Megjelent: 14 éve

Kelendők a mérnökpalánták

Szerdán tartják a Budapesti Műszaki Főiskola állásbörzéjét, amelyen főként mérnököket keresnek a cégek. Amint összeállításunkból kiderül, villamos- vagy gépészmérnökként gyorsan el lehet helyezkedni. Sok az állásajánlat, kevesebb a megfelelő pályázó. Gondot csupán a pályakezdők magas fizetési elvárása jelent.

Több ezer friss diplomás mérnök kerül ki a munkaerőpiacra a következő hónapokban. "A műszaki diplomások továbbra is a legkeresettebb szakemberek közé tartoznak hazánkban. A pályakezdők igen hamar, mindössze egy-két hónapon belül elhelyezkedhetnek, a meghirdetett több száz állás 80 százalékára nemcsak a tapasztaltak, hanem a frissdiplomások jelentkezését is várják" - tudtuk meg Pethő Anikótól, a mérnökök közvetítésével foglalkozó Aarenson személyzeti tanácsadó cég tanácsadójától.

Ezt az állásportálokon való böngészgetés is alátámasztja. Csak a jobpiloton összesen 767 ajánlat szól a mérnököknek, 128 állásra pedig kifejezetten frissdiplomásokat keresnek. Az ajánlatokból egyébként az is kiviláglik, hogy a legnagyobb igény a villamos- és a gépészmérnökök iránt mutatkozik, de könnyű az elhelyezkedés a minőségbiztosítási és a környezetmérnököknek is.


Kapósak a villamos- és gépészmérnökökHasonló eredményre jutottak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) kutatói is, akik a tavalyi őszi állásbörzén 162 céget kérdeztek meg a témával kapcsolatban. A válaszokból kiderült: a kiállítók 37 százaléka pályakezdőknek, pontosabban legfeljebb egy év tapasztalattal rendelkezőknek szóló pozíciókat kínált. A műszaki végzettségűek egyébként összesen 1400 munkakör közül választhattak, az állások 21 százaléka villamosmérnököknek, 18 százaléka gépészmérnököknek szólt.

Az elhelyezkedési esélyekről szintén készített a BME egy kutatást. A 2005-ben végzett diplomások 90,5 százalékának sikerült elhelyezkednie, 82 százalékuk a szakmájában.


Ha nagy a hiány, elnézik a gyenge nyelvtudástEbben nagy szerepe lehet annak, hogy az utóbbi időben a cégek egyre engedékenyebbnek mutatkoznak a kezdők nyelvtudását illetően. "A hiány olyan méreteket öltött, hogy a vállalatok már a nyelvtudással nem rendelkezőknek is hajlandók esélyt adni. Egyre jellemzőbb, hogy ha nem találnak angolul vagy németül tudó pályakezdőt a pozícióra, akkor felvesznek egy idegen nyelven nem beszélőt, akit azután elküldenek egy nyelvtanfolyamra" - avatott be Pethő Anikó.


Kreatív és csapatjátékos az ideális pályázóEttől függetlenül számos elvárásnak kell megfelelni. "Az ideális pályázó proaktív, önmegvalósító. Új ötletekkel áll elő, és nem fél bemutatni őket. Könnyedén kommunikál vezetőjével és munkatársaival egyaránt. Feladatait kreatívan oldja meg, megpróbál mindig egy kis pluszt vinni a végeredménybe. Emellett csapatjátékos is, nem vonul el egy sarokba dolgozni" - sorolta a követelményeket a tanácsadó.


Túlzott a pályakezdők bérigényeA pályázók egyébként egyre jobbak, álláskeresési technikájuk évről évre fejlettebb - teszi hozzá Pethő Anikó. Önéletrajzukban már alig találni hibákat, az esszé formában megírt önéletrajz pedig teljesen eltűnt. Az interjún kommunikatívak, felkészülnek a cégekből és a beszélgetés idegen nyelvű részére is készülnek. Ami általános probléma, az a túl magas fizetési elvárás. "A kezdők bérigényként általában nettó 160 ezer forintot határoznak meg, a cégek viszont átlagosan 130 ezer forintot tudnak felajánlani számukra. Egyedül a villamos és gépészmérnökök kezdő fizetése érheti el a nettó 150 ezer forintot. Vidéken egyébként ennél még alacsonyabbak a fizetések, átlagosan 20-30 százalék az eltérés, kivételt Nyugat-Magyarország jelent, ott a budapesti béreknek megfelelő összegre számíthatnak" - állítja a szakember.


A Műegyetem végzősei még többet kérnekEnnél magasabb fizetési elvárást és bért állapított meg a BME felmérése. E szerint az elvárt jövedelem átlagosan nettó 190 ezer forint, a legtöbbet a gépészmérnökök akarnak, ők nettó 209 ezer forintot határoztak meg. A villamosmérnökök szintén nem szeretnének ennél kevesebbet, a kezdők 201 ezer forint alatt nem szívesen vállalják el a pozíciót. A vegyészmérnökök ezzel szemben beérnék nettó 193 ezer forinttal is.

A szakadék nagyságát jelzi, hogy a börzén részt vevő cégek ennél nagyságrendekkel alacsonyabb fizetéseket lennének hajlandók fizetni, a vállalatok átlagosan nettó 157 ezer forintot kínálnak.


Várni kell a vezetői pozícióigAz irreális bérigény mellett további gondot jelent, hogy sokan azonnal vagy néhány hónapon belül vezetői munkakörbe szeretnének kerülni. Erre viszont legalább 2-3 évet várniuk kell. Az utazásra szintén nehéz rábírni őket, előfordul, hogy még a Budapest peremkerületein található cégeket is kizárják a lehetséges munkáltatók közül" - teszi hozzá Pethő Anikó.

Tény, hogy a mérnökök valóban csak mindössze 78 percet hajlandók ingázni munkahelyük és otthonuk között. Ez kicsivel több mint fél óra utazás reggelente. Bár az is igaz, hogy ezt meg is engedhetik maguknak.
  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.09Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit. Képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba. Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.106 azonnal hasznosítható tipp a mentális állapot megerősítéséhez HR-esként sok mindent tudunk tenni annak érdekében, hogy a mentálhigiéné eszközeit bevetve fenntartsuk az egészséges lelkiállapotot. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
75 évig dolgozott ugyanannál a cégnél, 90 évesen ment nyugdíjba

1946-ban sétált be a Vauxhall gyárába Bryan Webb, ahol megkérdezte, hogy akad-e valami munka. Tanoncként kezdett dolgozni a cégnél, majd 75 év után... Teljes cikk

Felmondtak a világ egyetlen hivatalos varázslójának

A varázsló már 1998-óta dolgozott az új-zélandi Christchurch városának, évi 10 000 dolláros fizetésért. Amiért cserébe varázslatokat és... Teljes cikk

Közel 900 ezren mondtak fel a vendéglátásban az Egyesült Államokban

892 ezren mondtak fel augusztus hónapban, elsősorban a vendéglátásban az amerikai Bureau of Labor Statistics adatai alapján. A szállás és éttermi... Teljes cikk