Megjelent: 11 éve

Kik szervezhetnek szakképzést a jövőben?

A szakmai vizsga állami vizsga volt és az is marad - reagált a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) a Magyar Nemzet csütörtöki írására, mely szerint a kormány privatizálná a szakmai vizsgát.

Az SZMM csütörtöki közleménye szerint a Magyar Nemzetben megjelent "Privatizálnák a szakmai vizsgát" című cikk számos tévedést és szándékos csúsztatást tartalmaz. nem fedi a vlóságot az sem, hogy "bármely cég vizsgáztathat, amely regisztráltatja magát".

Az új szabályozás az iskolai rendszerű szakképzés oktatási rendjében tanulók szakmai vizsgaszervezését nem is érinti, és nem vonatkozik magára a szakmai vizsgára sem. Az csak a felnőttképzési intézményekben folyó oktatás szakmai vizsgaszervezésére készült.

A közlemény szerint a felnőttek részére szakképzést folytató intézmények 1994 óta pályázhatnak a vizsgaszervezési jog elnyerésére. A parlament elé kerülő módosítás a folyamatot egyszerűsíti, egységesíti. Az eddigi gyakorlat szerint a szakképesítésekért felelős tizenkét minisztériumhoz eltérő eljárásrend alapján lehtett pályázni a vizsgaszervezési jog elnyerésére.

A módosítás hatálybalépését követően ez a folyamat az "egyablakos ügyintézés" kritériumának megfelelően egyetlen hatóságnál történik majd, pályázat nélkül, hatósági eljárás keretében. A vizsgaszervezőknek továbbra is szigorú alkalmassági követelményeknek kell majd megfelelniük.

A szociális és munkaügyi miniszter által benyújtott szakképzési törvény módosítására hivatkozva a Magyar Nemzet csütörtökön azt írta: a jövőben az állam helyett bármilyen cég szervezhet szakmai vizsgát, és iskola fenntartása nélkül is folytathat szakképzést. A lap által megkérdezett fideszes szakpolitikusok szerint a javaslat elfogadása esetén romlik a szakképzés, elértéktelenednek a szakmunkás-bizonyítványok.
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter