kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Ipari termelés: Bajban a magyar autóipar

A feldolgozóipari alágak többségében növekedést mért a KSH éves összehasonlításban, viszont a legnagyobb súlyú járműgyártás már harmadik hónapja számottevően, áprilisban 7,1 százalékkal csökkent.

ipari termelés autóipar ksh

Áprilisban az ipari termelés volumene 3,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,7 százalékkal emelkedett. A márciusinál 1,6 százalékkal kisebb volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás a márciusi 0,2 százalékos esést követően - erősítette meg második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A feldolgozóipari alágak többségében növekedést mért a KSH éves összehasonlításban, viszont a legnagyobb súlyú járműgyártás már harmadik hónapja számottevően, áprilisban 7,1 százalékkal csökkent. 

Az iparon belül döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 2,8, az energiaiparé 6,3 százalékkal nőtt a tavaly áprilisihoz viszonyítva, ellenben a csekély súlyú bányászaté 3,9 százalékkal csökkent.

Az ipari export volumene 3,8 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 28 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 8,5, a 13 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 1,2 százalékkal csökkent.

Az ipar belföldi értékesítése 13,3, a feldolgozóiparé 7 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 21 százalékát képviselő járműgyártás elsősorban félvezetőhiány, illetve egyéb anyagellátási problémák miatt az előző havi 13,3 százalék után áprilisban 7,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A közúti gépjármű gyártása 6,2, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 8,5 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipari termelés 10 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 4,9 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A feldolgozóiparból 12 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 11,9 százalékkal nőtt, ami a januári 14,9 százalék után az idei legmagasabb ütem. Mindkét értékesítési irányban növekedést mért a KSH: belföldre 8,9, exportra 17,2 százalékkal nőttek az eladások.

A legerőteljesebben pedig, 62 százalékkal a második legjelentősebb alágazat, a növényi, állati olaj gyártása nőtt az előző év azonos hónapjához képest, míg a legnagyobb 22 százalékos súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás területén 1,8 százalékos volt a növekedés. A malomiparban viszont 10,7, a pékáruk és tésztafélék gyártásában 0,2 százalékkal mérséklődött a kibocsátás.

A legnagyobb mértékben, 23 százalékkal a közepes súlyú villamos berendezés gyártása emelkedett.

Tavaly február óta folyamatosan emelkedik a kibocsátás a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban: áprilisban a termelés volumene 18,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit főleg a belföldi értékesítés jelentős felfutása miatt, miközben a kivitel jelentősen, 23,9 százalékkal visszaesett.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 9,9 százalékkal nagyobb volt a tavaly áprilisinál. Az új belföldi rendelések 7,6, az új exportrendelések 10,4 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány április végén 28,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, az exportrendelések 30,8 százalékkal nőttek, a belföldi rendelésállomány 6,2 százalékkal elmaradt a tavaly április végitől. 
A legnagyobb mértékben, 8,5 százalékkal a gyógyszergyártás csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a külpiaci 14,7, és a belföldi eladások 6,9 százalékos visszaesése miatt.

Az év első négy hónapjában az ipari termelés 4,9 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához mérve. A külpiaci eladások volumene 2,8, a belföldi értékesítésé 9,3 százalékkal emelkedett.

 

 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Állásbörzét és karriernapot rendeznek a Debreceni Egyetemen

A Debreceni Egyetem (DE) központi épületének díszudvarán nyolcvan munkáltató várja standjánál az érdeklődő hallgatókat szerdán a régió... Teljes cikk

Az egyetemi oktatót átlagfizetése alacsonyabb mint a pályakezdő tanároké

Az LMP szerint felháborító, hogy a magasabb egyetemi fokozatokban kapható átlagfizetés alacsonyabb, mint a gyakornoki státuszban dolgozó pályakezdő... Teljes cikk

Már lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra

Hétfőtől lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra. A program az Európai szociális alap plusz társfinanszírozásával, a... Teljes cikk