Megjelent: 13 éve

Kiszámíthatóbb pályázati rendszerért harcolnak a civilek

Nem kívánják felülvizsgálni a pályázati rendszer eljárásait az állami szervek, pedig a civil szervezetek szerint nagy átalakításra van szükség. Így a kérdéses ügyek tárgyalása a bíróságon és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen folytatódik, áll a Közösségfejlesztők Egyesületének közleményében.

A hazai pályáztatási és pályázatkezelési rendszer működésének átalakításáért indított kezdeményezéshez immár 135 civil szervezet csatlakozott. A mozgalom képviselői szeptember 30-án másodszor ültek tárgyalóasztalhoz a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) és az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. képviselőivel.

A civil szervezetek a tárgyalásokat megelőzően eljuttatták javaslataikat az illetékes szervek vezetőihez. A javaslatok a következő területekre terjedtek ki: szerződéskötés, jogbiztonság; pályáztatás, beszámoltatás, ellenőrzés, civil társadalmi kontroll, nyilvánosság, a PEMCs munkája, a megvalósítás nyomon követése, végbeszámoltatás, utóellenőrzés, szabálytalansági eljárások, szakmai nyomonkövetés, monitoring, hatásvizsgálatok.

Az állami szervek képviselői azonban világossá tették, hogy saját hatáskörben nem fogják felülvizsgálni a civil szervezetek által sérelmezett konkrét eljárásokat, arra hivatkozva, nincs erre hatáskörük. A civil szervezetek álláspontja szerint a vitatott döntések felülvizsgálatára az államnak igenis van lehetősége, áll a sajtóanyagban.

Elhárítják annak felelősségét, hogy az utólag kifogásolt programokat a megvalósítás közben a kezelő szervezet mindvégig - háromhavi rendszerességgel - ellenőrizte, az előrehaladási jelentéseket újra és újra ellenjegyezte és elfogadta, majd a pénzügyi beszámolók jóváhagyásával részletekben kifizette a szervezeteknek a támogatási összeget. Ez az eljárásrend a programmegvalósító szervezetek és a közpénzek felhasználása szempontjából is felelőtlen - a tartozások nagy része behajthatatlan (hiszen évekkel ezelőtt felhasználták a pénzt a programok megvalósításához, például tartós munkanélküliek bérét, járulékait, képzésük költségeit fizették ki belőle.)

A civilek szerint az is tűrhetetlen, hogy a támogatáskezelő rendszerből hiányzik a másodfok intézménye, ahol a legsúlyosabb szankciókkal sújtott szervezetek kifogást emelhetnének az egyoldalú és méltánytalan döntések, és kifogásolható eljárások ellen. Így a kérdéses ügyek tárgyalása csak a bíróságon folytatódhat. A felperesek minden esetben a civil szervezetek.

Az államot képviselő partnerek a civilek rendszerkorrekciós javaslatait az NFÜ koordinációs igazgatóságára utalták. Ígéretük szerint a javaslatokra részletes választ küldenek,
illetve nyitottak a további tárgyalásra. Az állami partnerek gyors, hathatós és összehangolt intézkedéseire van szükség a további rombolás elkerüléséhez, egy emberszabásúbb támogatási rendszer kialakításához, ezért a tárgyalók látszatmegoldásokkal nem fogják beérni!

A kezdeményező civil szervezetek folytatják a kiszámíthatóbb pályázati rendszerért indított mozgalmukat, továbbra is várják a csatlakozó szervezetek jelentkezését. Keresik továbbá azokat a szervezeteket, akik a nyilvánosság előtt is vállalják vesszőfutásuk történetét.

Ezen probléma nyomán omlott össze a Csupaszívek Társasága Közhasznú Egyesület is. A DOWN kóros fiatalokat és családjaikat évtizede segítő egyesület a konzorciumi partner elszámolásában talált vitatott formai hibák és az ebből adódó visszafizetési kötelezettségek, valamint az elnyert, de ki nem fizetett támogatások miatt került lehetetlen helyzetbe, áll a lapunknak eljuttatott sajtóanyagban.
  • 2022.10.11HR Fest 22 - Forgatókönyvek sűrűjében Újra jön a HR-világ legmeghatározóbb szakmai eseménye. Ősszel újra vár a HR Fest az Akvárium Klubban, ahol ezúttal a gyors változásokra és a közeledő sötét felhőkre fókuszálunk. Neked van már forgatókönyved? Részletek Jegyek
  • 2022.10.11XIX. Magyar Munkajogi Konferencia Atipikus munkajogviszonyok, munkaszerződés és munkajogviszony tartalma, határozott idejű jogviszony sajátosságai. Milyen kihívásokkal kell a cégeknek jelenleg szembenézniük munkaügyi kérdésekben? Nem érdemes hiányoznia a XIX. Munkajogi Konferenciáról. Részletek Jegyek
  • 2022.10.13TÉR workshop - Legyél a teljesítményértékelés szakértője! Miről lesz szó? TÉR bevezetés lépései, szakmai újdonságok, legjobb gyakorlatok, működtetéssel kapcsolatos szakmai titkok. A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter