Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Így hozna létre 300 ezer új munkahelyet az MSZP

Néhány éven belül akár 200-300 ezer új munkahely létrehozását tenné lehetővé az MSZP agrárprogramja egy tanulmány szerint, melynek egyik szerzője Magda Sándor egyetemi tanár, korábbi szocialista országgyűlési képviselő.

images

images

A szakember, aki 2002 és 2006 között az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke, a közelmúltig a Károly Róbert Főiskola rektora volt, szerdán újságíróknak elmondta: elsősorban a szociális és a faluszövetkezetek létrehozásának fontosságát hangsúlyozzák, de fontosnak tartja a nagyüzemek szövetkezését, integrációját is.

Kifejtette: 1990 és 2012 között 45 százalékkal gyarapodott a világon a mezőgazdaság, miközben a magyar 22 százalékkal csökkent. Ezért - folytatta - elsődleges cél, hogy a mezőgazdaság teljesítménye újra elérje az 1990-es szintet. Ehhez szavai szerint mindenekelőtt a hatékonyságot és a vidéki foglalkoztatást kell növelni.

Magda Sándor elmondta: tanulmányuk szerint a hazai gabonatermelésnek újra el kell érnie a 17-18 millió tonnát, az állattenyésztésben a 6-7 milliós sertésállomány a cél, úgy, hogy ebből legfeljebb 4 millió legyen a nagyüzemeknél, míg a zöldség- és a gyümölcstermesztésben 30 százalékos növekedést tartanak szükségesnek.

A program megvalósulásával már néhány éven belül 200-300 ezer, 2030-ig pedig 400 ezer új munkahely jöhet létre a mezőgazdaságban - hangoztatta.

Gőgös Zoltán, az MSZP agrárpolitikusa elmondta: a program megvalósításához döntően európai uniós forrásokat vennének igénybe, mivel azok nagy részét a vidéki térségek komplex felzárkóztatására lehet felhasználni.

Arról is beszélt, hogy a szocialisták napokon belül benyújtják az Országgyűlésnek az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését célzó indítványukat. Ezt azzal indokolta, hogy a kormány két és fél éve nem mond mást, mint hogy vizsgálja ennek lehetőségét, javaslat azonban nem készült, noha az áfacsökkentés a szegény emberek és az élelmiszeripar számára is nagy segítség lenne.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter