Megjelent: 7 éve

Így használjuk ki kapcsolatainkat az álláskeresésnél

Rengeteg állás nem jut el az állásportálokig vagy a közvetítőkig, hanem személyes kapcsolatokon keresztül töltik be őket. Karrier-tanácsadók arra adnak tippeket, hogyan ápoljuk kapcsolatainkat úgy, hogy egy esetleges munkanélküliség esetén mozgósíthatóak legyenek.

Minden életkorban, és a szakterületek többségében a kapcsolatrendszer kihasználása a leghatékonyabb módszer a nyitott állások megtalálására - árulta el Juhos Andrea karrier-tanácsadó, a Lee Hecht Harrison magyarországi vezetője a Profession.hu-nak. Ez nem azt jelenti, hogy inkompetens személyeket is felvennének egy állásra, hanem azt, hogy a kapcsolatrendszeren keresztül lehet rátalálni a rejtett álláslehetőségekre - hangsúlyozta a szakértő.

A kapcsolatokat azonban már késő csak az álláskereséskor mozgósítani. Az iskolai barátok, csoporttársak a család, a volt és jelenlegi kollégák és a barátok is fontosabb tagjai a kapcsolatrendszerünknek, de ezeket a kapcsolatokat ápolnunk kell ahhoz, hogy ne keltsen rossz benyomást, ha a semmiből újra feltűnünk egy kéréssel.

Juhos Andrea szerint a karrierkövetésnek nagyon sok előnye van. Egyrészt segíti az érettségizőket abban, hogy tudatosan válasszanak felsőoktatási intézményt, hisz pontosan tudhatják, az adott egyetemen végzettek milyen eséllyel indulnak a munkaerőpiacon. A végzősöket pedig abban segíti, hogy pontosabban meg tudják fogalmazni a fizetési igényeiket a pár évvel korábban végzettek tapasztalatai alapján. Az igazán hatékony alumni programok a kapcsolatrendszer életben tartására tökéletes fórumok - tette hozzá.

A különböző öregdiák levelezőlistákon rendszeresen megosztjuk az állásajánlatokat. Minél több ilyen levelezőlistán kap híreket valaki, annál jobban képes tartani a lépést. A kapcsolatot természetesen nemcsak az aktív álláskeresés ideje alatt kell tartani, hanem később, az elhelyezkedés után is. Sőt, elvárható, hogy aki segítséget kapott a közösségtől, az próbálja meg viszonozni.

Fontos, hogy aki növelni akarja az elhelyezkedési esélyeit vagy esetleg a későbbiekben vállalkozásban gondolkodik, már a középiskolai és egyetemi évei alatt vállaljon kisebb munkákat, építse a kapcsolati hálóját, hívja fel magára a figyelmet. Az ilyen befektetés sokszorosan megtérül az évek alatt, hiszen a már befutott, karrierjük csúcsán álló öregdiákok sokszor keresnek olyan fiatalabb munkavállalót a cégükhöz, akinek a hozzáállása, a törekvése fiatalabbkori önmagukra emlékezteti őket.

Az öregdiák hálózatokban léteznek az azonos érdeklődésűeket tömörítő, szakmai csoportok, van, aki csak ezt keresi - fejtette ki Frehr Ágnes, Alumni Specialista. Ennél jobb stratégia, ha minél több emberrel ismerkedünk meg, más szakmabeliekkel is és a beszélgetések során nemcsak az álláskeresés a témánk. Így amikor egy alumni tag tud egy állásról vagy a munkahelyén keresnek szakembert, akkor eszébe fog jutni, hogy korábban találkoztak egy szimpatikus jelölttel, akinek meg is van a névjegykártyája.

Profession.hu
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter