kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Javítani akarnak a bírák társadalmi megbecsültségén

A bírák társadalmi megbecsülését és az igazságszolgáltatásba vetett bizalmat szeretné javítani az Országos Bírósági Hivatal (OBH) azzal, hogy erősíti a bíróságok nyitottságát, ügyfélbarát jellegét - mondta a Hilbert Edit, a hivatal általános elnökhelyettese.

A szakember szerint a "bírák társadalmi megbecsülésében deficit van", ami magától nem fog megváltozni, ezért az igazságszolgáltatásnak is tennie kell, meg kell ismertetnie magát a polgárokkal, ügyfélbarát bánásmódot, arculatot kell kialakítani, és nagyobb nyitottság is szükséges, amelyben partnernek tekintik a sajtót.

Hilbert Edit szerint a falakat le kell bontani. Természetes, hogy a bírák hisznek ítéleteikben, de el kell fogadniuk, hogy azok korrekt és szakszerű keretek között vitathatók, a téves döntéseket pedig alaposan meg kell vizsgálni a társszakmák, ügyvédek, ügyészek bevonásával, hogy az általános tanulságok levonhatók legyenek, például a helyes szabályozás kialakítása érdekében. Továbbá a hivatal azt tervezi, hogy a konkrét ügyek kapcsán felvetődő általános kérdéseket igyekeznek megválaszolni, és az ügy megértéséhez szükséges háttérismereteket, törvényhelyeket közérthetően bemutatni.

Az elnökhelyettes kiemelte, hogy egy nyitottabb, átláthatóbb igazságszolgáltatás nemcsak a bírák nagyobb megbecsülése, hanem az igazságszolgáltatás pártatlanságához fűződő társadalmi érdek szempontjából is fontos.

Az újfajta kommunikáció részeként pályázatot írtak ki a bíróságok egységes arculatának megtervezésére, viselkedési útmutatót készítenek, és praktikus ismereteket próbálnak adni a bíróságon ügyeiket intéző embereknek az internet, szóróanyagok és bírósági információs pultok segítségével.

Az OBH a Fővárosi Törvényszék tapasztalataira támaszkodva sikeresen pályázott annak érdekében, hogy megjelenjen az augusztusi Sziget Fesztiválon. Az előadások között szerepel a szerzői jogok és az internet témaköre, a munkavállalás, a családjog és a drog kérdései. A Sziget Bíróságot fővárosi, Pest megyei, szegedi és miskolci fiatal bírák, bírósági titkárok, fogalmazók alkotják majd.

Az OBH tervei szerint a fiatalokkal rendszeresebb formában is megismertetnék a legalapvetőbb jogi információkat, részben iskolai előadásokon, részben "bírósági séták" keretében, továbbá már tárgyalnak az oktatási államtitkársággal arról, hogy az iskolai tananyagba bekerüljenek a jogi ismeretek.

Hilbert Edit elmondta: már általános iskolában oktathatnák, hogy mi számít bűncselekménynek, ki az, aki áldozatnak tekinthető és emiatt a hatóságokhoz fordulhat, később, középiskolában pedig már a legalapvetőbb munkajogi, gazdasági jogi és polgári jogi ismeretek is a tananyag részét képezhetik.

Vadász Viktor, a hivatal munkatársa a gyermekközpontú igazságszolgáltatással kapcsolatos teendőkről szólva elmondta: szeretnék átalakítani a jelenlegi gyakorlatot, a bíróságokon a gyerekek meghallgatására alkalmas helyiségeket kívánnak kialakítani, a fiatalkorúak bíráit speciális továbbképzésben részesítik majd, és kezdeményezni fogják egyes jogszabályok módosítását. Ez utóbbival kapcsolatban a szakember elmondta: tapasztalataik szerint a szakma részéről eredményesebb egy proaktív, kezdeményező fellépés a kodifikációban, mint amikor már egy kialakult tervezetet véleményeznek a jogalkalmazók.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Potápi Árpád János: a vállalkozói mentorprogram gazdaságerősítő és közösségépítő

A Felvidéki Mentorprogram feladata, hogy fejlessze a vállalkozók kapcsolati és tapasztalati tőkéjét. Teljes cikk

Felmérés: a termékenységi kezelés és a családtervezés fontosabb pénzügyi cél a férfiaknak, mint a nőknek

A 25-34 évesek körében az Egyesült Államokban a férfiak 84%-a tervezi anyagilag a családalapítást. Teljes cikk

Feladja a leckét a vállalatoknak a CSRD

Bár a cégek többsége (63%-a) bizakodó azzal kapcsolatban, hogy felkészült lesz az EU kötelező vállalati fenntarthatósági jelentéstételről... Teljes cikk