Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Jövedelemnyilatkozat nélkül napi ezer forint is lehet a bölcsőde

A szülőknek nem kötelességük jövedelemigazolást adni a bölcsődei gondozási díj megállapításához, de ebben az esetben akár napi ezer forintot is fizethetnek az intézménynek.

A szociális államtitkárság csütörtökön az MTI megkeresésére azt írta: január elsejétől már nemcsak az étkezésre, hanem a gondozásra is kérhető térítési díj. A személyi térítési díj (gondozási díj) összegét az intézményvezető az intézményi térítési díj alapján állapítja meg. Az intézményi térítési díj a szolgáltatási önköltség és a normatív állami hozzájárulás különbözete, tehát az az összeg, amelyet a fenntartó az ellátáshoz biztosít, vagy saját kiegészítésként, vagy térítési díjakból.

Az intézményi térítési díjat a fenntartó állapítja meg, ez intézményenként változó, egy hónapra 20 ezer forint is lehet. Az intézményvezető a szülőktől ezen a címen a fenntartó által megállapított összegnél kevesebbet kérhet, de többet nem.

Az intézményi és a személyi térítési díj nem azonos fogalmak. A január elsejei jogszabályváltozással utóbbi bevezetéséről április elsejéig minden önkormányzat és más fenntartó dönthet. A törvény szerint a bölcsődei személyi térítési díj összege - az étkezéssel együtt - nem haladhatja meg a család egy főre eső nettó jövedelmének 25 százalékát.

Az önkormányzati fenntartónak lehetősége van arra is, hogy alacsonyabb összegben állapítsa meg a személyi térítési díjat, tehát kevesebbet kérjen a szülőktől a jogszabályba foglalt maximumnál. A fenntartónak egyedi esetekben arra is van lehetősége, hogy elengedje a térítési díjat, "ezzel rugalmasan igazodva az egyedi élethelyzetekhez". A konkrét összegek meghatározásánál figyelembe vehet például szociális szempontokat, valamint a jövedelmi viszonyokat is - hangsúlyozta az államtitkárság.

Mint kifejtették, ha a fenntartó úgy döntött, hogy a gondozásért is előírnak térítési díjat, ennek megállapításához a szülőnek jövedelemnyilatkozatot kell benyújtania. A jogszabály viszont lehetővé teszi, hogy ha a szülő vállalja az intézményi térítési díjjal azonos személyi térítési díj megfizetését, nem kell jövedelemnyilatkozatot benyújtania.

Mint az államtitkárság megjegyezte: az önkormányzatoknak, valamint más fenntartóknak 2012. április elsejéig van lehetőségük arról dönteni, hogy élnek-e a jogszabály adta lehetőséggel, és bevezetik-e a gondozásért is kérhető térítési díjat. Erről az államtitkárságnak még nincsenek adatai.

Az Országgyűlés a múlt év végén fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé tette, hogy az étkezésért fizetendő díjon felül a fenntartó döntésétől függően a bölcsődei gondozásért is külön személyi térítési díjat állapítsanak meg.

Az MTI által február elején megkérdezett intézményfenntartók válaszaiból az derült ki: sok helyen felmérik a szülők jövedelmi viszonyait, attól teszik függővé a döntést. A Magyar Nemzet keddi számában azt írta: a nagyobb városok harmada már döntött arról, hogy megemeli a bölcsődei térítési díjakat.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke az MTI-nek azt mondta: több panasz érkezett hozzájuk a bölcsődei gondozási díj megállapításához kért jövedelemigazolások kezelésével kapcsolatban.

Mint kiemelte, miután a személyi térítési díj összegét a jogszabály szerint a család egy főre jutó jövedelméhez igazítják, megállapításához az intézményeknek jövedelemigazolást kell bekérniük, tehát az igazolás kérése jogilag megalapozott. Ha viszont valaki vállalja a legmagasabb térítési díj fizetését, akkor nem szükséges jövedelemigazolást csatolnia.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter