Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Kabinet előtt az új munkaprogram

A kabinet első olvasatban megtárgyalta a miniszterelnök Megegyezés című írásában múlt héten ismertetett munkaprogramot - mondta a kancelláriaminiszter a szerdai fővárosi kormányszóvivői tájékoztatón.

images

Kiss Péter arról beszélt, hogy a tárcavezetőknek jövő szerdáig van idejük, hogy a kormány számára bemutassák, mi a megoldáshoz vezető út az adott kérdésekben. Ezután fogja a kabinet ezt határidőkkel kiegészített, végleges dokumentummá formálni, amit majd a társadalmi párbeszéd különböző fórumain tovább csiszolhatnak. A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter a tervezet előzményeiről azt mondta, nyáron több tanácskozáson tárgyalták, most pedig abban a fázisban vannak, hogy a kormányzat különböző szerveinek tételesen számokká, intézkedésekké és jogszabályokká kell alakítaniuk azt. Kiss Péter a programról úgy vélekedett, hogy annak egyszerre kell szólnia a növekedés, az egyensúly, a szociális rendszerek erősítéséről és a társadalmi szolidaritásról.

A kormány arról is döntött, hogy néhány külön részprogrammal kiegészítik a javaslatokat és a felelősök körét. Ilyen részprogramok előkészítésére kérték fel a földművelésügyi, a környezetvédelmi és az egészségügyi minisztert. A munkaprogram 9 tartalmi fejezetből áll, ezek közül az első az államháztartással kapcsolatos követelményeket és a pénzügyminiszternek szóló feladatokat sorolja fel. Mint elhangzott, az állami újraelosztás mértékének a bruttó nemzeti össztermék 43-45 százaléka között kell lennie, az adócentralizáció mértékét pedig a 35-37 százalék közötti sávba kell irányítani. A közteherviselés kapcsán a leghátrányosabb térségekben lévő új munkahelyeken a munkáltatót terhelő járulékokat három éves időszakra nullára kell csökkenteni.

Támogatni kell a kis- és középvállalkozásokat

A gazdaságfejlesztésről Kiss Péter azt mondta, hogy a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszternek kell kialakítania az ágazati szektoriális fejlesztési pilléreket, és javaslatot benyújtania a tőkeigényes mikro-, kis- és középvállalkozások támogatására szolgáló kockázati tőkeprogram elindítására. Az oktatás kapcsán a kancelláriaminiszter több példát is említett. Ezek közé tartozik, hogy 2010-ig meg kell teremteni annak feltételeit, hogy valamennyi rászoruló három éves gyerek óvodába járhasson, illetve minden középiskolában lehetőség legyen az angol nyelv tanulására. Kiss Péter kitért a hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó pedagógusok bérpótlékának megteremtésére is.

A foglalkoztatás fejezetéről azt mondta, hogy a szociális miniszternek javaslatot kell készítenie a nemzeti gyakornoki programra. A család- és gyermekvédelem területéről megemlítette a kis összegű fedezet nélküli hitelek nyújtásának a rendszerét. Kitért a 100, 95 és 90 éves nyugdíjasok jubileumi támogatásának megvalósítására is. Az egészségügy kérdéseit Kiss Péter külön nem részletezte, de megemlítette a mentő-, illetve a kistérségi járóbeteg-rendszer fejlesztését.

Adótöbblet fehérítésből?

A közigazgatás kapcsán úgy fogalmazott, hogy 2012-ig meg kell valósítani az adminisztratív terhek fokozatos, de legalább 25 százalékos csökkentésének programját. Utolsóként említette a kistelepüléseken szolgálatot teljesítő rendőrségi állomány megerősítését. Arra az újságírói kérdésre, hogy az adócsökkentés finanszírozható-e a gazdaság kifehérítéséből, Kiss Péter azt mondta, egyfelől meg tudják teremteni a kiadáscsökkentés feltételét, de hisz abban, hogy a több ember által fizetett kevesebb adóból több bevétel folyik be.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Százmilliárd forintra emelték a kkv-k számára elérhető fejlesztési keretet

Százmilliárd forint fejlesztési forrásra pályázhatnak a kis- és középvállalkozások: a több mint kétszeres túljelentkezés miatt a kormány a... Teljes cikk

Szeptemberben 9 órakor kezdődhet az iskola

Csúsztatott, 9 órai iskolakezdést javasol a főváros a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezés részeként - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Teljes cikk