Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Javítani akarnak a bírák társadalmi megbecsültségén

A bírák társadalmi megbecsülését és az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat szeretné javítani az Országos Bírósági Hivatal (OBH) azzal, hogy erősíti a bíróságok nyitottságát, ügyfélbarát jellegét - mondta a Hilbert Edit, a hivatal általános elnökhelyettese.

A szakember szerint a "bírák társadalmi megbecsülésében deficit van", ami magától nem fog megváltozni, ezért az igazságszolgáltatásnak is tennie kell, meg kell ismertetnie magát a polgárokkal, ügyfélbarát bánásmódot, arculatot kell kialakítani, és nagyobb nyitottság is szükséges, amelyben partnernek tekintik a sajtót.

Hilbert Edit szerint a falakat le kell bontani. Természetes, hogy a bírák hisznek ítéleteikben, de el kell fogadniuk, hogy azok korrekt és szakszerű keretek között vitathatók, a téves döntéseket pedig alaposan meg kell vizsgálni a társszakmák, ügyvédek, ügyészek bevonásával, hogy az általános tanulságok levonhatók legyenek, például a helyes szabályozás kialakítása érdekében. Továbbá a hivatal azt tervezi, hogy a konkrét ügyek kapcsán felvetődő általános kérdéseket igyekeznek megválaszolni, és az ügy megértéséhez szükséges háttérismereteket, törvényhelyeket közérthetően bemutatni.

Az elnökhelyettes kiemelte, hogy egy nyitottabb, átláthatóbb igazságszolgáltatás nemcsak a bírák nagyobb megbecsülése, hanem az igazságszolgáltatás pártatlanságához fűződő társadalmi érdek szempontjából is fontos.

Az újfajta kommunikáció részeként pályázatot írtak ki a bíróságok egységes arculatának megtervezésére, viselkedési útmutatót készítenek, és praktikus ismereteket próbálnak adni a bíróságon ügyeiket intéző embereknek az internet, szóróanyagok és bírósági információs pultok segítségével.

Az OBH a Fővárosi Törvényszék tapasztalataira támaszkodva sikeresen pályázott annak érdekében, hogy megjelenjen az augusztusi Sziget Fesztiválon. Az előadások között szerepel a szerzői jogok és az internet témaköre, a munkavállalás, a családjog és a drog kérdései. A Sziget Bíróságot fővárosi, Pest megyei, szegedi és miskolci fiatal bírák, bírósági titkárok, fogalmazók alkotják majd.

Az OBH tervei szerint a fiatalokkal rendszeresebb formában is megismertetnék a legalapvetőbb jogi információkat, részben iskolai előadásokon, részben "bírósági séták" keretében, továbbá már tárgyalnak az oktatási államtitkársággal arról, hogy az iskolai tananyagba bekerüljenek a jogi ismeretek.

Hilbert Edit elmondta: már általános iskolában oktathatnák, hogy mi számít bűncselekménynek, ki az, aki áldozatnak tekinthető és emiatt a hatóságokhoz fordulhat, később, középiskolában pedig már a legalapvetőbb munkajogi, gazdasági jogi és polgári jogi ismeretek is a tananyag részét képezhetik.

Vadász Viktor, a hivatal munkatársa a gyermekközpontú igazságszolgáltatással kapcsolatos teendőkről szólva elmondta: szeretnék átalakítani a jelenlegi gyakorlatot, a bíróságokon a gyerekek meghallgatására alkalmas helyiségeket kívánnak kialakítani, a fiatalkorúak bíráit speciális továbbképzésben részesítik majd, és kezdeményezni fogják egyes jogszabályok módosítását. Ez utóbbival kapcsolatban a szakember elmondta: tapasztalataik szerint a szakma részéről eredményesebb egy proaktív, kezdeményező fellépés a kodifikációban, mint amikor már egy kialakult tervezetet véleményeznek a jogalkalmazók.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk