Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Kiszolgáltatottak és túlterheltek a vagyonvédelmi dolgozók

A nemrég alakult Vagyonvédelmi Munkavállalók Országos Független Szakszervezete (VAMOSZ) munkavállalók tarthatatlan helyzetén kíván változtatni, ugyanis az ágazatra jellemző a fekete és szürke foglalkoztatás. Tarsoly Antal elnök kiemelte: sokszor a minimális bért sem kapják meg a dolgozók, valamint sok a túlóra az alacsony bérezés miatt.

A szakszervezet elnöke elmondta: az ágazatra jellemző a fekete és szürke foglalkoztatás, a munkáltatók a munkaszerződések megkötésénél nem tartják be a minimális szabályokat sem, nincsenek tekintettel a Munka törvénykönyvére.

Tarsoly Antal hangsúlyozta: alulról építkezve szervezik országossá a szakszervezetet, hogy a tagság erejénél fogva eredményes tudják képviselni a munkavállalói érdeket a magánbiztonsági ágazatban.

A VAMOSZ elnöke elmondta: vannak olyan munkavállalók, akik a szakmai besoroláshoz tartozó minimális bért sem kapják meg, valamint sok a túlóra az alacsony bérezés miatt. Jellemző az is, hogy a munkáltató nem jelenti be a munkavállót, a munkavégzés során pedig túlterhelik a dolgozókat. Jogszerűtlen továbbá a pihenő idő és a szabadság megvonása, a formaruha kifizettetése - hangoztatta a szakszervezeti vezetője.

Tarsoly Antal elmondta, hogy a VAMOSZ célkitűzései között szerepel a vagyonvédelem területén foglalkoztatottak jogainak folyamatos megjelenítése, következetes képviselete. El kívánják érni, hogy a munkaviszony létesítése és megszüntetése kizárólag a Munka törvénykönyve előírásainak betartásával történhessen.

Elhangzott, hogy a nemrégiben alakult VAMOSZ bírósági bejegyeztetése folyamatban van. Ezt követően csatlakazni kivánnak a Vagyonvédelmi Szakszervezeti Szövetséghez, amely tagja a Magánbiztonsági Ágazati Párbeszéd Bizottságnak.

A sajtótájékoztatón Szabó Sándor, a Vagyonvédelmi Szakszervezeti Szövetség alelnöek elmondta, hogy jelenleg kilenc szakszervezeti tagjuk van, és várják a VAMOSZ belépését is. Munkájukkal kapcsolatban utalt arra, hogy 125 ezer munkavállaló érdekeit képviselik, ágazati kollektív szerződéssel rendelkeznek, amelyben ajánlásokat fogalmaztak meg a 87.500 forint garantált szakmai minimálbér munkakörönkénti százalékos mértékére.

Lendvai Tamás, a Vagyonvédelmi Szakszervezeti Szövetség alelnöke fontosnak nevezte, hogy a munkavállalók legyenek tisztában jogaikkal. A szövetség keretében működő jogszolgáltatás keretében pedig képviselni tudják a munkavállalókat.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk