Megjelent: 6 éve

Így használjuk ki kapcsolatainkat az álláskeresésnél

Rengeteg állás nem jut el az állásportálokig vagy a közvetítőkig, hanem személyes kapcsolatokon keresztül töltik be őket. Karrier-tanácsadók arra adnak tippeket, hogyan ápoljuk kapcsolatainkat úgy, hogy egy esetleges munkanélküliség esetén mozgósíthatóak legyenek.

Minden életkorban, és a szakterületek többségében a kapcsolatrendszer kihasználása a leghatékonyabb módszer a nyitott állások megtalálására - árulta el Juhos Andrea karrier-tanácsadó, a Lee Hecht Harrison magyarországi vezetője a Profession.hu-nak. Ez nem azt jelenti, hogy inkompetens személyeket is felvennének egy állásra, hanem azt, hogy a kapcsolatrendszeren keresztül lehet rátalálni a rejtett álláslehetőségekre - hangsúlyozta a szakértő.

A kapcsolatokat azonban már késő csak az álláskereséskor mozgósítani. Az iskolai barátok, csoporttársak a család, a volt és jelenlegi kollégák és a barátok is fontosabb tagjai a kapcsolatrendszerünknek, de ezeket a kapcsolatokat ápolnunk kell ahhoz, hogy ne keltsen rossz benyomást, ha a semmiből újra feltűnünk egy kéréssel.

Juhos Andrea szerint a karrierkövetésnek nagyon sok előnye van. Egyrészt segíti az érettségizőket abban, hogy tudatosan válasszanak felsőoktatási intézményt, hisz pontosan tudhatják, az adott egyetemen végzettek milyen eséllyel indulnak a munkaerőpiacon. A végzősöket pedig abban segíti, hogy pontosabban meg tudják fogalmazni a fizetési igényeiket a pár évvel korábban végzettek tapasztalatai alapján. Az igazán hatékony alumni programok a kapcsolatrendszer életben tartására tökéletes fórumok - tette hozzá.

A különböző öregdiák levelezőlistákon rendszeresen megosztjuk az állásajánlatokat. Minél több ilyen levelezőlistán kap híreket valaki, annál jobban képes tartani a lépést. A kapcsolatot természetesen nemcsak az aktív álláskeresés ideje alatt kell tartani, hanem később, az elhelyezkedés után is. Sőt, elvárható, hogy aki segítséget kapott a közösségtől, az próbálja meg viszonozni.

Fontos, hogy aki növelni akarja az elhelyezkedési esélyeit vagy esetleg a későbbiekben vállalkozásban gondolkodik, már a középiskolai és egyetemi évei alatt vállaljon kisebb munkákat, építse a kapcsolati hálóját, hívja fel magára a figyelmet. Az ilyen befektetés sokszorosan megtérül az évek alatt, hiszen a már befutott, karrierjük csúcsán álló öregdiákok sokszor keresnek olyan fiatalabb munkavállalót a cégükhöz, akinek a hozzáállása, a törekvése fiatalabbkori önmagukra emlékezteti őket.

Az öregdiák hálózatokban léteznek az azonos érdeklődésűeket tömörítő, szakmai csoportok, van, aki csak ezt keresi - fejtette ki Frehr Ágnes, Alumni Specialista. Ennél jobb stratégia, ha minél több emberrel ismerkedünk meg, más szakmabeliekkel is és a beszélgetések során nemcsak az álláskeresés a témánk. Így amikor egy alumni tag tud egy állásról vagy a munkahelyén keresnek szakembert, akkor eszébe fog jutni, hogy korábban találkoztak egy szimpatikus jelölttel, akinek meg is van a névjegykártyája.

Profession.hu
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter