Megjelent: 10 éve

Informatikai közbeszerzés ügyében nyomoznak Pécsett

Informatikai közbeszerzési pályázatokon nyertes cégektől fogadtak el kenőpénzt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) egyes vezetői, akiket bűnszövetségben elkövetett vesztegetés alapos gyanújával vettek őrizetbe a múlt hét végén - írja a HirTV.hu. A Nemzeti Nyomozó Iroda a gyanúsítottak előzetes letartóztatását kezdeményezte.

Az egyetem egyik informatikai közbeszerzésének körülményeit vizsgálták a nyomozók a május 29-én és 30-án tartott házkutatás alkalmával, melyet követően még vasárnap, otthonukban őrizetbe vették az egyetem négy munkatársát - olvasható a nol.hu-n. Hétfőn hajnalban az egyetemre vitték őket, így jelen lehettek irodájuk átvizsgálásakor. Bartha László, az iroda szóvivője a HírTV-nek annyit árult el: "házkutatásokat tartottunk, mind az egyetemen, mind a magánlakásokban, ahol sikerült érdemi bizonyítékokat lefoglalnunk."

A nyolc érintett közül négyen a kampusz alkalmazottjai: a gazdasági főigazgató, az informatikai vezető és helyettese, valamint egy gazdasági tanácsadó. A további négy gyanúsított az érintett cég munkatársa. A HírTV úgy tudja, az érintettek az egyik informatikai pályázaton buktak le, az iroda munkatársai pedig a 2008-as és a 2009-es informatikai beszerzéseket vizsgálják. A kérelmezett előzetes letartóztatásról június 2-án hoz döntést a Pécsi Városi Bíróság.

Gábriel Róbert rektor hétfőn döntött az őrizetbe vett alkalmazottak helyettesítéséről - tudta meg a Népszabadság. Az üggyel kapcsolatban elmondta: az egyetem 500-700 millió forintért vásárol komputereket és programokat évente. Kiszivárgott információk szerint a gyanú alapját az képezi, hogy esetenként túl drágán vásárolt számítógépeket a PTE.
A nyomozás nem áll összefüggésben azzal a korábbi vizsgálattal, melyet a pécsi egyetem felnőttképzési karán folytattak. Az a vizsgálat is egy számítógépek beszerzésével, valamint egy, a tervezettnél drágább építkezéssel kapcsolatban folyik, és ugyan az ügynek még nincs gyanúsítottja, a rektor szerint nem követtek el visszaélést, csupán formai szabálytalanságokat deríthet fel a nyomozás.

hirtv.hu, nol.hu, edupress.hu

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: háromezer milliárd forintos járványügyi alap a 2021-es büdzsében

A munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapot hoztak létre. Teljes cikk

A vállalkozások egyharmadának csak 1-2 hónapnyi tartaléka van

A K&H felmérést készített mikro- kis- és középvállalati ügyfeleinél, hogy miként hatott rájuk a járványhelyzet miatti leállás. Teljes cikk

Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk