Megjelent: 2 hónapja

Ipari termelés: Bajban a magyar autóipar

A feldolgozóipari alágak többségében növekedést mért a KSH éves összehasonlításban, viszont a legnagyobb súlyú járműgyártás már harmadik hónapja számottevően, áprilisban 7,1 százalékkal csökkent.

ipari termelés autóipar ksh

Áprilisban az ipari termelés volumene 3,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,7 százalékkal emelkedett. A márciusinál 1,6 százalékkal kisebb volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás a márciusi 0,2 százalékos esést követően - erősítette meg második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A feldolgozóipari alágak többségében növekedést mért a KSH éves összehasonlításban, viszont a legnagyobb súlyú járműgyártás már harmadik hónapja számottevően, áprilisban 7,1 százalékkal csökkent. 

Az iparon belül döntő súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 2,8, az energiaiparé 6,3 százalékkal nőtt a tavaly áprilisihoz viszonyítva, ellenben a csekély súlyú bányászaté 3,9 százalékkal csökkent.

Az ipari export volumene 3,8 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 28 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 8,5, a 13 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 1,2 százalékkal csökkent.

Az ipar belföldi értékesítése 13,3, a feldolgozóiparé 7 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 21 százalékát képviselő járműgyártás elsősorban félvezetőhiány, illetve egyéb anyagellátási problémák miatt az előző havi 13,3 százalék után áprilisban 7,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A közúti gépjármű gyártása 6,2, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 8,5 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipari termelés 10 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 4,9 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A feldolgozóiparból 12 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 11,9 százalékkal nőtt, ami a januári 14,9 százalék után az idei legmagasabb ütem. Mindkét értékesítési irányban növekedést mért a KSH: belföldre 8,9, exportra 17,2 százalékkal nőttek az eladások.

A legerőteljesebben pedig, 62 százalékkal a második legjelentősebb alágazat, a növényi, állati olaj gyártása nőtt az előző év azonos hónapjához képest, míg a legnagyobb 22 százalékos súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás területén 1,8 százalékos volt a növekedés. A malomiparban viszont 10,7, a pékáruk és tésztafélék gyártásában 0,2 százalékkal mérséklődött a kibocsátás.

A legnagyobb mértékben, 23 százalékkal a közepes súlyú villamos berendezés gyártása emelkedett.

Tavaly február óta folyamatosan emelkedik a kibocsátás a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban: áprilisban a termelés volumene 18,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit főleg a belföldi értékesítés jelentős felfutása miatt, miközben a kivitel jelentősen, 23,9 százalékkal visszaesett.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 9,9 százalékkal nagyobb volt a tavaly áprilisinál. Az új belföldi rendelések 7,6, az új exportrendelések 10,4 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány április végén 28,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, az exportrendelések 30,8 százalékkal nőttek, a belföldi rendelésállomány 6,2 százalékkal elmaradt a tavaly április végitől. 
A legnagyobb mértékben, 8,5 százalékkal a gyógyszergyártás csökkent az egy évvel korábbihoz képest, a külpiaci 14,7, és a belföldi eladások 6,9 százalékos visszaesése miatt.

Az év első négy hónapjában az ipari termelés 4,9 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához mérve. A külpiaci eladások volumene 2,8, a belföldi értékesítésé 9,3 százalékkal emelkedett.

 

 

  • 2022.08.29Mit tegyél, hogy tőled vásároljanak? Értékesítése mindig szükség van; nem csak akkor, ha a cégnek jól megy, de akkor is, amikor nehéz időszak következik. Részletek Jegyek
  • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A fideszes képviselők be se mentek a parlamentbe újratárgyalni a katatörvényt

Határozatképtelen volt az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülés, amelynek célja az volt, hogy az Országgyűlés még a hatályba lépés... Teljes cikk

24 éves csúcson az infláció

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az élelmiszerek ára tavaly júliushoz viszonyítva 27... Teljes cikk

Rendkívüli ülést tart a parlament a kata-törvény miatt

Az ellenzéki pártok célja, hogy még hatályba lépése előtt töröljék a kata-törvényt. Teljes cikk

Facebook