Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Kivennék a kereső tevékenységek közül a szociális szövetkezeti munkát

Az adómentes jövedelem határáig nem minősülne kereső tevékenységnek a szociális szövetkezetben végzett tevékenység Kara Ákos (Fidesz) módosító javaslata alapján.

images

images

Az egyes foglalkoztatási tárgyú törvényeknek a Magyary Egyszerűsítési Programmal összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslatot benyújtott indítványt a képviselő azzal indokolja, hogy a munkanélküliségből történő kitörés, a munkagyakorlat-szerzés egyik lehetséges iránya a szociális gazdaság felé történő nyitás. A szövetkezeti törvény módosításával lehetőség nyílt arra, hogy hátrányos helyzetű emberek szociális szövetkezetbe tömörülve, önkormányzati segítséggel kezdjenek termelő tevékenységet.

Ezen szövetkezetek jellemzően mezőgazdasági, idényjellegű tevékenységet végeznek, saját élelmezésük céljából vagy csekély jövedelemért. A foglakoztatási törvény azonban ezt a tevékenységi formát kereső tevékenységnek nyilvánítja, kizárva a szövetkezeti tagot az álláskeresőként történő regisztrációból, ellátásból, támogatásból, munkaerő-piaci szolgáltatásból - hívja fel a figyelmet a képviselő.

Hangsúlyozza: a módosítás megszünteti ezt a szigorú szabályt, és lehetővé teszi, hogy az adójogi szabályok szerint adómentes jövedelem határáig mellett ne minősüljön kereső tevékenységnek a szociális szövetkezetben végzett tevékenység, megteremtve az összhangot a szociális törvénnyel is.

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter