Megjelent: 7 éve

Kölcsönzött munkavállalóból is lehet alkalmazott

A munkaerő-kölcsönzés, mint foglalkoztatási forma népszerűsége az elmúlt 5 évben növekedett, ennek hátterében a költséggazdálkodás területén tapasztalható szigorúbb tulajdonosi elvárás állhat, illetve a jelenlegi gazdasági helyzetre adott válaszként is értelmezhető ez a tendencia. Ezt támasztja alá két különböző iparágban tevékenykedő és a Work Force Kft.-től rendszeresen munkaerőt bérlő munkáltató véleménye is, akik szerint nincs különbség a saját állományú és bérelt munkavállalók között bánásmód vagy jövedelmi csomag tekintetében.

A kölcsönzésre jellemző:

 • Változatos pozíciókban keresnek munkaerőt a kölcsönző cégek.
 • Nem lehet különbség az alkalmazott és a kölcsönzött dolgozó között.
 • A megkérdezetteknél cél a foglalkoztatás szinten tartása.

  A munkavállalók ma még tartanak ettől a foglalkoztatási formától, mert félnek annak vélt hátrányaitól azokkal a munkavállalókkal szemben, akik az adott cég saját állományában dolgozhatnak. Ám ez a félelem a megkérdezett cégek szakembereinek véleménye szerint alaptalan: a dolgozókkal való bánásmód és juttatási csomag tekintetében nincs különbség.

  "A Work Force Kft. több mint 1500 munkatársa dolgozik ilyen formában, különböző iparágakban, döntően gyártó cégeknél, ezért fontosnak tartjuk, hogy a jelenlegi és jövőbeli munkavállalók is tisztán lássanak, a bizalom pedig erősödjön ez iránt a forma iránt. Ezért megkérdeztük néhány partnerünk véleményét erről a kérdésről" - mondta el Csákvári Róbert, a munkaerő-kölcsönzési piac egyik meghatározó, 100 százalékban magyar tulajdonú cége, a Work Force Kft. ügyvezető-tulajdonosa. "Az összegyűjtött információkból egyértelműen kitűnik, hogy a munkát keresőknek érdemes ebből a szektorból érkező ajánlatokat is komolyan megfontolni."

  Jellemző vélemények két jelentős cég munkaerő-kölcsönzési elveiről

  Van, ahol a jelenlegi gazdasági helyzetben indokolt szigorú gazdálkodás miatt vesznek bérbe munkavállalókat, hiszen e tekintetben gyakran nincsenek tulajdonosi előírások, így igény szerint bővíthető a dolgozói állomány. Máshol a megrendelések szezonalitása, vagy a szerződésállomány igényei szerinti gyártási kapacitáskülönbség okozza a szükséges munkaerő létszámának ingadozását.

  A termelés és a szolgáltatások területén a dolgozók számában is megjelenő flexibilitás igénye tehát az az előny, amely a legtöbb esetben indokolja munkavállaló kölcsönzését, szakma szerint azonban igen különböző kvalitású szakembereket keresnek a cégek.

  Egy nagy energiaszolgáltató cég HR osztályán arról számoltak be, hogy a Work Force-tól kölcsönzött dolgozókkal inkább a szolgáltatási hátteret biztosítják, így sokan dolgoznak a call centerekben, ügyfélszolgálatokon, pénzügyi, adminisztratív területen ebben a formában. A műszaki területen azonban a szigorú munkavédelmi előírások, vizsgák és más feltételek miatt elképzelhetetlennek tartják ezt a megoldást.

  "A felvételi beszélgetéseket is közösen tartjuk a Work Force szakembereivel, így már ekkor tájékoztatjuk a jelölteket a foglalkoztatási formát illetően. Nem tehetünk különbséget semmilyen tekintetbe a bérelt és alkalmazott dolgozók között, hiszen gyakran egy osztályon, egymás mellett dolgoznak, azonos munkát végeznek."

  A Kelet-Magyarországon 2 gyártó üzemmel rendelkező Linamanál, ahol a körülbelül 2100 dolgozó 80 százalékát a termelésben foglalkoztatják, a létszámnak jellemzően a 10-15 százaléka bérbe vett munkavállaló. "Jóllehet hosszú távú szerződéseink vannak, de a gyártott mennyiségek lehívása akár szezonalitás, akár más igények miatt igen ingadozó lehet, így szükséges ezt a foglalkoztatottak létszámával is követni" - támasztotta alá a cég személyügyi döntését Parászka Tibor, a Linamar Kft. HR vezetője. "Ha bérelt munkavállalók számával könnyedén reagálunk ezekre az ingadozásokra, megtakaríthatjuk a toborzás idejét és költségét, de szabadságok, hiányzások esetén sem kell a termeléskiesés miatt aggódnunk, hiszen a Work Force azonnal pótolja a kieső munkaerőt" - világított rá a szakember néhány további, a munkáltatók számára előnyös tényezőre.

  A 2013 évi kilátásokat firtató kérdésre mindkét cég megerősítette, hogy munkaerő gazdálkodás területén célja a jelenlegi foglalkoztatás szinten tartása, mindemellett a piaci igényekhez való alkalmazkodás, amely akár új beruházásokat is eredményezhet, feltétlenül prioritást élvez.

  Az utóbbi időben megfigyelhető a kölcsönzött munkavállalók erősödő jogi védelme, amely törvénymódosítás formájában is megjelent. A jogi védelemtől függetlenül, mindkét megkérdezett cégnél megerősítették, hogy a bevált, jól teljesítő kölcsönzött dolgozó számára lehetőség szerint szívesen ajánlják fel a saját állományú státuszt, ezért kölcsönzött munkavállalóként is érdemes jól dolgozni.

  "Van munkám" szlogennel a munkaerő-kölcsönzés, mint foglalkoztatási forma szimpatikusabbá tételének célját a zászlajára tűző Work Force 2011. évi nettó árbevétele 3,017 milliárd forint volt. Legfőbb üzletágában, a munkaerő kölcsönzési szektorban bérbe adott foglalkoztatottak 2011 évi száma 1250 főre 2012-re megközelítette az 1500 főt.  További információ a Work Force Kft. szolgáltatásairól: www.work-force.hu
  További információ a sajtó részére: Build-Communication Kft.
  info@buildmarketing.hu T: (23) 611-028
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter