kapubanner for mobile
Megjelent: 12 éve

Kérdezőfelülettel bővült az Oktatási Hivatal új honlapja

"Az oktatas.hu egyik alapvető célja, hogy felhasználóbarát csoportosításban, összeszedetten találja meg az oldalra látogató az őt érdeklő információkat" - mondta dr. Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnöke a szervezet megújult portálja kapcsán.

Az oktatas.hu oldal a Hivatal korábbi honlapját váltotta fel végleg november 19-én, megőrizve a régi tartalmakat, új szolgáltatásaként pedig megjelent az alap- és középfokú intézménykereső. Emellett a korábbi e-mailes információszerzésen túl A Hivatal válaszol és A pedagógus ügyvédje menüpont segítéségével is kaphatnak választ kérdéseikre az érdeklődők.

"Az Oktatási Hivatal korábbi honlapja hangsúlyosan szervezeti egységek szerinti megközelítést alkalmazott, az egyik célunk tehát az volt, hogy aki az oldalra látogat, annak ne az legyen az élménye, hogy egy nagy hivatal virtuális bürokratikus útvesztőjébe került, hanem az, hogy a számára legcélszerűbb, leginkább felhasználóbarát csoportosításban találja meg az őt érdeklő információkat" - magyarázta az újítás lényegét dr. Princzinger Péter. A másik szempont, mely átalakításra ösztönözte a Hivatalt, hogy a közoktatás világában eddig nem létezett olyan portál, mint amilyen a felsőoktatásban a felvi.hu, vagy mint amilyen az emberek szórakozását illetően a port.hu, ahol mindent egy helyen megtalálnak.

Azaz egy olyan oldal, ahol összeszedetten találja meg szülő, diák, tanár, oktatásban résztvevő kolléga a számára releváns információt. "Emellett arra is törekedtünk, hogy az új portál megfelelő kerete, befogadó infrastruktúrája legyen a most indult és a nemsokára induló európai uniós fejlesztési projektjeink során születő eredményeknek, tartalmaknak" - fűzte hozzá.

Az új honlapon, minden, a korábbi oldalon elérhető információ, adat megtalálható. "Számunkra az, hogy egy történelemérettségi feladatsor 2007-es, nem azt jelenti, hogy régi, hogy az archívumban a helye, ahol senki nem találja meg. Ellenkezőleg: azoknak a kollégáknak, akik történelemérettségire készítik fel a diákokat, fontos, hogy az előző évek feladatsoraihoz is könnyen hozzáférjenek. Ebben az értelemben tehát minden, ami a Hivatal régi honlapján elérhető volt, az újon is az" - emelte ki az elnök.

Azonban számos dologhoz sokkal könnyebben férhetnek hozzá a látogatók. Az országos kompetenciamérés adatait például, amelyek nagyon informatívak nemcsak a fenntartói képviselők, hanem az intézményvezetők, pedagógusok, sőt a szülők számára is, korábban nagyon nehezen lehetett elérni, a megértésükhöz pedig - ahogy az elnök fogalmazott - majdhogynem statisztikusnak kellett lenni. Most ehhez felhasználóbarátabb megjelenítéssel lehet hozzáférni.

Új szolgáltatásként jelenik meg az alap- és középfokú intézménykereső, melynek kapcsán dr. Princzinger Péter elmondta: más honlapok is tettek kísérletet ennek létrehozására, ám azok nem tudtak eredményeket elérni, hiszen az intézmények teljes adatbázisa, illetve a hozzájuk kapcsolódó teljesítménymutatók a Hivatalnál találhatók meg. "Az oktatas.hu egyik alapvető újdonsága a teljes körű szolgáltatásnyújtás" - tette hozzá.

Fontos újítás, hogy a megújult honlapon a felhasználók nem csak e-mailen tehetik fel kérdéseiket, hanem A pedagógus ügyvédje és a Hivatal válaszol szolgáltatáson keresztül is. "Ezek abban különböznek az e-mailes információszerzési úttól, hogy az elkészült válaszok adatbázisba kerülnek, melyből gyakran ismételt kérdésként vagy esettanulmányok formájában publikálhatók lesznek, ha a kérdező hozzájárul a közléshez" - részletezte az elnök. E két alkalmazás státuszvisszajelzést ad a kérdezőnek arra vonatkozólag, hogy a kérdése az ügyintézőhöz került-e már, illetve milyen fázisban van. Az érdeklődők egy-két nap alatt választ kapnak kérdéseikre, ha nem, annak oka van - jegyezte meg dr. Princzinger Péter. "

A pedagógus ügyvédje szolgáltatás keretében például ebben a pillanatban nem tudjuk ezt tartani, mert számos kérdésre nincs még érvényes válasz, hiszen egy-egy jogszabály még megalkotás alatt áll, illetve sok esetben statisztikai adatok szükségesek egy-egy kérdés megválaszolásához, melynek összeállítása szintén időt vesz igénybe."

Az oktatas.hu "mintegy másfélmillió diáknak és 200 ezer pedagógusnak, illetve a szülőknek, a kormányhivatalok munkatársainak szól, így elég magas látogatottságra számítunk. Reméljük, hasonló nézettséget érünk el, mint a felvi.hu portál" - fejtette ki az elnök.

www.edupress.hu

  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kompetenciamérés: 2023-ban alacsonyabb átlageredmények születtek mint egy évvel korábban

Lezárult a 2023/2024-es tanévi digitális országos kompetenciamérés, 2024. március 4. és június 3. között 3050 oktatási intézmény több mint 584... Teljes cikk

Július közepéig lehet pályázni a Fáy Oktatási Innovációs Díjra

A díj célja, hogy népszerűsítse azokat a módszereket, amik fokozzák a tanulás és tanítás hatékonyságát. Teljes cikk

Professzori kinevezést kapott a Szegedi Tudományegyetem Karikó Katalin

A magyar-amerikai biokémikus az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának professzoraként folytatja munkáját. Teljes cikk