Megjelent: 8 éve

Két volt munkaügyi felügyelő küzd az igazáért

„Nem biztos, hogy egy korrupt rendszerben megéri beállni a sorba, de hosszú távon az sem feltétlenül kifizetődő, ha az ember a törvénytelenségek láttán nem fogja be a száját - figyelmeztetnek az egykori munkaügyi felügyelők a Népszabadság cikkében, akik a hatóságokhoz és a munkaügyi bírósághoz fordultak, de már megbánták.

A két volt debreceni munkaügyi felügyelő több furcsaságra lett figyelmes munkájuk során. Előfordult, hogy a felügyelőség egyes vezetői arra utasították őket, hogy egy-egy ügyben ne munkaügyi, hanem szabálysértési bírságot szabjanak ki. Így a szabálytalan cégek továbbra is részt vehettek a közbeszerzési eljárásokban.

A két fiatal munkaügyi felügyelő sorozatosan konfliktusba keveredett vezetőikkel és munkatársaikkal, mert bizonyos utasításokat nem teljesítettek - olvasható a Népszabadság cikkében. Egy idő után az ügyeket elvonták a felügyelőktől, s azokat kiadták "rugalmasabb" munkaügyi felügyelőknek. Az új iratkezelési rendszer által bevezetett ügyelvonás miatt egyes ügyek bizonyítékai eltűntek.

A szerintük jogszabályellenes iratkezelési rendszer miatt J. és Sz. közérdekű bejelentést tett 2009 novemberében az akkori munkaügyi minisztériumban és az ombudsmani hivatalban, ám azokat nem vizsgálták ki, hanem "illetékesség hiányában" megküldték az OMMF akkori elnökének.

Miután a felügyelőségen kiderült, hogy J. és Sz. a hatóságokhoz fordult, "bosszúhadjárat" indult ellenük, "rendkívüli orvosi alkalmassági vizsgálatra" kötelezték őket, amelyet megtagadtak, majd 2010-ben indokolás nélkül elbocsátották őket.

"Hivatali visszaélés bűntette" és "közérdekű bejelentő üldözése vétsége" miatt feljelentést tettek, egyúttal munkaügyi pert indítottak a korábbi munkáltatójuk ellen. Ügyükben két éve nem történt előrelépés. Állásuk 2010 óta nincs. Elhelyezkedni nem tudnak.

2011 júliusában a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói őrizetbe vették az OMMF három debreceni munkaügyi felügyelőjét, akik közül ketten előzetesben vannak.

Népszabadság
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter