Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Két év két hónapra ítélték az adócsaló szegedi vállalkozót

Kétszáznegyvenegy fiktív számla felhasználásával több mint 50 millió forintnyi áfa befizetését kerülte el egy vállalkozó; kedden jogerősen két év két hónap börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla.

A táblabíróság bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett, különösen nagy adóbevétel-csökkenést okozó adócsalás bűntettében és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségében találta bűnösnek az 55 éves szegedi nőt, és kimondta: a kiszabott szabadságvesztésből a büntetés felének letöltése után bocsátható feltételesen szabadságra.

A könyvelői szakképesítésű, büntetlen előéletű Kakas Lászlóné és az azóta elhunyt társa 2007 júliusában 20 ezer forint jegyzett tőkével megalapította az Inverker Kereskedelmi és Szolgáltató Bt.-t. A vállalkozás beltagja a vádlott néhai társa, míg kültagja a nő lett lett. A szegedi székhelyű társaság fő tevékenységi köre a gépjármű-kereskedelem volt. Az ítélet szerint a cég működése során 2007 júliusától decemberig öt vállalkozástól fogadott be a könyvelésébe és szerepeltetett az áfabevallásában valótlan tartalmú, valós gazdasági esemény megtörténte nélkül kiállított számlákat.

Ezeket a számlákat - néhai társának utasítására - a vádlott állította ki. A fiktív bizonylatok elkészítéséhez használt tömböket a számlakibocsátóként feltüntetett gazdasági társaságok nevében a vádlott vásárolta meg, és hamis cégbélyegzőket is készítetett. A 241 fiktív számla felhasználásával a vádlott néhai társa és a vádlott összesen 52,1 millió forint kárt okozott.

A vádlott a bírósági eljárás során a terhére rótt bűncselekményeket teljes elismerte, és bűnösnek érezte magát.

  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter