Megjelent: 2 hónapja

Így csökkentené a nemek közti bérkülönbséget az Európai Unió

Egy irányelvjavaslat a bérek átláthatóságának növelésével küzdene a nemek közti munkahelyi diszkrimináció ellen.

Csehország felgyorsítaná a legfontosabb szociális és munkaügyi tárgyú uniós irányelvek elfogadását, beleértve a nemek közti bérkülönbségek csökkentéséről szóló jogszabályokat - írja a VG. Az uniós kimutatások szerint a férfiak átlagosan 14 százalékkal keresnek többet a nőknél az uniós tagállamokban, ami a nyugat-európai tagállamokban jóval gyakrabban vezet súlyos munkahelyi konfliktusokhoz.

Az egyenlő vagy egyenlő értékű munkáért járó azonos díjazás kikényszerítésének célja, hogy nemi alapon ne lehessen kevesebb fizetésért foglalkoztatni a nőket, mint a férfiakat. 

Az uniós irányelvjavaslat úgy gátolná meg a nemek közti munkahelyi diszkriminációt, hogy növelné a bérek átláthatóságát. A javaslat értelmében a több mint 250 alkalmazottak foglalkoztató cégeknek évente egyszer jelentést kellene tenniük a nemek közötti bérkülönbségekről. Ha a nemek közti kereseti különbség eléri az 5 százalékot és a cég nem tudja ezt megindokolni, a vállalatoknak korrigálniuk lellene. Az irányelv lehetővé tenné, hogy a leendő dolgozó legkésőbb az állásinterjún tájékozódhasson a nők és a férfiak keresetéről.

A rendelet lehetőséget adna a munkavállalóknak vagy az őket képviselő szakszervezeteknek, hogy a munkáltatótól részletes bérkimutatást kérhessenek. Ilyenkor a munkáltatónak nemekre lebontva rendelkezésre kell bocsátania a különböző bérszinteket.foglalkoztatónak rendelkezésre kell bocsátania a különböző bérszinteket, nemekre lebontva.

A tervezet szerint a munkavállaló a nemi megkülönböztetés megalapozott feltételezése esetén is bírósághoz fordulhatna, és a munkáltatónak kellene igazolnia, hogy a bérek közti eltérés objektív, azaz például végzettséggel, munkatapasztalattal, életkorral, munkavégzéssel kapcsolatos okokra vezethető vissza. Ha a foglalkoztató ezt nem tudja bizonyítani, akkor a hátrányba került munkavállaló számára a bíróság kártérítési is megítélhet, miközben kötelezhetik a munkáltatót a diszkriminatív gyakorlat megszüntetésére.  Az irányelv indkolása szerint a problémát csak az összes tagállam számára kötelező érvényű szabályokkal lehet orvosolni.

A nemek közti bérkülönbség nem fog eltűnni

A nemek közti fizetéskülönbség a legtöbb esetben nem a munkaadó diszkriminatív gyakorlata, hanem a a munkakörök sajátossága miatt alakul ki, léteznek ugyanis tipikus női és férfiszakmák: az egészségügyben és a szociális területeken jellemzően nők dolgoznak, míg a műszaki területen vagy a közlekedési ágazatokban a férfi dolgozók vannak többségben. 

 

VG

fotó: unsplash

  • 2022.10.11HR Fest 22 - Forgatókönyvek sűrűjében Újra jön a HR-világ legmeghatározóbb szakmai eseménye. Ősszel újra vár a HR Fest az Akvárium Klubban, ahol ezúttal a gyors változásokra és a közeledő sötét felhőkre fókuszálunk. Neked van már forgatókönyved? Részletek Jegyek
  • 2022.10.11XIX. Magyar Munkajogi Konferencia Atipikus munkajogviszonyok, munkaszerződés és munkajogviszony tartalma, határozott idejű jogviszony sajátosságai. Milyen kihívásokkal kell a cégeknek jelenleg szembenézniük munkaügyi kérdésekben? Nem érdemes hiányoznia a XIX. Munkajogi Konferenciáról. Részletek Jegyek
  • 2022.10.13TÉR workshop - Legyél a teljesítményértékelés szakértője! Miről lesz szó? TÉR bevezetés lépései, szakmai újdonságok, legjobb gyakorlatok, működtetéssel kapcsolatos szakmai titkok. A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter