Megjelent: 14 éve

Kik szervezhetnek szakképzést a jövőben?

A szakmai vizsga állami vizsga volt és az is marad - reagált a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) a Magyar Nemzet csütörtöki írására, mely szerint a kormány privatizálná a szakmai vizsgát.

Az SZMM csütörtöki közleménye szerint a Magyar Nemzetben megjelent "Privatizálnák a szakmai vizsgát" című cikk számos tévedést és szándékos csúsztatást tartalmaz. nem fedi a vlóságot az sem, hogy "bármely cég vizsgáztathat, amely regisztráltatja magát".

Az új szabályozás az iskolai rendszerű szakképzés oktatási rendjében tanulók szakmai vizsgaszervezését nem is érinti, és nem vonatkozik magára a szakmai vizsgára sem. Az csak a felnőttképzési intézményekben folyó oktatás szakmai vizsgaszervezésére készült.

A közlemény szerint a felnőttek részére szakképzést folytató intézmények 1994 óta pályázhatnak a vizsgaszervezési jog elnyerésére. A parlament elé kerülő módosítás a folyamatot egyszerűsíti, egységesíti. Az eddigi gyakorlat szerint a szakképesítésekért felelős tizenkét minisztériumhoz eltérő eljárásrend alapján lehtett pályázni a vizsgaszervezési jog elnyerésére.

A módosítás hatálybalépését követően ez a folyamat az "egyablakos ügyintézés" kritériumának megfelelően egyetlen hatóságnál történik majd, pályázat nélkül, hatósági eljárás keretében. A vizsgaszervezőknek továbbra is szigorú alkalmassági követelményeknek kell majd megfelelniük.

A szociális és munkaügyi miniszter által benyújtott szakképzési törvény módosítására hivatkozva a Magyar Nemzet csütörtökön azt írta: a jövőben az állam helyett bármilyen cég szervezhet szakmai vizsgát, és iskola fenntartása nélkül is folytathat szakképzést. A lap által megkérdezett fideszes szakpolitikusok szerint a javaslat elfogadása esetén romlik a szakképzés, elértéktelenednek a szakmunkás-bizonyítványok.
  • 2023.05.31Jövő Vezetője Díj - nevezés Keressük a Jövő vezetőit, segíts megtalálni őket! A közép- és felsővezetők elismerését célzó ‘Jövő vezetője’ díj idén is kiosztásra kerül. Nevezd a vezetődet! Részletek Jegyek
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
További cikkek
Dolgozóinak 90 százalékát elbocsátja egy zalai vállalat

Egyelőre nem tudni, hogy mi áll a leépítés hátterében. Teljes cikk

Többlet béremelést kaphatnak a pedagógusok a legleszakadottabb térségekben

2024-ben 126 milliárd forinttal több lesz a költségvetésben tanárbérre, mint idén. Teljes cikk

Czomba Sándor: csak szigorú feltételekkel jöhet Magyarországra vendégmunkás

Jelenleg 15 ország van azon a listán, ahonnan könnyített eljárással jöhetnek Magyarországra dolgozni a vendégmunkások. Teljes cikk