Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Karcsúsodik az olasz parlament

Elkészült a parlament létszámát csökkentő és a miniszterelnök hatalmi hatáskörét bővítő olasz kormányzási reform, amelynek célja az olcsóbb és gyorsabb törvénykezés.

A jövőben 630-ról 508-ra csökken a képviselők és 315-ről 254-re a szenátorok száma. Ebben a létszámban benne van a külföldön élő olaszok által a római parlamentbe választott nyolc képviselő és négy szenátor is. Többek között ez az újdonsága annak a kormányzati reformnak, amelyről még tavasszal szavaz a római parlament. Az olasz sajtó megszerezte és publikálta a tervezet végleges változatát, amelyet a Monti-kormányt a parlamentben támogató öt párt egy-egy szakértője és négy alkotmányjogász dolgozott ki.

A parlamenti létszámcsökkentés mellett a kormányzati reform felszámolja a kétkamarás szavazás kötelezettségét, egyszerűsítve a törvényhozási rendszert. A képviselőház a jövőben egyedül dönthet külpolitikai, védelmi, pénzügyi, közbiztonsági, oktatási, jóléti, környezetvédelmi, valamint a bevándorlást érintő ügyekben.

Az egymást követő szenátusi és képviselőházi szavazásra kizárólag a költségvetési törvények esetén, az alkotmányt érintő és a választójogi törvénnyel kapcsolatban lesz szükség. Amnesztia hirdetése vagy nemzetközi megállapodások módosítása szintén mindkét kamara jóváhagyását feltételezi a jövőben is.

Az eddigi gyakorlattal szemben a reform értelmében az államfő helyett a mindenkori miniszterelnök nevezheti ki a minisztereket, vonhatja vissza kinevezésüket, és oszlathatja fel a parlamentet. Bizalmatlansági indítványt az alsó- és felsőház egyharmada kezdeményezhet azzal a feltétellel, hogy egyidejűleg új miniszterelnök-jelöltet is megnevez. Utóbbinak a megválasztásához a parlament kétharmados többségének a támogatására lesz szükség.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter