Megjelent: 4 éve

Inspiráló nőnapi történet Indiából

Kevesen tudják, hogy a nőnapon eredetileg a női egyenjogúságért vívott harcra emlékezünk. Indiában a nők egyenjogúsági harca még mindig gyerekcipőben jár. Nőnap alkalmából ezért egy indiai nő inspiráló történetét mutatjuk be, aki szembement a hagyományokkal, és ma már önálló vállalkozást vezet, melynek segítségével más nők számára is munkahelyet biztosít.

1910-ben a II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszus határozta el, hogy nemzetközi nőnapot tartanak annak emlékére, hogy 1857. március 8-án New Yorkban 40 ezer textilipari munkásnő a béregyenlőségért és a munkaidő-csökkentésért sztrájkolt. Indiában a nők egyenjogúsági harca még mindig gyerekcipőben jár.

Az indiai társadalomról általánosságban (főként a vidéken élők esetében) elmondható, hogy meglehetősen tradicionálisan áll a „gyengébbik” nemhez; megfosztja a nőket önállóságuktól és a férfirokonok irányítása alá rendeli őket. Aránytalanul több a nők között az írástudatlan, mivel kiszorulnak az oktatásból, ami egyúttal determinálja társadalmi státuszukat és gazdasági helyzetüket is, örökös anyagi függésbe taszítva őket.

Dipti és a Rangsutra története – egy nő, aki felvette a harcot a nemek közti egyenlőtlenséggel szemben, hogy tudós lehessen, majd a nők szerepének erősítéséért küzdő aktivista lett, és megalapította szociális vállalkozását, a Rangsutrát.

Dr. Dipti Biharban nőtt fel szüleivel és négy fiatalabb testvérével. Élete folyamán rengeteg kihívással került szembe, főként az Indiában jellemző nemi diszkrimináció miatt. Családja támogatásának köszönhetően azonban járhatott iskolába, majd egyetemre is, ahol fizikából tudományos fokozatot is szerzett. Azzal a céllal költözött vissza Varanasiba, hogy segítsen a vidéki nők helyzetén, ezért létrehozta szociális vállalkozását, a Rangsutrát.

Az IKEA-val együttműködő, hagyományos indiai kézművességgel foglalkozó Rangsutrát nők vezetik és működtetik. A vállalat célja, hogy munkahelyeket teremtsen és képezze a munkához nehezen jutó vidéki nőket, így segítve a függetlenedésüket. Az állandó jövedelem olyan új lehetőségeket nyit a vállalkozásokban dolgozó nők számára, mint például a saját bankszámla, a gyerekeik oktatásának támogatása – főként a lánygyermekek esetében –, új otthon építése, önbizalmuk növelése új készségek megszerzése által, és nem utolsósorban a kézműves és üzletasszony szerep elsajátítása. Az együttműködés révén olyan termékek jönnek létre, amelyek hagyományos kézművességgel készülnek, és limitált számban, csak a kiválasztott IKEA áruházakban kaphatók, a profit pedig visszakerül a kezdeményezésbe.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter