Megjelent: 13 éve

Intő jelek munkahelyváltás előtt

A munkájukban szakmai kihívásokat, fejlődési lehetőséget vagy jobb anyagi megbecsülést keresők súlyos nehézségként élhetik meg, ha mindezt nem találják meg munkahelyükön. Mikor érdemes komolyan munkahelyváltáson gondolkodni? Kilenc pontban foglaltuk össze.

1. Anyagi megbecsülés hiánya
Az anyagi megbecsülés hiánya elegendő okot szolgáltathat a munkahelyváltásra. Amennyiben a jövedelem nem elegendő magunk vagy családunk legalapvetőbb szükségleteinek fedezésére, érdemes elgondolkodni a váltáson - ám csak akkor, ha már van aláírt, új munkaszerződés vagy 100 százalékig garantált lehetőség a váltásra. Az ugrás a bizonytalanba semmiképpen sem ajánlott.

2. Sorozatosan megoldatlan konfliktusok
A komoly, többszöri próbálkozás után sem megoldott munkahelyi feszültségek negatívan befolyásolják a munkavállalók teljesítményét, egészségi állapotát. Autokratikus vezetők esetén gyakran előfordulhat: az összeütközésbe kerülő felek kompromisszumkészségük ellenére sem találják a közös hangot, a probléma megoldását - ilyenkor ajánlatos máshol folytatni a karrierépítést.

3. Kiégés, közönyösség
Ha a munkavállaló már belefásult a mindennapokba és a kiégéses tünetei jelennek meg - érdektelen, közönyös, fásult, folyton fáradt - ugyancsak célszerű mérlegelni a váltás lehetőségét. Felesleges megvárni, míg a kiégés súlyos egészségügyi problémák kialakulásához vezet.

4. Munka távol vagy más városban
A lakóhelytől nagyon messze eső munkahely próbára teheti a munkavállalók tűrőképességét. A tapasztalatok azt mutatják: egy ideiglenesen a szeretteitől távol, más városban dolgozó családfő a megélhetés miatt ideig-óráig belemegy ebbe a lehetőségbe, ám hosszú távon a magánélet megsínyli ezt a megoldást - így mindenképpen új munkahely után kell nézni.

5. Értékrendbeli különbségek a munkáltatóval
Előfordulhat: a dolgozó nem képes azonosulni a munkáltató szellemiségével, értékrendjével, felfogásával vagy az általa képviselt termékekkel. Az eredményes munka ebben a helyzetben nehézkes, sok esetben kizárt.

6. Nem testre szabott előléptetés
Arra is akad példa: a korábban változatos, testre szabott feladatokat biztosító cég átszervezés miatt gyökeresen átalakítja a dolgozó feladatkörét. Ám sokszor épp a motiválás szándékával kialakított pozíció betöltése okoz áthidalhatatlan nehézségeket a munkavállalónak - egy ügyvezetői asszisztens például nem szívesen dolgozik tovább csoportvezetőként. Amennyiben a munkakörváltás inkább elbizonytalanítja, mintsem inspirálja a munkavállalót, érdemes új állás után néznie.

7. Tartós túlterhelés
A tartós munkahelyi terhelés, folytonos túlórázás, az állandó plusz feladatok sem kedveznek a dolgozónak. A stressz és a túlmunka egészségügyi kockázatai miatt ebben a helyzetben komolyan mérlegelni kell a váltás lehetőségét.

8. Ellenséges környezet
A munkahelyi közösségekben az is megeshet: egy új vezető többszöri próbálkozásra sem tudja magát elfogadtatni kollégáival. A folyton napirenden lévő konfliktusok, összeütközések ellehetetlenítik az előrehaladást: ilyenkor hasznos lehet a dolgozó számára hozzá illő munkakörnyezetben folytatni a karrierépítést.

9. Várható elbocsátások
A munkáltató piaci pozíciójának megingása ugyancsak okot adhat közelgő elbocsátásokra. Amennyiben a munkavállalók "folyosói híradóból" beszerzett értesülései kellően megalapozottak és biztos forrásból is megerősíthetőek, érdemes az elbocsátás elébe menni: egy jól időzített váltással megelőzhető a kirúgás, miközben a munkavállaló is jól jöhet ki a helyzetből.

A váltás szükségességének felismerésében Bölcskei Mónika, a Be Wise Tanácsadó Kft ügyvezetője, pszichológus volt segítségünkre.

Takács Gabriella

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A finn Sanna Marin 34 évesen a világ legfiatalabb miniszterelnöke lehet

Miután a finn parlament megszavazza, a 34 éves Sanna Marin lesz a világ legfiatalabb hivatalban lévő miniszterelnöke. Megelőzi a 35 éves Alekszej... Teljes cikk

Munkahelyi laptop beszerzés? Milyen szempontokat érdemes igénybe venni?

Ma már a legtöbb munkahely akkor is laptopot használ, ha lenne hely az asztali számítógépek elhelyezésére. A hordozható gépek kevesebb helyet... Teljes cikk

Donald Trump harmadik negyedévi fizetését eladományozta

Donald Trump amerikai elnök harmadik negyedévi elnöki fizetését az opiát tartalmú szerek elleni küzdelemre adományozta - közölte a Fehér Ház egyik... Teljes cikk