Így úsznak el a céges milliárdok"/>
Megjelent: 11 éve

Így úsznak el a céges milliárdok

A leírási veszteség negyedét spórolhatnák meg a cégtulajdonosok, ha a vállalkozás alkalmazottainak tevékenységét rendszeresen ellenőriznék. Főként a nagy értékű árukészlet felett rendelkező értékesítési munkatársakat felejtik el nyomon követni, a túlzott bizalom, vagy a naivitás pedig becslések szerint csak tavaly 50 milliárdba került a tulajdonosoknak.

images

Az éves leírási veszteség negyedét spórolhatnák meg a cégtulajdonosok, ha a vállalkozás alkalmazottainak tevékenységét rendszeresen ellenőriznék - állítja Csatlós Csilla, a Direktinfo Kft. ügyvezető igazgatója. A cég szakembereinek számításai szerint több mint 50 milliárd forint érvényesíthetetlen követelés keletkezett tavaly az alkalmazottak figyelmetlensége, vagy éppen a nagyon tudatos, saját haszon szerzésére irányuló tevékenységük következményeként. Csatlós Csilla becslése szerint 30 milliárd körülire tehető a 2008-ban, a hazai vállalkozásoknál, belső munkatársak által, előre kitervelten okozott éves kár összege.

A cég követeléskezelői munkája során szinte naponta találkoznak olyan elképesztő esetekkel, amelyekben az ellenőrzés megdöbbentő lazasága többmilliós, soha meg nem térülő kárt okoz a tulajdonosoknak - áll a szerkesztőségüönkhöz eljuttatott közleményben. Egy most zajló ügyben például 60 milliónyi kinnlevőség jogi érvényesítésének szervezése közben derült ki, hogy a hét, különböző címzettnek kiszállított tétel mögött nincsenek sem szerződések, sem megrendelések, sem szállítólevelek. Az adósok nagy része elérhetetlen volt, akit megtaláltak, az is megtagadta a fizetést arra hivatkozva, hogy nincs és nem is volt nála a keresett áru.

A gyanú nagyon gyorsan két üzletkötőre terelődött, akik legalább három éve, háborítatlanul, összejátszva a vevőkkel, a saját szakállukra is értékesítettek termékeket. Mivel az értékesítők voltak megbízva a kintlévőségek beszedésével is, csak az új követeléskezelési rendszer bevezetésekor derült fény az ügyleteikre. Az ügyben rendőrségi feljelentés készült - írják.

Csatlós Csilla úgy tapasztalja, hogy a vállalkozói mentalitás átalakulása még mindig nem érte el a kívánatos mértéket, a cégvezetők zöme naivan viszonyul az üzleti élet csapdáihoz. A menedzserek nem néznek utána a partnereiknek, az alkalmazottaiknak, nem ellenőrzik az értékesítési folyamatot, nem ügyelnek az árumozgás átlátható, naprakész adminisztrációjára.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter