem lesz lehetőség. A szakszervezeti kifogás intézménye is megszűnik, és a hatályos rendszerben működő érdekegyeztető fórumok szerepét az MRK veszi át.

A javaslat kimondaná azt is, hogy nem jogosult végkielégítésre a hivatásos állomány azon tagja, aki nem felel meg a kifogástalan életvitel követelményének, vagy a kifogástalan életvitel ellenőrzéséhez szükséges hozzájáruló nyilatkozatot határidőben nem tette meg, ezért a hivatásos szolgálatra alkalmatlanná vált, továbbá az sem, aki a szolgálati viszony megszűnésekor nyugellátásra vagy szolgálati járandóságra jogosult.

A törvényjavaslat a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai szolgálati viszonyának megszűnése esetére is kiterjeszti a tartalékállományt, továbbá megállapítja annak speciális szabályait.

Átalakítások a honvédségnél is

A kormány kezdeményezte a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló törvény módosítását is. A javaslat jelentősen átalakítaná a honvédségi szakszervezeteknél jelenleg fennálló kedvezményrendszert: a minden tisztségviselőre kiterjedő szolgálatiidő-kedvezmény esetükben is megszűnne, míg azok, akik továbbra is élhetnének vele, legfeljebb a havi szolgálatteljesítési idő 10 százalékában vehetnék igénybe. Emellett megszűnne a szakszervezeti kifogás intézménye, az indítvány helyette a konzultáció és a tájékoztatás szabályait részletezi.

Ugyanakkor a honvédség továbbra sem követelheti meg, hogy az állomány tagja esetleges szakszervezeti tagságáról nyilatkozzon, így szolgálati viszony létesítését, fenntartását, jogosultságot vagy juttatást nem lehet ettől függővé tenni. Ugyancsak változatlan maradna az a szabály, hogy a honvédségi érdekvédelmi szervek nem szervezhetnek sztrájkot.

A javaslat - amely mindemellett szerteágazó személyügyi, pénzügyi tárgyú, valamint a fegyelmi és a kártérítési felelősséggel kapcsolatos módosításokat is tartalmaz - a tiszthelyettes helyett az altiszt elnevezést használja, illetve egyértelműsíti, hogy a tiszti rendfokozathoz legalább felsőfokú végzettség, az altiszti rendfokozathoz legalább érettségi szükséges, míg a legénységi állománynak minimum alapfokú iskolai végzettséggel kell rendelkeznie.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kiakadt a szakszervezet: feljelentésre biztat a BKK

A BKK hivatalos közleményén keresztül hívja fel az utasok figyelmét arra, hogy ha nem illedelmesen viselkedő sofőrrel találkoznak, akkor nyugodtan... Teljes cikk

DK: emelni kell az öregségi nyugdíjminimumon

A Demokratikus Koalíció (DK) közleményében az öregségi nyugdíjminimum emelésére, valamint a nyugdíjszámítás svájci indexálásának... Teljes cikk

730 ezer magyar munkáját vehetnék el a robotok

A 2018-as adatok alapján 164 496 fő dolgozik az automatizálható szakmákban - áll a GVI elemzésében. Teljes cikk