Megjelent: 14 éve

Intő jelek munkahelyváltás előtt

A munkájukban szakmai kihívásokat, fejlődési lehetőséget vagy jobb anyagi megbecsülést keresők súlyos nehézségként élhetik meg, ha mindezt nem találják meg munkahelyükön. Mikor érdemes komolyan munkahelyváltáson gondolkodni? Kilenc pontban foglaltuk össze.

images

1. Anyagi megbecsülés hiánya
Az anyagi megbecsülés hiánya elegendő okot szolgáltathat a munkahelyváltásra. Amennyiben a jövedelem nem elegendő magunk vagy családunk legalapvetőbb szükségleteinek fedezésére, érdemes elgondolkodni a váltáson - ám csak akkor, ha már van aláírt, új munkaszerződés vagy 100 százalékig garantált lehetőség a váltásra. Az ugrás a bizonytalanba semmiképpen sem ajánlott.

2. Sorozatosan megoldatlan konfliktusok
A komoly, többszöri próbálkozás után sem megoldott munkahelyi feszültségek negatívan befolyásolják a munkavállalók teljesítményét, egészségi állapotát. Autokratikus vezetők esetén gyakran előfordulhat: az összeütközésbe kerülő felek kompromisszumkészségük ellenére sem találják a közös hangot, a probléma megoldását - ilyenkor ajánlatos máshol folytatni a karrierépítést.

3. Kiégés, közönyösség
Ha a munkavállaló már belefásult a mindennapokba és a kiégéses tünetei jelennek meg - érdektelen, közönyös, fásult, folyton fáradt - ugyancsak célszerű mérlegelni a váltás lehetőségét. Felesleges megvárni, míg a kiégés súlyos egészségügyi problémák kialakulásához vezet.

4. Munka távol vagy más városban
A lakóhelytől nagyon messze eső munkahely próbára teheti a munkavállalók tűrőképességét. A tapasztalatok azt mutatják: egy ideiglenesen a szeretteitől távol, más városban dolgozó családfő a megélhetés miatt ideig-óráig belemegy ebbe a lehetőségbe, ám hosszú távon a magánélet megsínyli ezt a megoldást - így mindenképpen új munkahely után kell nézni.

5. Értékrendbeli különbségek a munkáltatóval
Előfordulhat: a dolgozó nem képes azonosulni a munkáltató szellemiségével, értékrendjével, felfogásával vagy az általa képviselt termékekkel. Az eredményes munka ebben a helyzetben nehézkes, sok esetben kizárt.

6. Nem testre szabott előléptetés
Arra is akad példa: a korábban változatos, testre szabott feladatokat biztosító cég átszervezés miatt gyökeresen átalakítja a dolgozó feladatkörét. Ám sokszor épp a motiválás szándékával kialakított pozíció betöltése okoz áthidalhatatlan nehézségeket a munkavállalónak - egy ügyvezetői asszisztens például nem szívesen dolgozik tovább csoportvezetőként. Amennyiben a munkakörváltás inkább elbizonytalanítja, mintsem inspirálja a munkavállalót, érdemes új állás után néznie.

7. Tartós túlterhelés
A tartós munkahelyi terhelés, folytonos túlórázás, az állandó plusz feladatok sem kedveznek a dolgozónak. A stressz és a túlmunka egészségügyi kockázatai miatt ebben a helyzetben komolyan mérlegelni kell a váltás lehetőségét.

8. Ellenséges környezet
A munkahelyi közösségekben az is megeshet: egy új vezető többszöri próbálkozásra sem tudja magát elfogadtatni kollégáival. A folyton napirenden lévő konfliktusok, összeütközések ellehetetlenítik az előrehaladást: ilyenkor hasznos lehet a dolgozó számára hozzá illő munkakörnyezetben folytatni a karrierépítést.

9. Várható elbocsátások
A munkáltató piaci pozíciójának megingása ugyancsak okot adhat közelgő elbocsátásokra. Amennyiben a munkavállalók "folyosói híradóból" beszerzett értesülései kellően megalapozottak és biztos forrásból is megerősíthetőek, érdemes az elbocsátás elébe menni: egy jól időzített váltással megelőzhető a kirúgás, miközben a munkavállaló is jól jöhet ki a helyzetből.

A váltás szükségességének felismerésében Bölcskei Mónika, a Be Wise Tanácsadó Kft ügyvezetője, pszichológus volt segítségünkre.

Takács Gabriella

  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Több mint 13 millió forintos kártérítést kapott egy férfi, mert unalmas volt a munkája

A francia férfi depressziós lett, miután lefokozták menedzseri pozíciójából. Teljes cikk

Mennyit kereshet egy képzett barista?

Sorra nyílnak a specialty kávézók, de mellettük az olyan helyek is, ahol a minőségi kávé készítésére különös gondot fordítanak. Ennek... Teljes cikk

Így búcsúztatták kollégái a nyugdíjba vonuló buszsofőrt

A nyugdíjba vonuló buszvezető 17 évet dolgozott a BKV-nál. Teljes cikk