Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Illegális bolgár és román munkavállalók sátorvárost alakítottak ki Párizs körül

A párizsi körgyűrű mentén több száz illegális bolgár és román munkavállaló él sátorvárosokban; Franciaországban legálisan tartózkodnak, munkát viszont csak feketén kapnak - számolt be a France 2 közszolgálati televízió hétfő esti híradója.

Illegális román és bolgár munkavállalók az év eleje óta fokozatosan valóságos sátorvárost alakítottak ki a párizsi körgyűrű mentén, ahonnan elsősorban építkezésekre járnak dolgozni. Fél éve minden reggel kisbuszok állnak meg a körgyűrű mellett található egyik nagyobb parkolóban és annyi embert gyűjtenek be a fővárosi építkezésekhez, amennyi az aznapi munkákhoz szükséges.

Párizsban a bolgárok és a románok ugyanis feketemunkával egy nap alatt megkeresik azt az összeget, amelyért hazájukban egy hónapot kellene dolgozniuk, ez megközelítőleg 50-70 eurót jelent. Az egyik franciául kiválóan beszélő fiatalember elmondta: azért dolgozik fél évig feketén Franciaországban, hogy utána finanszírozni tudja egyetemi tanulmányait Bulgáriában.

Bulgária és Románia 2007. január 1-je óta az Európai Unió teljes jogú tagja, állampolgáraik legálisan tartózkodhatnak Franciaországban. Párizs 2006-ban 61 munkaerőhiánnyal küzdő munkakörben - többek között az építőiparban, a vendéglátásban és a mezőgazdaságban - megnyitotta a munkavállalási lehetőséget az új európai tagállamok munkavállalói előtt, de a bolgárok és románok mégsem tudnak legális úton munkát vállalni. Ahhoz ugyanis külön munkavállalási engedély szükséges, amelynek feltétele egy francia munkáltató által kiállított szerződés és két hatóság előzetes engedélye. Mindez túlságosan bonyolulttá teszi az eljárást - véli a francia televízió.

A feketén dolgozó kelet-európaiaknak ráadásul nem jár sem szociális segély, sem lakhatási támogatás, de ennek ellenére egyre többen élnek kétlaki életet: fél évet a párizsi sátorvárosban, fél évet pedig hazájukban. A híradó beszámolója szerint a telepen víz és villany nélkül is igazi családi élet folyik sok gyermekkel. A legtöbben vidékről érkeztek, ahol nagyon nagy a munkanélküliség. A környékbeli önkormányzatok kerekasztal összehívását sürgetik az "új európaiak sátorvárosának és munkavállalásának rendezése" céljából.

Gilbert Roger, a Párizs környéki Bondy szocialista polgármestere a híradóban elmondta: tehetetlennek érzi magát az összeeszkábált telep miatt, ahol sátrakban, lomtalanításon kidobált bútorokban élnek emberek a XXI. században egy olyan fejlett országban, mint Franciaország. Véleménye szerint a probléma az, hogy a sátorvárosokban élők rendszeresen találnak feketén munkát a szolgáltató ágazatban és az építkezéseken, mert "mindenki behunyja a szemét".

A francia fővárosba január óta több ezer bolgár és román állampolgár érkezett, de a hatóságok eddig összesen alig 260 munkavállalási engedélyt állítottak ki részükre - zárta riportját a francia közszolgálati televízió.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter